Gerard

Gerard (50) worstelde met vragen over zichzelf en volgde in 2016 bij ons de training Persoonlijk Leiderschap (naam en foto zijn gefingeerd).

"Bewuster leven is een kwestie van doen"

"Waarom neem je altijd dezelfde route van je werk naar huis?", vroeg Gerards vriendin hem wel eens. Of: "Waarom neem je altijd yoghurt bij je ontbijt?" Die vragen zetten hem aan het denken en hij ontdekte: "Ik leef heel vaak op de automatische piloot." Met dat inzicht ontstond het verlangen om bewuster te gaan leven. De Training Persoonlijk leiderschap hielp hem op weg.

"In eerste instantie ontkende ik dat ik vaak dingen op dezelfde manier deed", vertelt Gerard. "Maar toen ik er op ging letten, zag ik dat het klopte wat mijn vriendin zei. In mijn werk als verzekeringsadviseur had ik daar helemaal geen last van. Sterker nog, het heeft z'n voordelen om gesprekken op een bepaalde manier op te bouwen. Die methodes heb ik me helemaal eigen gemaakt. Maar wat ik wel merkte, is dat ik me in direct contact met collega's wat moeilijk kon blootgeven. Gesprekken met hen bleven altijd aan de oppervlakte. Feitelijk ben ik een introverte man met een extravert beroep. Ik praat liever over een ander dan over mezelf; ik heb het liever over feiten dan over gevoelens." gerard

Toneelspelen

"In mijn vrije tijd speel ik toneel, bij een gezelschap. Diezelfde vaardigheid zette ik in om op mijn werk de rol te spelen van professionele verzekeringsadviseur. Dat werkte prima. Maar nu kreeg ik de behoefte om mezelf meer te leren kennen en te laten zien. Ik had behoefte aan bewustwording."

Tijdens het intakegesprek met Peter was deze het met hem eens dat aanhaken bij de training Persoonlijk Leiderschap een goed idee was. "Peter dacht dat deze training wel bij mij zou passen. De bijeenkomsten zijn bedoeld om meer inzicht te krijgen in je eigen psyche, en vooral ook om patronen te doorbreken en te ontdekken wat je werkelijk wilt."

"De sfeer bij IDEE is goed en warm", vindt Gerard. "Daardoor durfde ik mezelf bloot te geven, zonder reserves. Het was voor mij heel belangrijk dat ook veel andere groepsleden tegen dezelfde problemen aan bleken te lopen: leven zonder er echt bij na te denken, vergeten te genieten. Dat stukje herkenning gaf mij veel rust en vertrouwen."

Handige handvatten

Verschillende methodieken die Gerard kreeg aangereikt, raakten bij hem een snaar: "De logische niveaus van Bateson lieten me zien dat ik met mijn routinematige gedrag en reacties vaak het tegenovergestelde bereikte van wat ik feitelijk wilde. Ik wil bijvoorbeeld iemand zijn die aandacht heeft voor de ander. Maar als ik thuiskwam van mijn werk, begon ik vaak hele verhalen te vertellen over mijn dag, waarbij ik mijn vriendin nauwelijks de kans gaf om daar op te reageren. Of ik liet haar vertellen, maar reageerde daar zelf nauwelijks op."

De benaderinswijzen en oefeningen vond hij prettig toegankelijk. "Wat mij aanspreekt, is dat deze benaderingswijzen allemaal niet zo moeilijk zijn. Het zijn feitelijk simpele manieren om bewuster te leven. Door balans te brengen in verschillende aspecten van je leven, zul je veel eerder een gevoel van geluk ervaren. Ik probeer daar nu beter op te letten. Tot nu toe ging ik wat vaak voorbij aan zingeving. Het levert een meer compleet gevoel op om daar oog voor te krijgen."

Gerard wil zichzelf meer laten zien met behulp van de andere aanpak waarmee hij heeft kennisgemaakt. "Ik probeer nu elke dag even de tijd te nemen om na te denken over mijn dag. Wat heb ik allemaal gedaan en hoe ging dat? Waar ben ik tevreden over; wat had ik anders kunnen doen? Waar heb ik me boos over gemaakt? En laat ik dat nu zo, of ga ik er wat aan veranderen? Dat soort vragen geven richting. Nu is het een kwestie van doen. En van volhouden."

Interviews

Het interview hier links is van de hand van Annelies Roon van de Schrijverij in Haarlem. © Annelies Roon juni '16.