René & Annemiek

Annemiek (48) en René (56) liepen vast en volgden een intensief relatieweekend bij Peter Spelbos (namen en foto zijn gefingeerd).

"Zelfvertrouwen maakt onze relatie steviger"

"René is een bijzondere man", begint Annemiek (48). "Hij is hoogbegaafd en hoogsensitief en we zijn al 28 jaar verloofd. Maar begin vorig jaar liepen we vast. Toen ben ik op zoek gegaan naar een therapeut die in staat zou zijn om René's denkwereld te kunnen invoelen. Zo kwamen we bij Peter terecht. Hij heeft ons tijdens een relatieweekend geleerd om op een andere manier naar onszelf en naar onze relatie te kijken."

"Een paar jaar geleden liep ik vast in mezelf", zegt René (56). "Ik had te weinig aandacht besteed aan mijn, nou ja, bijzondere eigenschappen en kampte onder meer met een zekere boosheid. Omdat ik me geen patiënt en geen slachtoffer wilde voelen, voelde ik er weinig voor om in therapie te gaan. In december 2013 besloot ik een opleiding tot massagetherapeut te gaan volgen. Ik vind het er heerlijk. Mijn opleidingsdag noem ik steevast 'mijn feestdag'. Ik heb er mooie en lieve mensen ontmoet en ik kwam weer in contact met mijn gevoel. Maar daardoor werd er ook een belangrijk thema wakker geschud en raakte onze relatie in een crisis."

René wilde eerst voor zichzelf een antwoord vinden op een prangende vraag, vóór hij zich samen met Annemiek in een relatieweekend kon storten. Het duurt even voordat hij het bewuste thema wil benoemen: "We hebben geen kinderen. Een eventuele kinderwens heb ik eigenlijk altijd aan de kant geduwd. Vooral ook omdat ik geregeld donkere en zwarte periodes ken. 'Dat wil je niemand aandoen', was mijn idee. Toen Annemiek twaalf jaar geleden ernstig ziek werd, waardoor ze geen kinderen meer kon krijgen, leek daarmee een kinderwens voorgoed van de baan. Maar nu tijdens mijn opleiding de zon als het ware ging schijnen voor mij, kwam toch het verlangen naar boven om al dat moois in kinderen voortgezet te willen zien. 'Ik ben een gezonde man', dacht ik. 'Misschien moet ik die wens dan met een andere vrouw gaan vervullen. Ja, toen stond de tent op z'n kop. Dat was voor Annemiek natuurlijk hartstikke bedreigend." rene-annemiek

Pas toen de tijd rijp was

Uiteindelijk werd het voor René duidelijk dat zijn relatie met Annemiek belangrijker is dan zijn kinderwens. "We hebben ons pas aangemeld voor het relatieweekend toen de tijd er rijp voor was", zegt Annemiek achteraf. "Als René nog met deze vraag had geworsteld, waren we vast en zeker heel anders dit weekend in gegaan."

Annemiek vertelt dat ze, ondanks René's keuze vóór hun relatie, het als bedreigend ervoer dat hij verder zou gaan met zijn opleiding, waar alles tenslotte aan het wankelen was geraakt door René's nieuwe inzichten. "Bij binnenkomst had ik een grote stelligheid: 'Ik ga zondag niet weg voordat ik een antwoord heb op de vraag of René nog door moet gaan met zijn opleiding', zei ik. Peter reageerde daar heel liefdevol op: 'Ik hoor het je zeggen', zei hij. 'Maar ik ga jullie eerst vragen om gewoon jullie verhaal te vertellen: waar staan jullie nu?' Hij had toen waarschijnlijk al door dat ik hier na het weekend heel anders in zou staan."

"Er was bij binnenkomst al heel snel een klik", zegt René." Peters openheid en zachtheid waren heel prettig. Hij had opvallend snel in de gaten dat wantrouwen een belangrijke rol speelt in onze relatie. Hij liet ons zien dat we allebei grote behoefte hebben aan veiligheid en zekerheid, maar juist daardoor een zekere reserve en terughoudendheid inbouwden. Ik schrok daar wel een beetje van. Bij mij uitte zich dat wantrouwen door op een hele kromme manier bevestiging te gaan zoeken. Ik ging Annemiek laten zien dat ik ook geïnteresseerd was in andere mensen, zodat zij écht voor mij moest kiezen." "En dat voelde voor mij natuurlijk heel onveilig", vult Annemiek aan. "Ik vond het dan ook heel verhelderend om te leren zien dat René zich niet op anderen richtte omdat hij bij mij weg wilde, maar juist omdat hij mijn gevoel voor hem bevestigd wilde zien. Uit angst om echt te geloven dat de ander voor je kiest, gingen we allebei handelen vanuit een fundamenteel wantrouwen. We bereikten dus juist het tegenovergestelde van datgene waar we naar verlangden, legde René uit. Ik dacht: 'Man, je hebt gelijk!'"

Verhelderende ontkoppeling

"Een belangrijk handvat om met deze nieuwe inzichten om te gaan, was de ontkoppeling van onszelf als persoon enerzijds en onze relatie anderzijds", zegt René. "Mijn verdriet om onze kinderloosheid is mijn verdriet; Annemiek mag daar op een andere manier mee omgaan." Annemiek: "Ik vind ons gezin compleet met twee personen. Ik zie nu in dat ik René's verdriet niet als bedreigend moet ervaren voor onze relatie. Datzelfde geldt voor zijn keuze voor het voortzetten van zijn opleiding. We ontwikkelen nu een groter gevoel van autonomie en zelfvertrouwen en dat maakt onze relatie steviger. De angel is uit ons wantrouwen getrokken, als het ware. We staan er samen echt veel beter voor dan een jaar geleden."

René heeft inmiddels via Peter een therapeut gevonden die hem helpt met zijn 'persoonlijke gedoetje', zoals hij het zelf noemt. Iemand die, net als Peter, vanuit eigen ervaring begeleiding kan bieden op het vlak van hoogbegaafdheid. Essentieel, vindt René dat, want 'om te snappen wat dat betekent, moet je het zelf zijn.'

Het huiswerk dat ze tijdens het relatieweekend kregen, ligt nog grotendeels op hen te wachten. Daar was tijdens en voorafgaand aan het weekend eigenlijk niet genoeg tijd voor, bekennen ze. "Je werkt met twee boeken, waaruit je vragen voorbereidt. Dat biedt mooie input voor de sessies, maar ik kan iedereen aanraden daar wat meer tijd voor uit te trekken dan wij hebben kunnen doen. Wij hadden de boeken pas een week van tevoren in huis; dan kun je er niet helemaal uit halen wat er in zit. Maar we gebruiken 'Peter, Haarlem en de boeken' nu als basis van waaruit we weer verder kunnen."

Interviews

Het interview hier links is van de hand van Annelies Roon van de Schrijverij in Haarlem. © Annelies Roon dec '15.