Hugo

Hugo (37) was eerst met zijn partner in relatietherapie bij Conny Heuvelman en volgde aansluitend onze Assertiviteitstraining (naam en foto zijn gefingeerd).

"De diepte in, anders kom je niet verder"

Hugo (37) is er goed in om net te doen alsof alles lekker gaat. Hij heeft een vlotte babbel, doet het prima als salesmanager. Maar eigenlijk is hij heel erg onzeker, zegt hij. Hugo besloot 'de dingen eens serieus aan te pakken' en volgde de assertiviteitstraining: "Een aanrader voor iedereen die zich sterker wil voelen."

Heel eerlijk gezegd, vertelt Hugo, heeft hij faalangst. "Dat is niet heel groot, dramatisch of ernstig, helemaal niet. Maar ik cijfer mezelf te veel weg, en heb al snel het idee dat mensen over mij praten als ik er niet bij ben. Dat zijn lastige dingen. Ik vermijd situaties die ik lastig vind, loop weg voor de waarheid. Op mijn werk en in mijn relatie." Deze inzichten kwamen bovendrijven in de relatietherapiesessies die hij met zijn partner bij Conny deed. Of misschien wist hij het al wel langer, maar ja, dan stopte hij het weg. Maar nu begon Hugo zich af te vragen: waarom doe ik dat eigenlijk? Conny raadde hem aan om deel te nemen aan een assertiviteitstraining.

Ook zijn werkgever vond dat een goed idee. Het acteren dat Hugo zichzelf had aangeleerd, kwam hem in zijn vak als salesmanager goed van pas, maar had ook een keerzijde. Hugo: "Ik wist mijn onzekerheid altijd prima te maskeren door altijd vooraan te willen staan en veel te praten. In mijn vak is het handig om makkelijk te kunnen praten, maar een goede salesmanager luistert ook goed. Als je alleen maar praat, verkoop je weinig. Ik hoopte door de training wat zekerder van mezelf te worden, zodat ik dan wat meer kon gaan luisteren. Dat doe je door de dingen te laten zijn zoals ze zijn. Maar daar heb je wel wat innerlijke rust voor nodig."

Oefenen in eerlijkheid

"Tijdens de training ga je heel erg de diepte in. Je houdt jezelf actief een spiegel voor, door met je groep situaties te oefenen die je moeilijk vindt. Als je in de groep eerlijk bent en je kwetsbaar opstelt, dan blijkt dat daar goed op gereageerd wordt. Dan is de stap kleiner om dat ook in de praktijk anders te gaan doen." Wat de training je oplevert, valt of staat met je eigen inzet, onderstreept Hugo. "Op een gegeven moment kregen we de opdracht om onszelf te presenteren. Ik heb met dat soort dingen weinig moeite; ik vertel gemakkelijk een verhaal. Maar toen zei Peter: 'Dat is allemaal heel leuk, maar vertel nu eens even wat je hier komt halen? Wat is je grootste pijn? Waar wil je aan werken?' Ik liet niet het achterste van mijn tong zien. Dat voelen Conny en Peter feilloos aan. Als je wat aan je struikelblokken wilt doen, moet je echt de diepte in. Anders kom je niet tot de kern van de zaak en zit je er over twee maanden weer. Die eerlijkheid lucht ook extreem op. En daarna kun je er mee voort."

Omkijken, accepteren, en dan weer vooruit

Dat proces wordt heel goed begeleid, vindt Hugo. "Er wordt steeds gekeken: is dit het probleem waar het om draait, of zit er nog iets achter, nog iets onder? Dan blijkt dat zo'n patroon van onzekerheid en vluchten voor de werkelijkheid al te zijn ontstaan in je jeugd: dingen die je ouders tegen je zeggen, vriendjes waar je bij wil horen, angst voor pesten… In mijn omgeving was en is er altijd de druk om te presteren. Daardoor ben ik alles vaak net iets mooier gaan maken dan het in werkelijkheid was. De volgende stap is om te accepteren wat er is en hoe je nu bent, en dan te kijken: hoe nu verder?"

Beter in je vel

Zowel zakelijk als privé heeft de training Hugo geholpen. "Er zaten meer mensen in de groep die de training volgden om struikelblokken op hun werk aan te pakken. We oefenden ook met zakelijke presentaties. Doorgaans stap ik zo'n presentatie in met een opmerking als: "Ik vind het een eer dat u mij gevraagd hebt en vind het geweldig om hier nu te staan.' Sinds de training durf ik ook te benoemen dat ik het niet alleen leuk vind, maar ook best spannend. Het grappige is: daardoor verandert de sfeer meteen. Alle spanning is op slag weg. Zowel bij mezelf als bij de toehoorders."

Ook privé werkt de training duidelijk door, merkt Hugo. "In de therapie en in onze relatie zelf. En dat is toch uiteindelijk het allerbelangrijkste." Hugo en zijn vrouw maken nu regelmatig even tijd om echt met elkaar te praten. "Zonder afleiding, zonder tv. Gewoon aan elkaar vragen: 'Hoe voel je je? Wat irriteert je? Wat vind je fijn?' Dat werkt."

Het feit dat Hugo in de training merkte dat hij niet de enige is die met gevoelens van onzekerheid worstelt, heeft hem erg gesteund. "Ik ben positiever naar mezelf gaan kijken en wil nu alles aanpakken om hier verder mee te gaan. Deze training helpt je echt om je sterker te voelen. Ik zit een stuk beter in mijn vel."

Interviews

Het interview hier links is van de hand van Annelies Roon van de Schrijverij in Haarlem. © Annelies Roon sep '16.