Intimiteit en seksualiteit zijn niet hetzelfde

Intimiteit en seksualiteit worden nogal makkelijk op een hoop gegooid, alsof het hetzelfde betreft. Dat is niet zo.

Intimiteit en seksualiteit zijn de twee uiterste vormen van verbondenheid, de ene niet belangrijker dan de andere, die je tussen twee personen kunt hebben. Intimiteit en seksualiteit liggen in elkaars verlengde, zijn complementair aan elkaar en, deels, inwisselbaar.

De mens is in eerste aanleg een fysiek wezen, een dier. Al het andere, in het bijzonder de cognitie en ratio, ontwikkelde zich pas veel later. Verbondenheid is daarom in beginsel altijd fysieke verbondenheid. Intimiteit en seksualiteit zijn in de basis fysieke fenomenen. Denk aan een nest jonge katten, een warme massa lijven. Denk aan honden en apen die elkaar ongegeneerd bespringen.

Dat intimiteit en seksualiteit in de kern fysiek zijn, merk je ook goed wanneer je bijvoorbeeld in Afrika bent, waar dan ook in Afrika. In hoe de mensen daar met elkaar omgaan. Hoe fysiek dat dan vorm krijgt en hoe natuurlijk en warm dat dan aanvoelt. Hoe fysiek de intimiteit is die daar tussen personen gestalte krijgt, evenals de seksualiteit. Hoever wij hier in het Westen zijn afgeraakt van onszelf.

Relaties waarin het fysieke element ontbreekt, zoals relaties op afstand, en platonische en intellectuele relaties, ontwikkelen zich dan ook zelden volledig, gaan zelden diep, en zijn zelden bestendig.

Een-zijn

Onder invloed van het je open stellen, kwetsbaar opstellen en een diepgevoeld contact maken, transcenderen intimiteit en seksualiteit tot iets anders, namelijk, een-zijn.

Transcenderen is een jaren zeventig term en betekent zoveel als dat iets, in dit geval de gevoelde verbondenheid in het fysieke, een andere, hogere kwaliteit krijgt. Het fysieke overstijgt zichzelf en wordt een-zijn.

Wanneer partners het voor elkaar krijgen dit een-zijn regelmatig neer te zetten, gaat de relatie over van een vrijblijvende in een meer permanente.

Intimiteit

Intimiteit is dat je ten diepste weet en voelt dat er op gevoelsniveau een verbinding tussen jullie bestaat. Een verbinding waarbinnen er volledig vertrouwen is, en wel zo dat je je in het contact met de ander zonder reserves kunt en durft overgeven.

Intimiteit kun je zien als de gezamenlijke privé-ruimte, het boudoir, van de twee partners. In dat boudoir kunnen de partners zich kwetsbaar opstellen naar elkaar en is er voldoende ruimte om te delen wat gedeeld moet worden. In het intiem worden met elkaar vind je elkaar en leer je elkaar kennen. Partners durven blind op elkaar te vertouwen.

Gewoon naast elkaar op de bank zitten. Losjes praten over wat jullie bezighoudt. Hand in hand over straat lopen. De een bij de ander op schoot en samen tv kijken. Elkaar knuffelen. Hartstocht. In de intimiteit kan, als beiden dat willen, de seksualiteit voorzichtig al gestalte krijgen, maar het hoeft niet.

Sensualiteit, lust en geilheid

Voorbij de intimiteit komen we bij een tussengebied, de sensualiteit, geilheid en lust. Het zijn voorstadia van de seksualiteit, waarbij de intimiteit is overgegaan in iets anders, in verlangen naar.

Sensualiteit is dat we aan de ander bemerken dat er potentieel seks mogelijk is. De zinnelijkheid straalt er vanaf. Het hoeft niet nu te zijn, het zal misschien nooit gebeuren, maar de belofte is er, en jij interpreteert het zo, en dat mag.

De lichamelijke component ervan is zo hoog dat we het terstond herkennen als het daar is. De vrouw die in de slaapkamer langzaam, knoopje voor knoopje, haar bloes losknoopt, en dan haar bh-bandje. De stoere jonge man die met ontbloot bovenlijf broeierig kijkend over het strand loopt. Lichaamsspanning, een blik, een blos, een gebaar, een geur. De uitnodiging tot.

Geilheid en lust gaan een stap verder dan sensualiteit. De behoefte aan seks wordt openlijk geactiveerd. Geilheid is dat verlangen naar intimiteit met een ander wat de seks een kans geeft. Het is het glijmiddel, als het ware, wat alle mogelijke barrières slecht en het beest in ons ruim baan geeft.

Kijk naar hoe paren samen kunnen dansen, hoe ze samen een cadans oefenen, het aan elkaar raken van de lijven, de beloftes die daarin schuilen voor wie het wil zien. Kijk naar de muziekclips op tv, waarbij de harde sensualiteit, de trillende billen en copulerende kruizen, van het scherm spatten.

Seksualiteit

Vanuit het seksuele gezien is houden van elkaar de dierlijke agressieve en lustopwekkende spanning die in de relatie bestaat en die ontlading vindt in seks hebben met elkaar.

Deze kant houdt vooral verband met hoe je de ander vindt voelen, klinken, ruiken en er uitzien. Het is pure lichamelijkheid, agressie, zinnelijkheid en geilheid. De meest basale kant van houden van elkaar, met als oorspronkelijke doel de conceptie van nieuw leven mogelijk te maken.

Ook bij de seksualiteit kunnen we verschillende vormen onderscheiden. Het elkaar aanraken, bevredigen. De lievige zachte seks en de keiharde agressieve seks, porno, puur gericht op klaarkomen. De ratio is volkomen weg, en dat moet ook. Er zijn enkel nog maar lijven en driften die moeten worden uitgeleefd.

Vrouwen en mannen

De vrouw kent en snapt het verschil tussen intimiteit en seksualiteit meestal goed, de man dikwijls niet.

De gemiddelde man onder de veertig denkt dat intimiteit en seksualiteit hetzelfde zijn. Voor hem betekenen beide zoiets als seks hebben met elkaar, bij voorkeur af te sluiten met een orgasme.

De man focust op klaarkomen en stemt al zijn handelingen daarop af. Door zo bezig te zijn en door klaar te komen waar zijn vrouw bij is, weet hij dat hij van haar houdt; zij helpt hem immers bij het klaarkomen terwijl hij mag genieten waar zij bij is.

Voor de vrouw is de seks de overtreffende trap van de gevoelde intimiteit en verbinding: door op het meeste intieme niveau met elkaar te verkeren, wordt de verbinding bevestigd en bekrachtigd. Klaarkomen is daarbij de bekroning van de diepgevoelde verbinding.

Doe er recht aan

Alle hierboven besproken vormen van intimiteit en seksualiteit, inclusief de sensualiteit en geilheid, dienen in een relatie, naar de mogelijkheden en durf van de partners, hun plek te krijgen. En als jullie dat op een bevredigende manier voor elkaar krijgen, zul je in de relatie een diepgevoelde verbondenheid op zowel intiem als seksueel niveau ervaren.

Links

Info over relaties: Liefdesrelaties - Liefde & verliefdheid - Hoezo relaties - De goede relatie - Top 12 relatietips - Ruzie & conflict - Partnerkeuze - Aantrekkingskracht - Intimiteit & seksualiteit - Relatieproblemen - Top 13 problemen - Vreemdgaan - Samengesteld gezin - Binding & hechting - Hechtingsproblemen - Intieme vreemden - Liefdeskunst - Duurzaam gelukkig - Relatiemail - Relatieboeken - Relatietest

Relatietherapie & zo: Relatietherapie - Relatietherapie-weekend - Relatieadvies - Testimonials - Overige begeleiding

Info & contact: Contactinfo - Bureau IDEE - Tarieven - Colofon