Christelle en Tom

Christelle (42) en Tom (45) waren in 2015 bij Conny Heuvelman in relatietherapie (namen en foto zijn fictief).

"Hard werken om er beter uit te komen"

Christelle (42) en Tom (45) zijn al een kwart eeuw samen. Sportieve types, twee kinderen, op het oog een harmonieus stel. Maar als Christelle opbiecht dat ze al anderhalf jaar een relatie heeft met een collega, is al snel duidelijk dat ze daar niet samen uit gaan komen. Vijf sessies met Conny boden voldoende handvatten om elkaar weer te vinden.

"We konden eigenlijk niet meer normaal met elkaar praten", zegt Tom. "We schoten al heel snel in de verwijtende sfeer. In eerste instantie overwogen we nog even om vrienden te vragen om te bemiddelen, maar dat leek ons toch niet handig: die zijn natuurlijk nooit echt onpartijdig. Bovendien komen er in zulke gesprekken dingen naar boven die je niet aan je vrienden wilt vertellen."

Via internet kwamen Tom en Christelle bij IDEE terecht. "De praktische insteek sprak ons aan. In de eerste sessie werd het gelijk al heel concreet en dat voelde goed. We werden echt aan het werk gezet: hoofdstukken lezen uit een boek en daar vragen uit beantwoorden. Dat heb ik nodig, want het inbouwen van reflectiemomenten is niet iets wat ik van nature doe, zeg maar." "We houden er allebei van om hard te werken, zodat je er tenslotte als een beter team uitkomt. Dat is precies hoe Conny het aanpakte." christelle en tom

Die derde bleek helemaal geen partij

Christelle was tijdens de sessies vooral op zoek naar 'tools en tips om met de situatie om te leren gaan', vertelt ze. Tom wilde kijken of er nog genoeg was om samen door te gaan: "Eerst waren we vooral bezig met de vraag: hoe zit het met deze drie mensen? Die derde maakte het heel ingewikkeld allemaal. Maar al snel verschoof de vraag naar: wat willen wij samen? Wat hebben wij nodig om het samen leuk te hebben? Daarin was die derde helemaal geen partij. Dat was een wereld van verschil." Christelle: "Conny gaf ook aan dat het niet erg is om ruzie te maken, dat het juist nuttig was om dingen kwijt te kunnen. Dat luchtte enorm op. Na de sessies hadden we nog steeds regelmatig ruzie, maar toen lukte het om snel weer normaal tegen elkaar te doen."

"We kregen veel tips mee, bijvoorbeeld dat je in gesprekken over moeilijke onderwerpen vooral dicht bij jezelf moet blijven: je begint je zin met 'ik' en dan omschrijf je wat je voelt bij een bepaalde gebeurtenis of reactie van de ander. Dat bleek goed te werken", vertelt Christelle. "Conny reikt dingen aan die je eigenlijk al wel weet, maar nooit bewust toepast", vult Tom aan. "De ander uit laten praten, bijvoorbeeld, of eerst even nadenken voordat je wat zegt. Logisch, natuurlijk, maar je moet er wel bij stil staan. Ik pas het nu zelfs op mijn werk toe. Daar staan mensen echt voor open, merk ik."

Op constructieve wijze ergernissen uitspreken

Christelle: "Wat ik ook ene eye-opener vond, was dat Conny liet zien dat je vanuit verschillende 'rollen' met elkaar kunt praten: vanuit een volwassen rol, of vanuit een ouder-kind rol. Ik had in het begin de neiging om in een kind-rol te schieten. Dan ging ik heel recalcitrant doen, of vluchten. Dat schiet natuurlijk niet op. We hebben nu geleerd om echt te luisteren en meer begrip te krijgen voor elkaars verhaal."

"We hebben op een constructieve manier onze ergernissen naar elkaar leren uitspreken", beaamt Tom. "Daardoor kregen we al snel door dat het niet goed was wanneer ik in contact bleef met 'de derde'", vult Christelle aan. "Maar ja, hij was wel mijn collega. Ik dacht dat ik wel 'gewoon' met hem kon blijven omgaan, maar dat wilde Tom niet. We hebben toen bij Conny afgesproken dat ik met hem zou praten." "Heel eng vond ik dat", geeft Tom toe. "Maar ik begrijp dat het nodig was. Tijdens dat gesprek werd het voor Christelle duidelijk dat ze echt voor mij en voor onze relatie koos. Gelukkig. De derde persoon gaat binnenkort ergens anders werken. Dat had niet zozeer met deze situatie te maken, maar ik vind het niet erg, op z'n zachtst gezegd."

Wekelijks onderhoud

Al met al is de angel gehaald uit 'dreiging van de derde persoon', vinden beiden. Christelle: "We zijn beter gaan communiceren en elkaar beter gaan begrijpen." Tom: "We plannen nog steeds eens per week tijd in om echt met elkaar te praten. Dat hebben we sinds de sessies met Conny als gewoonte aangehouden, omdat het echt wat oplevert. Het is een soort onderhoud van je relatie. Dat zouden alle stellen moeten doen, eigenlijk.

Soms gaat het over koetjes en kalfjes, maar het is ook een moment om met elkaar te delen wat er speelt, wat je dwarszit of wat je misschien ergert. We praten dan vanuit ons gevoel met elkaar. Dat waren we voorheen nooit zo gewend. Toen werkten we met de bekende mentale lijstjes: ik heb de kinderen zo vaak naar school gebracht en jij maar zo vaak. Nu zien we dat het daar niet om draait. Het is in het begin lastig om op een andere manier met elkaar om te leren gaan, maar het is heel lonend om te zien dat het werkt." "We hebben echt elke sessie wel iets geleerd," concludeert Christelle. "Dat vind ik heel knap."

Interviews

Het interview hier links is van de hand van Annelies Roon van de Schrijverij in Haarlem. © Annelies Roon dec '15.