Carla

Carla (43) liep vast op haar werk en deed drie sessies bij Peter Spelbos (naam en foto zijn gefingeerd).

"Fijn om zo snel to the point te kunnen komen"

Carla (43) had net een nieuwe, zeer verantwoordelijke functie als adviseur. Jammer genoeg verschilden haar twee leidinggevenden professioneel van mening, waardoor Carla al snel in een onmogelijke spagaat belandde. Tegelijkertijd kwam haar relatie in zwaar weer, werd haar vader ernstig ziek en kon haar zoontje zijn draai niet vinden op school. Dat werd te veel. "Er is maar zoveel wat een mens kan verhapstukken, tenslotte."

Al jaren vroegen mensen haar regelmatig 'hoe ze het toch allemaal deed', vertelt Carla. "Ik ben mezelf te lang voorbij gelopen, blijkbaar. Door mijn hoogbegaafdheid heb ik de neiging om eerder een tandje erbij te doen, dan te zeggen dat ik iets niet kan. En nu was ik leeg." Carla moest zich ziek melden en de bedrijfsarts verwees haar met de diagnose burnout door naar de GGZ. Daar verliep het - op z'n zachtst gezegd- niet helemaal naar tevredenheid.

"Ik kwam terecht bij een jonge therapeute. Ze was deskundig, maar had duidelijk geen kaas gegeten van hoogbegaafdheid. Zij wilde eerst een diagnose, maar hoogbegaafdheid is nou eenmaal geen ziekte, en een burnout ook niet. Ze liet me een eindeloze reeks tests en vragenlijsten invullen, maar daar kwam niks bijzonders uit. Ik scoorde hoog op stressfactoren, dat wel. Op de een of andere manier wilde de therapeute me toch in een hokje krijgen, terwijl ik het idee had dat ik gewoon even wat handvatten aangereikt moest krijgen om de draad weer op te pakken. Ik maakte een aantal heftige dingen tegelijk mee in mijn leven; dan is het toch niet verwonderlijk wanneer je even uit het veld geslagen bent?" carla

Heft in eigen hand

Pas na een paar maanden durfde Carla haar groeiende irritatie over de GGZ-aanpak om te zetten in actie. "Ik heb veel te lang braaf gedaan wat er van me verwacht werd", vindt ze achteraf. "Ik had veel eerder het heft in eigen hand moeten nemen. De omslag kwam toen mijn zoon getest werd op hoogbegaafdheid. Daarin herkende ik zó veel, dat ik inzag dat die factor ook bij mij een rol speelde in de manier waarop ik dingen aanpak en verwerk. Toen ben ik op zoek gegaan naar een therapeut die weet wat werkt bij hoogbegaafden. Zo kwam ik bij Peter terecht."

Drie sessies met Peter bleken genoeg te zijn om Carla weer op de rit te zetten. "Meer was niet nodig. Heerlijk vond ik dat! Ik wilde alleen maar mijn situatie doorspreken en wat tools krijgen om met mijn leidinggevenden om te kunnen gaan, en met de andere knelpunten in mijn leven. Peter weet je de goede vragen te snellen, waardoor je zelf eigenlijk al heel snel ziet welke kant je op moet. Na al die vragenlijsten die tot niks leidden, was het een verademing dat Peter zo snel to the point wist te komen."

'Ben ik nou gek of zijn jullie het?'

Carla besloot om haar betrekking bij de overheidsorganisatie op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. "Hoogbegaafden lopen in overheidsorganisaties vaak vast, omdat die erg risicomijdend zijn. Er zijn gigantisch veel regeltjes en het is er niet de bedoeling dat je je kop boven het maaiveld uit steekt. Als hoogbegaafde zie je daar enerzijds de uitdaging wel van in, maar anderzijds is een overheidsorganisatie ook een slangenkuil bij uitstek en dat past weer helemaal niet bij hoogbegaafden. Dat vinden we zonde van onze tijd. Mijn moeder zei vroeger altijd: 'Ben ik nou gek of zijn de anderen het?' Ik heb leren inzien dat dat niet uitmaakt. Ik ben zoals ik ben en de anderen zijn anders. Als dat niet past, dan past het niet."

Meer zelfvertrouwen

"Peter benadrukte dat ik veel meer op mezelf moest gaan vertrouwen. 'Ga je ondernemerschap een kans geven', zei hij. Ondernemer zijn past juist wél heel goed bij hoogbegaafden. En ik heb altijd veel ideeën gehad, dus die stap sprak me eigenlijk wel aan. Daar moet ik bij zeggen dat de arbeidsmarktsituatie een zegen voor mij was: als de banen voor het oprapen hadden gelegen, was ik waarschijnlijk toch weer naar een vergelijkbare functie op zoek gegaan. Maar dat is niet het geval. Sinds kort ben ik vanuit de WW officieel zelfstandig geworden. De eerste zes maanden is dat relatief veilig: je behoudt deels je uitkering en hebt geen sollicitatieplicht, zodat je al je energie kunt stoppen in het starten van je eigen bedrijf."

Het belangrijkste wat Carla van Peter geleerd heeft? "Peter heeft me laten zien dat ieder mens allerlei innerlijke overtuigingen met zich meesleept die heel bepalend zijn voor de manier waarop je op je omgeving en op bepaalde situaties reageert. Ik heb heel lang van alles gerationaliseerd. Nu denk ik veel sneller: volgens mij past dit niet bij me, misschien moest ik hier maar niet meer zoveel energie in steken."

Al met al kijkt Carla tevreden terug op de sessies met Peter. "De gesprekken voelden heel prettig. Het siert Peter echt dat hij na drie sessies al aangaf dat het voldoende was. Dat sloot helemaal aan op mijn beleving. Het is voor een therapeut natuurlijk gunstig om een lange reeks sessies te kunnen doen, dus hieraan kun je aflezen dat Peter zijn klant echt centraal stelt."

Interviews

Het interview hier links is van de hand van Annelies Roon van de Schrijverij in Haarlem. © Annelies Roon sep '16.