Emagazine Februari 2017Een nieuw vers jaar

Begin februari, en ik vraag me af wat er van mijn voornemens terecht zal komen. Ja, ik maak nog steeds goede voornemens. Een proces van stilstaan, bewust zijn en verlangen naar nog gelukkiger worden. Dat laatste is heel passend bij hoe het gros van de mensen momenteel leeft. In ieder geval waarover ik lees in de media en bemerk bij mijzelf en anderen. Steeds meer willen, gelukkig worden.

Uit dit stilstaan bij mezelf en kijkend naar de oudejaarsconference van Claudia de Breij kwam ik tot het inzicht dat ik minder wil oordelen. Claudia vertelde dat zij zich een jaar lang onthouden heeft van commentaar en meningen in de media. Volgens haarzelf erg verruimend om niet overal een mening over te hoeven hebben.

Dat sprak mij aan. Ik vind ook overal wel iets van. Van mezelf, van mijn partner, de buurman, een vriendin en dan nog de rest. Ik kan je vertellen: het is erg druk in mijn hoofd en erg vermoeiend. Dus ik wil meer rust in mijn hoofd, meer ruimte in mijn hoofd, meer leven in mijn lijf.

Met dat laatste in mijn hoofd ben ik gestart met de opleiding de Taal van het Lichaam. Natuurlijk, in eerste instantie om mijn cliënten beter te helpen maar ach, als ik dan toch bezig ben, laat ik dan ook iets voor mijzelf doen.

En waar kom ik de eerste trainingsdag achter? Het is erg druk in mijn lijf! En om dat niet te hoeven voelen en zo ook niet mijn kwetsbaarheden, angst, boos en verdriet te ontmoeten, ga ik naar mijn hoofd en is de cirkel rond.

Afijn, je begrijpt ik heb genoeg stof om dit jaar over na te denken, bij stil te staan en mee bezig te zijn.

Ik heb er zin in, dit nieuwe jaar. Om deze reis met mezelf te maken en te ontmoeten en beleven. Luisterend naar Xavier Rudd Follow the sun denk ik, ja, dit is wat ik mijzelf en jou in dit nog verse nieuwe jaar gun, Follow the Sun.

Follow the sun
And which way the wind blows
Breathe in the air.
Set your intentions.
Dream with care.

So follow the sun,
The direction of the bird,
The direction of love.
Cherish this moment,
Cherish this breath.
Tomorrow is a new day for everyone,
Brand new moon, brand new sun.
When you feel life coming down on you,
Like a heavy weight.
When you feel this crazy society,
Adding to the strain.

Groet ConnyPersoonlijk Leiderschap

Woensdag 22 maart begint opnieuw onze training Persoonlijk Leiderschap. Interesse? Neem contact op.

[Persoonlijk Leiderschap]Arthouse: The Handmaiden

De nieuwe film van Park Chan-Wook (Oldboy en Stoker).

Korea, de jaren 30, tijdens de Japanse bezetting. Sookee is aangenomen als dienstmeisje door de rijke Japanse Hideko. Zij leeft op een groot landgoed, afgesloten van de buitenwereld en in de macht van een tirannieke oom. Maar Sookee heeft andere plannen met Hideko.

Deze spannende en opwindende liefdesthriller is geïnspireerd op de bestseller Vingervlug (Fingersmith) van de Britse schrijfster Sarah Waters.Arthouse: Paterson

Een echte Jim Jarmusch, de oude meester. Lang op gewacht maar dit meer dan waard.

Paterson leeft volgens een dagelijkse routine: hij rijdt z'n dagelijkse route met de bus, observeert de stad terwijl hij erdoorheen tuft en luistert naar de conversaties om hem heen. En hij schrijft elke dag poëzie in een notitieboekje. Het leven van z'n vrouw Laura is juist continu in beweging.

Deze maand worden veel films van Jim Jarmusch opnieuw uitgebracht. Onder meer Down by Law (1986), Stranger than Paradise (1984), Mystery Train (1989) en Night on Earth (1991). Allemaal van harte aanbevolen.Arthouse: Le Ciel Flamand

Een donkere film van Peter Monsaert waarin familiebanden centraal staan en die onder je huid blijft zitten. Prachtig filmwerk, rustige opbouw.

Monique baat samen met haar dochter Sylvie het baanbordeel Le Ciel Flamand uit in West-Vlaanderen. Eline, het zesjarige dochtertje van Sylvie, is gefascineerd door de werkplek van haar mama en oma.

Wanneer Sylvie en Monique aan het werk zijn, ontfermt nonkel Dirk zich over Eline. Tot een dramatische gebeurtenis alles onder druk zet.Notitie: Status

Het begrip status is verbonden met dat van de pikorde, de rangorde van hoog naar laag die je aantreft bij mensen en dieren die samenleven in groepen. Waar pikorde van oorsprong een biologisch begrip is, is status een begrip uit de sociologie.

Zonder de aanwezigheid van anderen, in geest of in werkelijkheid, bestaat status niet. Status ontstaat in de interactie tussen mensen. Telkens opnieuw. Een vergadering van alfamannetjes, elkaar blikken toewerpen of juist negeren, buigen voor je vrouw.

Mensen vergelijken zich met elkaar, veelal automatisch en onbewust. Altijd, elk moment. Met betrekking tot alle mogelijke aspecten van het leven en het mens-zijn. En stellen als resultaat daarvan een onderlinge rangorde vast. Continu opnieuw.

[Verder lezen op de site].

Peter SpelbosTentoonstelling: De Stijl in het Stedelijk

Stedelijk Museum, Amsterdam, 3 dec tm 18 jun 2017

In De Stijl in het Stedelijk is in zes zalen te zien hoe De Stijl in de collectie vertegenwoordigd is, en hoe de stroming weerklank vond en vindt bij andere kunstenaars in de collectie. Onderdeel van het 100 jaar De Stijl programma.

De presentatie is opgebouwd rond facetten als kleurgebruik, de diagonaal, zuiverheid, architectuur en de verspreiding van de stijl. Werken van De Stijl die de ideologie bij uitstek tot uitdrukking brengen, worden gecombineerd met werk van naoorlogse kunstenaars.

In 2017 is het 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht, de legendarische groep rond Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Dat wordt in Nederland door verschillende musea groot gevierd. Het Stedelijk was de katalysator van de doorbraak van De Stijl en beschikt over een van de grootste collecties van de beweging.Tentoonstelling: Gek van Surrealisme

Boijmans van Beuningen, Rotterdam, 11 feb tm 28 mei 2017

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert van 11 februari tot en met 28 mei 2017 met trots Gek van surrealisme, een ongeëvenaard overzicht met topstukken afkomstig uit vier befaamde Europese privéverzamelingen. surrealisme

Het museum laat dan de passie en belevingswereld zien van kunstenaars als Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró, alsmede hun verdraaiingen van de dagelijkse werkelijkheid. De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht.

Deze internationaal reizende tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met twee gerenommeerde kunstmusea: de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh en de Hamburger Kunsthalle.Boek: Contouren.

Rachel Cusk, De Bezige Bij, 2016
Rachel Cusk, Contouren

Een schrijver reist hartje zomer naar Athene om er een schrijfcursus te geven. Zonder veel van zichzelf prijs te geven, doet ze verslag van gesprekken die ze voert met mensen die ze ontmoet: de man naast haar in het vliegtuig, enkele Griekse vrienden, een dichter, de cursisten. Zij vertellen over hun angsten, verlangens en mislukkingen. In de hitte van de lawaaiige stad schetsen deze verschillende stemmen een spannend tableau van het menselijk leven, een tableau waarin langzaamaan en steeds intrigerender de vrouw zichtbaar wordt die deze verhalen optekent.

De tekst op de achterkant van het boek en het menselijke wat eruit sprak, verleiden mij het boek te kopen en te lezen. Het duurde het eerste hoofdstuk voordat ik de klik voelde, maar toen ervoer ik herkenning van mezelf en de mensen om mij heen in de geschetste verhalen. Ik was gewonnen en kon me overgeven aan het verhaal.

Contouren is niet een lichtvoetig boek maar een diepgaande ontroerende en tedere roman over relaties, verlies, herinnering en het verband tussen ons leven en de verhalen die we erover vertellen. Het is op een natuurlijke manier geschreven, alsof je er zelf bij bent.

Rachel Cusk heeft zich ontwikkeld tot een van de meest controversiële auteurs van het Verenigd Koninkrijk van het moment. Dat dankt ze vooral aan twee autobiografische boeken: In het land van moeders en Nasleep. In het eerste boek rekende ze af met de mythe van het blije moederschap terwijl ze in Nasleep op een venijnige manier verslag deed van haar echtscheiding.

Conny Heuvelman

Column: Broosheid

Een van de mooiste interviews die ik de laatste tijd gelezen heb is een interview van Wilma de Rek met AW Prins in de Volkskrant van 24 december. AW Prins, filosoof/schrijver, zegt in dit interview niet veel nieuws maar de manier waarop hij het zegt is zo duidelijk en strak dat je er niet omheen kunt.

Ergens in het interview zegt hij: 'We hebben onszelf wijsgemaakt dat we met de rede alles kunnen doorgronden en begrijpen. Maar we moeten accepteren dat het leven niet beheersbaar en begrijpelijk is. Het leven is broos. ... Je moet je realiseren dat we broze wezens zijn. Als je die broosheid omarmt en ook de broosheid van anderen, dan is er een nieuwe hartelijkheid mogelijk. En een nieuwe solidariteit ..., de broosheid recht doen door ons steeds te realiseren dat alle gevoelens gemengde gevoelens zijn, alle gedachten gemengde gedachten en alle daden gemengde daden. Dan kun je voort.'

Hij zegt mijns inziens hiermee twee dingen. Ten eerste dat leven kwetsbaar is, dat het maar deels maakbaar is en makkelijk stuk kan gaan of ontsporen, ook als je dit niet wilt. Je hoeft maar om je heen te kijken om te kunnen beamen dat dat waar is. Van economische rampspoed tot gehaat worden en afgebekt, mensen komen in een neerwaartse spiraal terecht waar ze niet zo makkelijk meer uitkomen.

Het tweede dat hij zegt is dat mensen niet enkel óf goed óf slecht zijn. We hebben een scala aan kanten in ons, mooie kanten, slechte kanten, grijze kanten. Het gaat er niet om dat je jezelf en anderen beoordeelt op enkel die mooie of zwarte kant die je ziet. Dat je óf verkettert óf omarmt maar dat je alle kanten in hun context plaatst en er op gebalanceerde wijze mee kunt omgaan. Dat er acceptatie is.

Heel bijbels allemaal maar o zo waar en toepasselijk, zeker in deze tijden.

Peter Spelbos

Muziek: Youssou Ndour

Muziekgebouw, Eindhoven, 24 mrt 2017
Melkweg, Amsterdam, 26 mrt 2017

De grote meester uit Senegal, eindelijk weer in Nederland. Ter gelegenheid van zijn nieuwe cd Africa Rekk. Zijn vorige optreden, twee jaar terug, zei hij af.

Een van de weinige grote zangers uit West Afrika die echt met zijn tijd is meegegaan. Hij speelt Senegaleense mbalax met eclectische invloeden die variëren van Cubaanse rumba & hiphop tot jazz & soul. Hij komt uiteraard met de Super Étoile de Dakar band.

Muziek: Norah Jones

North Sea Jazz, Rotterdam, 8 juli 2017

De beste jazz-zangeres van dit moment die zeker werk van haar nieuwe cd Day Breaks zal laten horen.

Norah Jones comes full circle with Day Breaks, her sixth solo album which is a kindred spirit to the singer’s breakout debut Come Away With Me and finds Norah returning to the piano and her roots. The album features a 12-song set that presents 9 new originals alongside covers of songs by Horace Silver, Duke Ellington and Neil Young.

Relatieweekend

Relatieproblemen? Wel eens aan een intensief relatieweekend gedacht? Bel 023 5252241 of mail ons voor meer informatie.