Emagazine April 2018

Lang gewacht maar toch: eindelijk lente in het land.

Kwetsbaarheid

De lente is begonnen, sneeuwklokjes en narcissen die hun kopjes boven het gras uitsteken. Jong grut in aantocht. Alles zo pril en kwetsbaar.

Kwetsbaarheid heb ik zelf weer ervaren toen Peter voor 12 dagen naar Burkina Faso was vertrokken. Ik zal eerlijk zeggen dat we er aan toe waren. Want samen werken, samen geliefden, maatjes en ouders zijn, is af en toe een beetje veel van het goede. Dus hij weg en ik even lekker op mijzelf want tja, als onafhankelijke vrouw lukt dat natuurlijk prima. Maar hoe langer hij weg was, hoe meer het begon te knagen. Dan kom ik namelijk in conflict met mijzelf want mijn hoofd vindt dat dit het summum is van onafhankelijkheid, ieder je eigen leven leiden maar mijn lijf raakt tot mijn ongenoegen ontredderd.

Als kind heb ik mij bij het aanschouwen van het huwelijk van mijn ouders voorgenomen nooit maar dan ook nooit afhankelijk te worden van een man. Dus ik schaam me ervoor dat ik mijn man mis en nodig heb. 10 Jaar geleden had ik mij hiervoor afgesloten en moest hij bij thuiskomst weer zijn best doen om mij te veroveren. Nu we 20 jaar bij elkaar zijn kan ik zeggen: ik mis je, hoe vreselijk ik deze kwetsbaarheid ook vind, kom naar huis want ik mis je.

Volgens Brené Brown zijn degenen die zich kwetsbaar op durven stellen het gelukkigst. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat het er is en dat het fijn is dat het kan in een relatie, kwetsbaar zijn. Het is voor mij de essentie van verbinding, en zo zie ik dat ook terug in de sessies die ik met cliënten heb. Het verlangen om in kwetsbaarheid gezien, gehoord en gesteund te worden.

Ik wens het iedereen, een relatie in verbinding, met kwetsbaarheid, het houden van voelbaar. Erg mooi wordt dat verwoordt, vind ik, door Maaike Ouboter in het nummer Dat ik je mis:

"Je kust me, je sust me
Omhelst me, gerust me
Je vangt me, verlangt me
Oneindig ontbangt me
Je roept me, je hoort me
Je redt en verstoort me
Gelooft me, berooft me
Verstikt en verdooft me"

Heb fijne maanden.

Groet Conny



Veranderingen

Zo eens in de zoveel tijd kriebelt het bij ons. En blijkbaar, zo constateren we, heeft het het afgelopen half jaar bij ons gekriebeld. Veel nieuwe plannen en veranderingen. Enkele daarvan we op een rijtje; de rest volgt na de zomer.

- In het najaar staat voor de eerste maal onze driedaagse training Omgaan met eigen Boosheid gepland. En die gaan we geven in het Klooster in Huissen, bij Arnhem.

- De training Werken met Spelbos gaat van een naar drie dagen.

- Er komt een vervolg op onze assertiviteitstraining en tegelijkertijd ontwikkelen we een tweedaagse training die eraan vooraf gaat.

- We zijn bezig onze site aan te passen zodat die nog beter leesbaar wordt op mobiele telefoons (bij meer dan de helft van het bezoek aan de site wordt etgenwoordig een mobiele telefoon gebruikt).



Arthouse: Lady Bird

Californië, 2002. Christine McPherson is een rebelse leerling die op het punt staat haar middelbare school af te ronden. Ze wil gaan studeren in New York en aan haar familie ontsnappen. Ze besluit op zoek te gaan naar zichzelf en ontvlucht haar thuisstad Sacramento.

De film laat zowel de humor als het drama zien in de relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. Een film geregisseerd door Greta Gerwig (Francis Ha in de gelijknamige film).



Arthouse: Foxtrot

Ouders zijn uit het veld geslagen wanneer ze te horen krijgen dat hun zoon is overleden tijdens zijn dienstplicht als soldaat bij een grenspost. De feiten blijken echter complex.

In drie stilistisch uiteenlopende delen vertelt Maoz, de regisseur, het gebeurde vanuit het perspectief van vader, zoon en moeder.

Mooie nieuwe film van Samuel Maoz, die in 2009 debuteerde met het eveneens sterke Lebanon. Foxtrot ging in première op het afgelopen filmfestival van Venetië, waar het de Grote Juryprijs won..



Notitie: Perfectionisme

Hèt perfecte bestaat niet, er valt altijd iets te bedenken wat nog méér perfect is, en zo verder. Toch streven we ernaar, altijd weer.

Waarom kwellen mensen zichzelf met die heilige graal, met die zoektocht naar het onbereikbare, dat wat immer achter de volgende bocht ligt?

[Verder lezen op de site].



Tentoonstelling: Michael Kvium

Kunsthal Rotterdam, 8 feb '18 tm 6 mei '18

De Deense kunstenaar Michael Kvium is bekend van zijn figuratieve beeldtaal waarin existentiële thema's van het mens-zijn aan bod komen.

In de tentoonstelling ‘Circus Europa,’ met het circus als metafoor van onze tijd, beeldt Kvium een wereld van entertainment af, waar zelfs het meest serieuze nieuws wordt gekenmerkt door sensatie en drama.
Michael Kvium

Kvium focust op de situatie in Europa en schetst het politieke toneel en het dagelijkse leven als in een circus-show. Hij trekt het publiek de circusring in, te midden van de gekte en waanzin. De theatraal opgezette tentoonstelling biedt vele nieuwe werken, bestaande uit schilderijen, films en sculpturen.



Tentoonstelling: World Press Photo 2018

Nieuwe Kerk Amsterdam, 14 apr '18 tm 22 jul '18

Op 14 april opent in De Nieuwe Kerk Amsterdam World Press Photo 2018. De tentoonstelling, van de 61ste editie van de internationale fotowedstrijd, bevat indrukwekkende persfoto’s in acht categorieën: Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Mensen, Reportage en Sport.

In elke categorie worden een eerste, tweede en derde prijs toegekend. De foto’s zijn te zien op hangende panelen in de gotische ruimte van De Nieuwe Kerk tot en met zondag 22 juli 2018, dagelijks van 10 tot 18 uur.

Deze foto: Anna Boyiazis (VS), leerlingen van Kijini Primary School op Zanzibar leren reddingszwemmen bij Muyuni Beach aan de Atlantische Oceaan.



Boek: Het beste wat we hebben

Griet op de Beek, Prometheus 2018
Griet Op de Beek, Het beste wat we hebben

Vanuit het idee om te consuminderen had ik mij voorgenomen om geen boeken meer te kopen maar kon dit in mijn alleen-zijn week toch niet laten. Ik heb toen als troost de nieuwe Griet op de Beeck gekocht.

In het boek leef je mee met Lucas - een rechter - die van de een op andere dag besluit vrij te nemen van zijn werk en apart te gaan wonen van zijn vrouw. Hij besteedt nu zijn tijd aan lopen over een brug om mensen te behoeden voor het springen van de brug. Tijdens deze wandelingen komt hij mensen tegen die hem helpen om te gaan met zijn eigen worstelingen. Zijn zus Suzanne, opgenomen in een psychiatrische kliniek, speelt ook een belangrijke rol in dit boek en het proces van Lucas.

Tijdens het lezen van het boek was ik af en toe wat in de war en dacht dat ik niet het boek van haar aan het lezen was dat zo - opgeblazen in de media - over incest gaat. Dit werd me pas, misschien heel naif tegen het einde van het boek duidelijk. Voor mij is het thema van het boek hoe ervaringen in de kindertijd en overtuigingen die je als kind daar aan koppelt je gedrag in je volwassen leven bepalen. En dat dat waar niet over mag of kan worden gesproken, de dynamiek in een gezin of in een relatie bepaalt. En hoe helend het daarom kan zijn als je je diepste angsten en geheimen kan delen. Als je in contact met jezelf en een ander kwetsbaar mag, durft en kan zijn.

De titel, Het beste wat we hebben, vind ik daarom mooi. Zoals Marja Pruis ergens ooit schreef 'Liefde is genoegen nemen met wat de ander laat zien'; meestal doen we ons best om het beste van onszelf te laten zien en soms is dat voor de ander en/of voor onszelf niet genoeg. En dat is waar dit boek ook over gaat. Over dat je stopt met almaar doorgaan en stil moet blijven staan bij wat er is en was. Over de complexiteit van collectief oud zeer en hoe ver de schaduwen van het verleden reiken. Over dat je afscheid hebt te nemen van wat ooit was. Over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu. Over hoe mooi echtheid is en hoe kwetsbaarheid de eigen persoon milder kan stemmen en een relatie kan verzachten, verdiepen en verbinden.

Van harte aanbevolen.

Conny Heuvelman



Column: Sahel

Wanneer het even kan, ga ik elk jaar zo tegen het einde van de winter op vakantie naar de Sahel of, bij gebrek aan mogelijkheid, Senegal. Zo ook dit jaar, toen ik naar het noorden van Burkina Faso ging.

De Sahel heeft voor mij een bijzondere betekenis. Ten eerste is dat de plek waar ik vijfendertig jaar geleden kennismaakte met Afrika. Ik vloog toen naar Mauretanië om mijn toenmalige partner op te zoeken en raakte compleet overdonderd door het zand en de kleuren en de mensen. Ik ben nooit meer losgekomen van Afrika.

Ten tweede is de Sahel - zoveel armoe, zo vaak zoveel honger, altijd dat geworstel met het leven - voor mij een ijkpunt voor het leven.

Als ik daar ben, weet ik weer waar het in het leven om draait. Wat de basis ook al weer is en wat mensen minimaal nodig hebben - vanelkar van de buitenwereld - om te kunnen overleven. Het maakt me nederig en helpt me bij mezelf te komen.

Altijd opnieuw ben ik dan als ik terug ben weer verbaasd over de heftigheid waarmee hier gesteggeld en geruzied wordt over van alles en nog wat. Al die rijkdom hier; al die afgunst en jezelf beter willen voelen. Waarom in hemelsnaam? Dat vreselijke trekje in mensen. Zo verdrietig.

Ik gun iedereen nederigheid. Het maakt vrijer en losser, en helpt je beter bestand te zijn tegen tegenslag en pijn in het leven. Daarom hoop ik dat iedereen deze lente wat nederigheid kan toelaten bij zichzelf. Het helpt je om je beter te voelen.

Heb een goede lente.

Peter Spelbos



Muziek: Jazzmeia Horn

Bimhuis, Amsterdam, 15 apr 2018

Zangeres Jazzmeia Horn (VS) zingt op een bevrijdende klassieke manier jazz-songs. Ze doet denken aan Sarah Vaughan, Rita Reys en andere grote vocalisten.

Op haar recente album A Social Call laat ze zeer diverse invloeden horen, van rolmodellen als Mary J. Blige en Sister Rosetta Tharpe, maar ook uit de Afrikaanse muziek en de cultuur van de Amerikaanse Indianen.



Muziek: Fiësta Macumba XL

Melkweg, Amsterdam, 26 apr 2018

Noche del Rey - Koningsnacht, en dat betekent voor velen feesten. Melkweg zet dit jaar de Koningsnachttraditie voort.

De volledige Fiesta Macumba met 3000 mensen in 4 zalen met heerlijke música latina - van reggaeton naar cumbia, salsa naar bachata, kizomba naar live samba en nog veel meer!



Muziek: Yemi Alade

Melkweg, Amsterdam, 6 mei 2018

Nigeriaans icoon en afropopzangeres Yemi Alade heeft wereldwijd honderdduizenden fans, meer dan 200 miljoen views op YouTube en een track in de videogame 'Just Dance.' Ze is hard op weg de wereld te veroveren.

Ze vergaarde bekendheid bij het grote publiek met haar hitsingle 'Johnny', afkomstig van haar tweede album. Haar derde album 'Black Magic' kwam afgelopen december uit.



Relatieweekend

Relatieproblemen? Wel eens aan een intensief relatieweekend gedacht? Bel 023 5252241 of mail ons voor meer informatie.

Oude nummers:

Service & IDEE

Contactinfo - Agenda - Tarieven - Inhoudsopgave - Zoeken - Welkom - Over IDEE - Spelbos & Heuvelman - Emagazine IDEE - Colofon