Daisy

Daisy (27) ervoer in 2013 problemen op het werk en zocht toen begeleiding bij ons (foto en naam zijn gefingeerd).

"Je hoeft niet alles zelf te doen"

"De sfeer op mijn werk is goed, maar er wordt heel hard gewerkt. Per week deed ik thuis gemakkelijk tien uur extra, bovenop mijn contract van veertig uur. En in de vakantie bleef ik gewoon mijn mail checken. Iedereen deed dat." Tijdens een tussengesprek kreeg Daisy (25) te horen 'dat ze niet meer zo energiek was als eerst.'

"Toen barstte de bom", vertelt ze. Door het volgen van een assertiviteitstraining en een aantal individuele sessies merkte ze tot haar verbazing dat het helpt om je emoties onder woorden te brengen.

"Ik ben altijd gesloten geweest", weet Daisy van zichzelf. "Zodra het moeilijk werd, had ik de neiging om te vluchten en mezelf af te sluiten. Op mijn werk had ik moeite om mijn ideeën op tafel te leggen of vol vertrouwen voor een groep te staan."

Daisy werkt bij een bureau voor kwalitatief website-onderzoek. Het is haar eerste baan. "De werkdruk was groot. Ik raakte daar gestrest van, maar zag dat niet om me heen. Dus ik dacht dat het aan mij lag. Tot je op een gegeven moment tegen een muur aan loopt. Ik kreeg migraineaanvallen, maar durfde niet aan te geven dat er wat mis was."

Pas toen Daisy's werkgever benoemde dat ze niet meer leek op de Daisy die hij ruim anderhalf jaar eerder had aangenomen, moest ze toegeven: het gaat niet meer. "Ik kreeg toen meteen als reactie dat ik gerust hulp kon gaan zoeken, dat ze niet wilden dat ik me zo voelde. Dat vond ik een hele aangename verassing."

Kleinschalig en intensief

Op internet vond Daisy veel trainingsaanbod 'van grote namen en voor grote groepen', maar dat was niet wat ze zocht. "Ik wilde liever iets kleinschaligers, maar wel intensief. De assertiviteitstraining van IDEE sprak me aan: vijf sessies van één dag met een kleine groep, in een periode van twee maanden."

Achteraf is Daisy erg tevreden over haar keuze. "We deden regelmatig rollenspellen: vreselijk vond ik dat, niks voor mij! Je wordt heel erg uit je comfortzone getrokken. Maar je leert er wel je eigen gedrag door herkennen. Ik heb toen vooral geleerd dat je niet alles zelf hoeft te doen. De eerste stap is het benoemen wat er aan de hand is. Naar jezelf, maar ook naar je omgeving. Het verbaasde me dat de reacties veel positiever waren dan ik dacht, toen ik die stap uiteindelijk durfde te zetten. Uit je schulp kruipen is moeilijk, maar het werkt wel!"

Op Daisy's werk is de werkdruk intussen ook bespreekbaarder geworden. "Het onderwerp is aan het rollen gebracht doordat ik aan collega's vertelde dat ik een assertiviteitstraining volgde, en waarom. Kort daarna gingen twee collega's een vergelijkbare training doen; zij bleken die werkdruk dus ook niet goed aan te kunnen.

Dat zag het managementteam als een duidelijk signaal: vorig jaar zijn er interne trainingen voor alle medewerkers georganiseerd. Sindsdien is er echt wat veranderd. Niemand kijkt er nog raar van op als je aangeeft dat je even een half uurtje buiten moet lopen om op te laden. We houden elkaar ook in de gaten: 'Joh, neem even pauze', zeggen we soms tegen elkaar. 'Je bent al zó lang bezig.'"

Lief zijn voor jezelf

Een half jaar na de training merkte Daisy dat ze 'er nog niet helemaal was'. "In vier persoonlijke sessies heeft Conny me toen handvatten gegeven om weer mee verder te gaan. Een belangrijke les daarin was: 'wees lief voor jezelf'. Ik heb de neiging om altijd een tien te willen scoren. Ik bleef mezelf pushen totdat het 'perfect' was. Hierdoor zag ik alleen wat fout was en kwam ik tot de conclusie dat ik niks kon."

"Conny leerde me om mezelf juist even een knuffel geven als het niet ging. Eigenlijk zoals je een vriend of vriendin behandelt als die in tranen naar je toekomt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het werkt uiteindelijk veel beter. Conny wist ook precies de goede vragen te stellen. Als ik in de praktijk bracht wat zij me aanreikte, bleek dat goed te werken. Blijkbaar is het zo simpel. Heel verrassend vond ik dat. Afgelopen jaar heb ik nog een loopbaantraject gedaan met Peter. Ook dat heeft me weer een stap verder geholpen."

Al met al is Daisy 'een stuk relaxter' geworden, vindt ze. "Dat hoor ik ook terug van mijn man. Die werd voorheen af en toe knetter van mijn rare gedachtenkronkels. Mijn contact met hem is door de training en de sessies ook verbeterd. Dat is toch een prachtige bonus?"

Interviews

Het interview hier links is van de hand van Annelies Roon van de Schrijverij in Haarlem. © Annelies Roon dec '14.