Van zwijgen tot vreemdgaan

Hieronder in het kort de dertien meest voorkomende relatieproblemen. De volgorde is willekeurig.

In de meeste gevallen zorgen de problemen ervoor dat de partners tegenover elkaar komen te staan, en dat is natuurlijk niet goed voor de relatie. Het is daarom om deze problemen met een relatietherapeut als onpartijdige derde door te werken.

1. De zwijgende man

De man van veertig - vijftig die niet op emotioneel niveau kan/durft/wil praten met zijn partner. Hij heeft het nooit gekund. De vrouw vond het vroeger, in het begin, misschien spannend en intrigerend vanuit het idee dat diepe waters diepe gronden hebben. Daarna heeft ze het jaren getolereerd. Nu wil ze dit niet meer. En moet die man mee in de stroom van wat tegenwoordig, zeker tussen partners, normaal is: praten over je diepste emoties.

2. We hebben elkaar niets meer te zeggen

Het stel zo rond de vijfenveertig - vijftig dat, nu de kinderen groter of de deur uit zijn, erachter komt dat ze elkaar nog maar weinig te vertellen hebben. De liefde is er ergens nog wel maar waar en hoe die een vorm te geven waar beiden wat mee kunnen, weten geen van beiden. De aarzeling over de relatie, of die nog wat voorstelt of niet, is er.

3. De partner die vreemdgaat

Het stel waarvan de ene partner - vaak maar zeker niet altijd de man - vreemdgaat. Meestal zijn er onderliggende problemen in de relatie. Altijd is dan de vraag: hoe steekt dit nou in elkaar, waar komt het vandaan, en wat willen we ermee. Is het een goede basis om een frisse start te maken of een indicatie dat de relatie op is? Hoe gaan we om met het geschonden vertrouwen?

4. De vriendschapsrelatie

De relatie die eigenlijk vanaf het begin een vermomde vriendschapsrelatie is geweest maar waarvan de partners dit niet zo hebben gezien of nooit aan zichzelf hebben durven of willen toegeven. Nu wordt zelfs de schijn van een liefdesrelatie niet meer opgehouden en blijven ze bij elkaar voor de kinderen.

5. De relatie met sleur

De relatie waar de seks uit is verdwenen en waarin de intimiteit routine is geworden. De partners houden nog wel van elkaar maar het nieuwe is er af. Meestal zijn de kinderen wat groter maar nog niet de deur uit. De vraag is: hoe geven we onze relatie een nieuwe draai? Advies graag.

6. Het stel dat alles wil

Het stel dat niet snapt dat je ook al wil je dat zo graag niet alles tegelijk kunt, zoals (a) drie kinderen opvoeden, (b) elk een mooie carrière nastreven, (c) je huis uitgebreid verbouwen, (d) een ruim opgezet sociaal leven leiden, (e) ver van je werk wonen, (f) een rustige, liefdevolle relatie onderhouden, (g) niet meer zo jong zijn.

7. Het jonge paar dat graag leuke dingen doet

Het jonge stel dat altijd heeft gedacht dat relaties er vooral zijn om 'samen leuke dingen te doen' en dat dan ook uitgebreid doet, zoals jaarlijks een paar lange reizen maken of elk weekend in de kroeg hangen. En dan, wanneer per ongeluk of expres het eerste kind geboren is, in totale verwarring raakt over wat hun overkomt. Die totaal niet voorbereid zijn op wat het betekent een gezin te vormen. En ook niet goed weten of ze er eigenlijk wel plezier aan beleven of niet.

8. De jonge man die zich niet gezien voelt

De jonge man (soms de vrouw) die zich eerst altijd zo gezien voelde door zijn partner maar die nu, nadat zij is bevallen van hun eerste kind, haar aandacht en liefde mist en zich daarom eenzaam en verraden voelt. Dat was immers niet zo afgesproken. Het vaderschap valt hem ook tegen; zo zwaar en oninteressant. Hij vlucht in werk of vreemdgaan, of zoekt zich een nieuwe liefde die hem wel die aandacht geeft die hij zo mist.

9. De vrouw van midden dertig met kinderwens

De vrouw van midden dertig die eerst geen kinderen wilde maar die nu, tot haar eigen verbazing, alsnog nesteldrang voelt en er voor gaat een kind te baren. Helaas past haar partner niet goed in dit verhaal, hij is immers geen gezinsman. Ze zou er daarom beter aan doen een andere partner te zoeken maar gaat daar, gezien haar eigen leeftijd en het gedoe wat het geeft, met de ogen en oren dicht, bewust aan voorbij: dit is het, deze man wordt het en het zal een succes worden, daar ga ik persoonlijk voor zorgen.

10. De man die 's zondags het vlees snijdt

De relatie waarin (meestal) de man zo hard werkt en weinig thuis is dat de ander op den duur teleurgesteld afhaakt. De bezoeken bij de relatietherapeut, als die er al aan te pas komt, zijn er vooral op gericht dat de therapeut de zondaar tot de orde roept, waarna die, na even het boetekleed te hebben aangetrokken, gewoon weer op de oude voet verder gaat. Een relatie waarin afstand, ontgoocheling en bitterheid sluipt. Maar die zelden ontbonden wordt, want daar hebben beiden het materieel te goed voor.

11. De partner die stiekem niet meer van de ander houdt

Het stel waarbij een van de partners stiekem al lang niet meer van de ander houdt maar dit nog nooit aan zichzelf, laat staan de partner, openlijk heeft durven bekennen. Naarmate dit ontkennen meer jaren duurt, wordt het wegens de schaamte moeilijker om het wel te erkennen. Toch barst ooit eens de bom. Wanneer de ontgoocheling en het verdriet te groot worden om te dragen, en er - misschien - iemand langskomt om verliefd op te worden.

12. De vechtrelatie

Partners die gewend zijn om met elkaar te vechten in de relatie en alles negatief labelen. Vaak veel gescheld, soms ook tikken. Er is wederzijds veel onbegrip en afkeuring. Het vermogen om het achterliggende verdriet te delen is meestal slechts minimaal aanwezig, evenals het begrip van wat een liefdesrelatie inhoudt. Bij sommige vechtrelaties wordt dit vechten afgewisseld met periodes van rust of plezier in elkaar.

13. De intimiteit en seksualiteit zijn weg

Het stel met problemen rondom intimiteit (de vrouw vindt dat) en seksualiteit (de man vindt dat). Bijvoorbeeld de jaren rondom de geboorte van een kind, of wanneer de relatie in een periode van sleur terecht is gekomen, of als er twijfel is of de ene partner nog wel van de andere houdt, en/of wanneer de partners op leeftijd komen. Vaak lossen de problemen zich 'vanzelf' op - op voorwaarde dat de partners erover praten - maar vaak ook niet en worden ze diep weggestopt, waar ze gaan etteren. Een gebrek aan intimiteit en seks is meestal een indicatie dat de relatie op een dieper niveau verstoord is.

Links

Info over relaties: Liefdesrelaties - Liefde & verliefdheid - Hoezo relaties - De goede relatie - Top 12 relatietips - Ruzie & conflict - Partnerkeuze - Aantrekkingskracht - Intimiteit & seksualiteit - Relatieproblemen - Top 13 problemen - Vreemdgaan - Samengesteld gezin - Binding & hechting - Hechtingsproblemen - Intieme vreemden - Liefdeskunst - Duurzaam gelukkig - Relatiemail - Relatieboeken - Relatietest

Relatietherapie & zo: Relatietherapie - Relatietherapie-weekend - Relatieadvies - Testimonials - Overige begeleiding

Info & contact: Contactinfo - Bureau IDEE - Tarieven - Colofon