Emagazine Januari 2015Winterslaap.

De eerste periode van het nieuwe jaar, van 4 januari tot 4 februari, is de tijd van de winterslaap waarin we onze energie hernieuwen zodat daarna het leven als vanzelf kan terugkeren. En daarmee hangt de vraag samen, zoals Jaap Voigt dat zegt: wat wenst er door mij heen geboren te worden?

In mijn praktijk ontmoet ik dagelijks mensen die met deze vraag, al dan niet in deze bewoording, worstelen met betrekking tot zichzelf, hun relatie of werk.

Ons leven is immers geen statisch gebeuren en evenmin zijn wij een vaststaand iets. Zoals ons lichaam zich als organisme beweegt, zo bewegen en ontwikkelen ook wij en onze geest/ziel met ons.

En dan kan je ontdekken dat je iets 10 of 20 jaar op een bepaalde manier hebt gedaan maar dat je het nu niet meer kunt of wilt. Met alle gevolgen van dien. Zo ben ik begin januari gestopt met een vrouwengroep waarvan ik dacht: daar blijf ik bij tot aan mijn dood. Dat confronteerde me met dat alles voorbij gaat, met welke intentie ook gestart.

Daarentegen ben ik sinds kort de trotse eigenaar van een hondje en startte ik eindelijk met die cursus Spaans die ik al 20 jaar wilde doen. Het oude loslaten maakt ruimte voor het nieuwe. De vraag is dan ook: wat vraagt bij jou om verandering zodat je daar straks in de lente mee verder kunt?

Op de valreep van januari wensen Peter en ik je een heel goed 2015 met ruimte voor verandering.Interview Michiel

We publiceren regelmatig interviews met cliënten en oud-cliënten. Deze maal een interview met Michiel van de hand van Annelies Roon.

"Mijn gedrag past nu weer bij wie ik ben"

Tijdens een proefscheiding besloten Michiel (39) en zijn vrouw in relatietherapie te gaan. "Ik zou eigenlijk alle stellen willen aanraden om dat te doen zodra de verliefdheid over is”, zegt hij. "Dat leert je zien hoe je in een relatie staat, wat je van huis uit hebt meegekregen en wat er nodig is voor een goede verstandhouding. Je kunt alleen al door de manier waarop je met elkaar communiceert, enorm van elkaar afdrijven."

Ook al heeft het huwelijk van Michiel uiteindelijk geen stand gehouden, toch is hij tevreden over het begeleidingstraject dat hij heeft doorlopen.

"Drie jaar geleden heb ik een aantal weken contact gehad met een andere vrouw", begint Michiel bij het begin. "Dat was niet fysiek, maar wel intensief. Zij zei al snel dat ze niet voor mij zou kunnen kiezen en toen heb ik het contact afgebroken. Maar mijn vrouw was blijkbaar van het type dat de telefoon van haar man controleert, dus zij vond berichtjes van het soort dat je niet wil vinden, zal ik maar zeggen. Dat leidde tot een enorme ruzie, die nog driekwart jaar narommelde. Toen zei ze dat ze wilde scheiden".

[Verder lezen op de site]Film: Birdman

Niet te missen zwarte komedie uit 2014. Sleepte vele prijzen in de wacht. Over menselijke nietigheid, ons verval en hoe we overleven. Maar wel droogkomisch gebracht.

Birdman, ook bekend onder de titel Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance, is van de hand van regisseur Alejandro González Iñárritu met hoofdrollen van Michael Keaton, Edward Norton, Naomi Watts, Zach Galifianakis en Emma Stone.

Riggan Thomson is een aan lager wal geraakte filmster. In een ver verleden speelde hij de superheld Birdman maar inmiddels is hij door het grote publiek vergeten en kampt hij met ego- en familieproblemen. Om zijn reputatie te herstellen, werkt hij mee aan een Broadway-toneelstuk gebaseerd op What We Talk About When We Talk About Love van Raymond Carver.Film: Girlhood

In Céline Sciamma's eerste twee films, "Water Lilies" en "Tomboy," volgde zij jonge vrouwen in moeilijke periodes van sociale verwarring en identiteitstcrises.

In haar nieuwste film, Girlhood, volgt ze hetzelfde schema maar gaat daarin een stap verder. De acteurs kunnen hun karakter ten volle ontplooien en ontwikkelen wat een nog intensere film oplevert.

Een mooie coming-of-age film om met het hele gezin te zien. Wordt ook vertoond op het Internationaal Film Festival van Rotterdam.Notitie: Hoop

Hoop is dat wat je mist concreet maken en projecteren in de toekomst.

Hoop is aards en bijna tastbaar. Hoop kun je benoemen, zowel naar vorm en inhoud als naar het tijdsbestek waarin dat waarop je hoopt, realiteit wordt of dient te worden.

Een man die een beter leven wil, een vrouw die een man wil die haar niet bedriegt, een kind dat zich een broertje wenst, een schrijver die droomt van roem, een oude man die dood wil.

Hoop hoort bij verlangen zoals een fles hoort bij zijn inhoud. Je kunt hoop zien als de vertaling van het verlangen, als de bewuste stem van iets wat maar lastig onder woorden kan worden gebracht. Verdriet, pijn, eenzaamheid. Erkenning van wat er is.

Zoals de mens niet zonder verlangen kan, kan hij ook niet zonder hoop. Er zou anders niets van hem overblijven.

Peter Spelbos

Meer van dit soort stukjes lezen? Kijk dan eens bij Mensfenomenen.Expositie: ARAKI

ARAKI Ojo Shashu -
Photograpy for the Afterlife: Alluring Hell
Foam Amsterdam
19 dec 2014 - 11 maart 2015

ARAKI Ojo Shashu - Photography for the Afterlife: Alluring Hell biedt een reflectie op het werk van de Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki (Tokyo, 1940). De tentoonstelling omvat naast Araki's beroemde vroegere series ook zijn meest recente en nooit eerder in Nederland getoonde werk.

Araki is één van de belangrijkste Japanse kunstenaars van deze tijd. Hij werd beroemd met zijn ogenschijnlijk afstandelijke bondage-foto's. Tegelijkertijd is zijn werk zeer intiem en persoonlijk, vaak nauw verbonden met zijn eigen stad Tokyo en de herinneringen aan zijn in 1990 overleden vrouw Yoko.Boek: Erotische Intelligentie

Esther Perel, Lev, 2014
erotische intelligentie

Een vaste relatie geeft zekerheid maar hoe houd je het spannend?

In haar boek schrijft de psychotherapeute Esther Perel over dat wij mensen in onze relatie zekerheid zoeken. We willen een betrouwbare, monogame partner die we door en door kennen. Maar een intieme gelijkwaardige relatie leidt niet per se tot een goed seksleven. En juist het ontbreken van erotiek kan een relatie onder druk zetten.

Perel neemt ons mee in de paradox tussen liefde en lust en toont aan dat intimiteit en erotiek goed samen kunnen gaan in een sterke relatie. De kern van haar zoektocht is: kunnen we gedurende een lange tijd binnen een vaste relatie zowel liefhebben als begeren? En hoe moet die relatie er dan uitzien? Ze beschrijft dit aan de hand van theorie en voorbeelden uit haar praktijk.

Erotiek en liefde gaan niet perse hand in hand. Erotiek is net als liefde een werkwoord. Alleen zijn het wel twee verschillende werkwoorden. Liefde gaat over hebben, over de afstand verkleinen om voor elkaar te kunnen zorgen. Erotiek gaat over willen zonder noodzakelijkheid en afhankelijkheid. Sleutelwoorden van de erotiek zijn nieuwsgierigheid, fantasie en mysterie.

Perel draagt in haar boek ook een oplossing aan om je seksuele relatie weer tot bloei te laten komen. Ze stelt dat om dit te bewerkstelligen, je naar de vrije ruimte in jezelf moeten gaan. Naar je eigen fantasie, nieuwsgierigheid en mysterie. Als je partner dit ook doet, ontstaat er ook een vrije ruimte in de relatie waarbij je de erotiek van elkaar kunt ontmoeten.

Dit aangaan vraagt durf en kwetsbaarheid. En dat laatste is wat wij vaak moeilijk vinden in een vaste relatie, omdat we daar de controle niet willen verliezen.

Perel stelt dat als je deze kwetsbaarheid wel aangaat, je de hoofdprijs krijgt (blz 128). "Erotische intimiteit is de openbaring van onze herinneringen, wensen, angsten, verwachtingen en worstelingen binnen een seksuele relatie. Wanneer onze diepste verlangens worden blootgelegd en door onze geliefde aanvaard en bevestigd worden, verdwijnt de schaamte. Het is een versterking en een zelfbevestiging van hart, lichaam en ziel."

Ik ben het voor een groot deel met Perel eens. Dat wat een goede relatie zowel op fysieke als emotionele vlak vraagt, is ruimte voor beide partners en de wensen die beiden hebben.

Partners zitten vaak te veel in elkaars ruimte. Zoals stellen die elkaar de hele dag volgen via de app en ook door blijven ruziën via de app. Daar word je niet onafhankelijker van en dat is benauwend voor de relatie. Want na een ruzie elkaar de hele dag niet zien of horen heeft als gevolg dat je het gebeuren met jezelf hebt kunnen laten bezinken en er misschien ook wel gemis naar contact met de ander is ontstaan. Dan is het veel spannender om elkaar weer te ontmoeten. En wie weet komt er wel een goede goedmaak vrijpartij van.

Wat ik in haar boek vind ontbreken is dat wij mensen ook door hormonen bepaald worden in verschillende levensfases. Maar ja Perel is 45 jaar en waarschijnlijk nog net niet in de overgang.

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat in die levensfase je jezelf en je eigen erotiek weer opnieuw moet uitvinden, in mijn geval betekende dit ook dat een tijdlang geen enkele fantasie of nieuwigheid mij kon prikkelen. De intieme relatie bleef overeind door dingen met mijn partner te doen, veel te praten en te lachen. En ondanks dat ik bij tijd en wijle geen zin had, was ik wel seksueel actief met als hoofdprijs de verbinding daarna.

Maar al met al is het een makkelijk lezend boek en geeft het genoeg stof om over na te denken en samen met je partner van gedachten over te wisselen.

Conny HeuvelmanRelatiemail

Elke zondag een mailing met tips of stukjes over relaties ontvangen? Stuur ons een mailtje met als onderwerp Mailing Relaties.

Column: Navelstaren

Het lijkt wel dat naarmate ik ouder word en kijk naar wat in het publieke domein te zien is, ik verdrietiger word en vaker schaamte voel.

Schaamte over de opgekloptheid van de gevraagde aandacht van media, journalisten, politici, bestuurders, bn-ers en would-be figuren. Mensen in het algemeen zelfs, incluis ikzelf. Schaamte over onze navelstaarderij wat naar ons idee ons geluk zal brengen.

Het ongegeneerd bezig zijn met het promoten van de eigen problemen en oplossingen, het mooie uiterlijk of innerlijk, de afschuw van het verre en vreemde, de economische groei tot 2 cijfers achter de komma, een uur thuiszorg meer of minder, het hebberige annexeren van leed van anderen en dat als geuzevlag jezelf ombinden. Je suis charlie? Hoezo?

We zijn een volk van navelstaarders geworden, als we dit al niet al waren. Net zoals, eerlijk gezegd, al die andere volkeren en geloven die eigen volk eerst en eigen mening eerst schreeuwen.

De huidige tijd doet een beetje denken aan het oude Rome. Juist terwijl het grote rijk onherstelbaar in verval raakt, worden in de arena's de grootste en prachtigste spelen georganiseerd.

Op tv en internet, in de kranten en de glazen huizen, de feesten van elke dag. En maar staren naar die navel en klagen dat we het zo slecht hebben en dat we slachtoffer zijn en bedreigd worden.

Maar ik denk ook aan wat Schopenhauer zei: het geluk valt enkel degene toe die het ook naar zich toe weet te trekken. Die ruimte maakt voor verandering en daarop weet in te haken. Die nieuwsgierig is en onbevangen staat tegenover het onbekende en de ander.

Daarom, doe open die luiken en adem de frisse lucht van januari in. Het zal je bevallen.

Peter Spelbos

Trainingen

In februari starten twee trainingen: de Assertiviteitstraining en de Cursus Persoonlijk Leiderschap.

Interesse? bel of mail ons.

Expositie: Raindrop

Raindrop, Myungsu Seo
Kunsthal Rotterdam
25 sep 2014 t/m 8 feb 2015

Nog even te zien in de Kunsthal, een fijnzinnige tentoonstelling van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Myungsu Seo.

Zij haalt haar inspiratie uit de natuur en is vooral gefascineerd door het element water.

Vanuit de gedachte dat water leven in zich meedraagt en oeroude herinneringen bevat van plaatsen en mensen over de hele wereld, heeft Seo installaties van handgeblazen glasdruppels gevuld met water gecreëerd.

Aanbevolen.

Muziek: Marijke Ouboter

Marijke Ouboter
Oosterpoort Groningen, Za 17 jan 2015
Doornroosje Nijmegen, Zo 25 jan 2015
Tivoli Utrecht, Vr 30 jan 2015
en nog vele andere dagen en lokaties.

Na een lange voorbereiding heeft de bekende singer-songwriter nu haar eerste album uitgebracht. Om dat album te promoten toert ze de komende maanden langs theaters in Nederland (buiten de Randstad) en België.

Lieflijke, zachte muziek. Gaat dat zien en beluisteren (Utrecht is al tijden uitverkocht).

Muziek: Che Sudaka

Che Sudaka
Luxor Arnhem, Do 5 feb 2015
Melkweg Amsterdam, Vr 6 feb 2015

Na 2 jaar opnieuw in de Melkweg, een uitstapje van de Duitse tour, de band met een fenomenale live-reputatie.

Che Sudaka brengt een maatschappijkritische cocktail van mestizo, ska en reggae. De Argentijnen en Colombianen van Che Sudaka zetten festivals als Bevrijdingsfestival, Sziget, Lowlands en Paaspop op zijn kop.