Niels en Esther

Esther (34) en Niels (37) hadden in 2015 relatieproblemen en volgenden een intensief relatieweekend bij Conny Heuvelman (namen en foto zijn gefingeerd).

"Er is nu veel meer begrip"

Zestien en achttien waren ze, toen Esther (34) en Niels (37) een relatie kregen. Inmiddels zijn er twee kinderen en 'loopt het allemaal gestroomlijnd'. Maar de sleur had toegeslagen. Het 'wij-gevoel' raakte steeds verder op de achtergrond, vond Esther. "We waren vooral beste maatjes." Ze kozen voor een relatie-intensive, want "we zijn wel van doorpakken, als we eenmaal ergens voor gaan." Het bracht ze precies wat ze hadden gehoopt.

"We hadden na al die jaren gewoon weer even een zetje nodig", vat Esther hun relatieproblematiek samen. "Wanneer je zo jong in een relatie stapt, groei je met elkaar mee. Maar de laatste tijd leken we allebei een eigen zijspoortje op te zijn gegaan. We deden vooral ons eigen ding en leefden daardoor langs elkaar heen." Niels herkende Esthers gevoel, maar had er wat minder last van dan zij. "Ik ben wat nuchterder, misschien. Ik vond het eigenlijk niet meer dan normaal, dat je na zoveel jaar in een bepaalde sleur terecht komt. We hadden nooit ruzie of zo. Maar ik ben ook meer het type dat zijn gevoel wegstopt. En dat was een deel van het probleem."

Twee jaar eerder had Esther al eens aan de bel getrokken met eenzelfde gevoel van onbehagen. "Niels, ik vind je hartstikke lief, maar is dit nou alles?", had ze hem toen gevraagd. Ze spraken er lang over en beloofden weer wat meer aandacht aan elkaar te besteden, "maar na verloop van tijd sluipen de oude patronen er toch stiekempjes weer in", merkten ze. Het werd tijd voor een meer structurele aanpak. esther en niels

Compacte opzet

Esther zocht via Google naar 'relatietherapie' en kwam enorm veel aanbod tegen. De intensives van IDEE vielen op door de compacte opzet. Niels: "We hadden allebei het gevoel dat een uurtje in de week geen zoden aan de dijk zou zetten. Dan moet je er elke week eerst een kwartier inkomen en voor je het weet is de tijd om en ga je weer terug in je oude patroon." Esther: "In een intensive dompel je je echt helemaal onder. We hebben een hotel genomen, zijn tussendoor lekker samen uit eten gegaan en hebben veel gepraat. Dat werkte voor ons heel goed."

Niels en Esther voerde vooraf nog even een 'geitenwollen-sokkencheck' uit: "De foto van Conny gaf al een goed gevoel. We wilden in elk geval geen zweverig gedoe." Ook de aanpak die Conny in het telefoongesprek vooraf omschreef, maakte een nuchtere, doeltreffende indruk. "Als Niels ook maar even iets had opgevangen van een sfeertje met yoga of wierook, dan was hij afgehaakt", lacht Esther.

Iets concreets om aan te werken

Gerustgesteld gingen beiden daarna de training in. "We hoopten vooral dat er iets uit zou komen waarmee we verder zouden kunnen. Iets concreets om aan te werken, zodat we niet weer in dezelfde valkuilen zouden trappen." Na één sessie hadden ze allebei al het gevoel dat ze de onderste steen wel zo'n beetje boven hadden: Niels moest zijn gevoelens duidelijker tonen en Esther moest wat minder perfectionistisch zijn. Maar Conny was nog niet tevreden, vertelt Niels. "Zij miste een diepere emotionele laag. En als ik heel eerlijk was, moest ik haar wel gelijk geven. Ik ben altijd een beetje politiek als het over gevoelens gaat. Ik had nog niet het achterste van mijn tong laten zien."

"Conny vroeg steeds door: 'Wat geeft je dat voor gevoel?' 'Waar komt dat gevoel vandaan?' 'Hoe uiten jullie dat naar elkaar?'', zegt Esther. 'Ik weet niet waar je naartoe wilt", zei ik op een gegeven moment tegen haar. "Wacht maar, daar komen we vanzelf uit", antwoordde ze. Toen vroeg ik me eerlijk gezegd af: "Hoe kan zij nou weten waar we naartoe gaan als ik dat zelf nog niet eens weet?" Tot er dan ineens iets uit je mond floept waarvan je denkt: "Verrek! Dát bedoelde ze." Niels had op de laatste dag eenzelfde ervaring. Dat je ineens denkt: O, dáár gaat het om. Achteraf hebben we het daar nog vaak over. Conny blijft pellen, laagje voor laagje, tot je zelf bij het inzicht komt dat je nodig hebt. Knap hoor."

Echte veranderingen

Er is door de intensive echt wat veranderd in hun relatie, vinden ze. "We zijn niet alleen op onze valkuilen gewezen, maar ook op wat dat gedrag voor de ander betekent. Een relatie wordt na verloop van tijd een soort onuitgesproken onderhandeling: wat doe jij voor mij en wat wil ik daar voor terugdoen? Nu kijken we meer naar: hoe maak ik de ander blij? Er is veel meer begrip voor elkaars gevoelens."

Niels: "Ik erkende al dat ik gesloten raak wanneer iets niet loopt. Ik wist ook wel zo'n beetje waar dat gedrag vandaan komt. Maar Conny heeft me uit laten vinden wat mijn basisangsten zijn die er aan ten grondslag liggen. Wanneer je dat begrijpt, is het makkelijker om het patroon te doorbreken, omdat je ziet dat het gedrag waar je steeds voor kiest, niet functioneel is. Nu probeer ik mezelf niet langer op te sluiten als ik een mindere dag heb. Ik probeer uit te speken wat ik wel en niet leuk vind. Dat werkt goed. Esther weet nu tenminste waar het aan ligt als ik niet goed in mijn vel zit. Meestal heeft dat niks met haar te maken en het scheelt natuurlijk enorm wanneer je dat weet."

Esther heeft door de training leren inzien dat ze zelf ook steeds minder haar gevoelens en verwachtingen met Niels ging delen. "Ik had het gewoon een beetje opgegeven, realiseerde ik me. Door mijn perfectionisme besteedde ik mijn tijd vaak aan dingen die hadden kunnen wachten, in plaats van aan Niels. Niet wetende dat hij dat erg miste. Vaak ging hij aan het eind van de dag zonder veel te zeggen naar bed en dan moest ik nog zo nodig de tassen voor de kids klaarzetten en hun kleren klaarleggen, bijvoorbeeld. Dat deed ik dan met een chagrijnig hoofd, zonder aan te geven dat ik zijn hulp zou waarderen. Kroop ik daarna mokkend naast hem in bed, waar Niels weer van baalde maar het niet zei. Welkom in de vicieuze cirkel. Nu realiseer ik me dat hij mijn gedachten niet kan lezen! Dat is iets wat we nu allebei aan het leren zijn: aangeven wat je van de ander nodig hebt om gelukkig te zijn."

06-Conny

Ze kunnen er samen weer een hele tijd tegen, denken ze allebei. "Het is niet zo dat we ineens weer stapelverliefd op elkaar zijn geworden. Maar de horizon ligt weer open. Doordat we meer inzicht hebben gekregen in onze eigen reactiepatronen, en vooral ook in wat die met de ander doen, weten we nu weer waar onze wegen weer samen kunnen komen." "Het gaat een stuk prettiger tussen ons", beaamt Niels. "We zijn weer helemaal bij de les." En mochten ze na verloop van tijd toch weer merken dat ze uit elkaar drijven? "Dan bellen we gewoon 06-Conny."

Interviews

Het interview hier links is van de hand van Annelies Roon van de Schrijverij in Haarlem. Op de tekst rust copyright: © Annelies Roon mei '15.