Emagazine Februari 2019

Op weg naar een rustig en mooi najaar.


Gewoon doorgaan

Welkom bij deze eerste nieuwsbrief van IDEE in 2019. Dit jaar werd ik als eerste geïnspireerd door de buurvrouw terwijl zij bij haar nieuwjaarsgroet zei: en we gaan gewoon weer door.

Eerst vond ik het een opmerking met een negatieve toon, want ja wat is gewoon doorgaan? Hoezo gewoon doorgaan. Geen goede voornemens dan? Geen bedoelingen om er dit jaar iets superfantastisch van te maken?

Daarna bedacht ik me: wat fijn als je als mens dat kan zeggen, want hoeveel gebeurt er niet in een mensen leven waarbij dat gewoon doorgaan stagneert. Door verliefd worden, scheiden, ziekte, herstel, verlies van baan, nieuw werk, verhuizen, gezinsuitbreiding et etceteras.

En ja ik bevind mij in de luxe positie waarin ik inderdaad hoop dat dit jaar alles gewoon weer doorgaat. Ik en mijn geliefden zijn gezond, ik voel dat mensen van me houden, ik woon in een fijn huis en doe inspirerend vervullend werk waarmee ik voldoende geld verdien om op een ontspannen manier in mijn levensonderhoud te voorzien.

Ondanks dat worstel ik zo nu en dan met het leven en vraag ik mij dingen af - leef ik mijn leven zinvol, leef ik mijn eigen leven of voldoe ik aan wat anderen van mij verwachten, ben ik goed genoeg voor anderen ... Ik weet wel zeker dat dat ook één van de redenen is waarvoor ik het werk doe dat ik doe. Om in het contact met de ander te luisteren en te onderzoeken met welke vragen de ander zich bezighoudt en de ander daarin te ondersteunen om een antwoord te vinden of de situatie te verduren als dat antwoord er op dat moment niet is.

Zoals een cliënt laatst in een gesprek me vertelde; dit is niet de weg die ik zelf heb bedacht maar die het leven me heeft gegeven; momenteel niet makkelijk maar ik loop hem.

Ik wens je een goede weg dit jaar en ter inspiratie vragen die een ieder zichzelf minstens eenmaal zou moeten stellen: Dirk de Wachter: Vragen die iedereen zichzelf minstens eenmaal zou moeten stellen

Liefdevolle groet,
ConnyTrainingen

Trainingen die komende tijd starten.

- za 9/3 Assertiviteitstraining (5 dgn)
- wo 13/3 Boosheidstraining (3 dgn)
- wo 8/5 Werken met Spelbos (3 dgn)
- vr 10/5 Partner boosheidstraining (2 dgn)

U bent uiteraard van harte welkom.Arthouse: If Beale Street could talk

Dramafilm gebaseerd op het boek van James Baldwin uit 1974, een liefdesverhaal dat zich afspeelt in Harlem in New York in die tijd. De titel wijst naar het nummer 'Beale Street Blues', populair in het racistische zuiden in de jaren dertig.

Tish Rivers is een zwangere vrouw uit Harlem die er alles aan doet om haar onterecht veroordeelde verloofde, Alonzo 'Fonny' Hunt, opnieuw vrij te krijgen.

De film is geschreven en geregisseerd door Barry Jenkins, de regisseur van Moonlight.Arthouse: Donbass

Een caleidoscopisch portret van een samenleving die uit elkaar is gevallen - de Donbass regio in de Oekraïne die zich in 2014 met behulp van de Russen heeft afgescheiden van Oekraïne - en waar vooral het recht van de sterkste geldt.

De film is een internationale Europese productie geregisseerd door Sergei Loznitsa, bekend van de films Maidan en Austerlitz. De film is soms een beetje over de top maar geeft een redelijk waarheidsgetrouw beeld van een land in Oost-europa half in, half buiten de oorlog.Notitie: Vervreemding

Ik weet nog, járen terug, dat ik voor het eerst na een lang verblijf in Afrika terug in Nederland over het hoofdpad van de Bijenkorf in Amsterdam liep. Het was overweldigend, veel teveel om te kunnen behappen. Ik ging op slot en realiseerde me - later - dat ik vervreemd was geraakt van dat rijke, Nederlandse leven.

In meer poëtische, filosofische en psychologische zin gaat vervreemding verder dan niet kunnen omgaan met een grote sortering luxe parfums in de Bijenkorf.

[Verder lezen op de site].Tentoonstelling: Ad Gerritsen - Actualiteiten.

Gemeentemuseum Den Haag, 01 dec '18 tm 17 mrt '19

Ad Gerritsen (1940 - 2015) was een eigenzinnig kunstenaar die vooral mensen schilderde die zich aan de rafelrand van de samenleving bevinden. Misdadigers, maar ook getraumatiseerde kinderen, vrouwen die belaagd worden en psychiatrische patiënten.

Zijn werk wordt soms als ongemakkelijk beschouwd omdat het subtiel impliciet commentaar geeft op de samenleving en hoe wij daarin functioneren.

Geïsoleerd van hun omgeving hebben de beelden een lading die niet altijd even makkelijk te herleiden is. Elke gelaatsuitdrukking of houding van degene die hij portretteerde, suggereert iets, steeds voel je dat er iets aan de hand is.Tentoonstelling: Erwin Olaf.

Gemeentemuseum & Fotomuseum Den Haag, 16 feb '19 tm 12 mei '19

Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf (1959), die dit jaar 60 jaar wordt.

Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar verhalenverteller. Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente, nog niet eerder getoonde serie Palm Springs.

Geïsoleerd van hun omgeving hebben de beelden een lading die niet altijd even makkelijk te plaatsen is. Elke gelaatsuitdrukking en houding van degene die hij fotografeerde, suggereert iets; steeds voel je dat er iets aan de hand is.Tentoonstelling: Jan Sluijters - De wilde jaren

Het Noord-Brabants Museum, Den Bosch, 17 nov '18 tm 7 apr '19

Jan Sluijters (1881 - 1957) is een van de grote Nederlandse schilders uit de vorige eeuw. Hij is een van de grondlegers van de moderne Nederlandse schilderkunst en zijn werk staat op dezelfde hoogte als dat van Isaac Israels, Kees van Dongen en Leo Gestel.

De tentoonstelling focust op de periode tot en met ongeveer de eerste wereldoorlog, waarin Sluijters in Parijs kennismaakte met stijlen als het fauvisme, pointillisme, kubisme en expressionisme.
sluijters

Van Sluijters is een groot aantal kleurrijke schilderijen en tekeningen te zien, waaronder een aantal afkomstig uit particulier bezit en die daarom zelden voor publiek te zien zijn geweest.Boek: Hoe overleef je een liefdesaffaire

Alfons Vansteenwegen & Maureen Luyens, Lannoo 2003
Vansteenwegen, Hoe overleef je een liefdesaffaire

Sinds november begeleid ik in mijn praktijk weer veel stellen waarbij één van de twee partners op iemand anders verliefd is geweest of nog is en daarbij ook een seksuele relatie heeft (gehad) met die ander. Ik weet niet waarom ik het momenteel weer meer tegenkom maar dat is nu eenmaal zo.

Vreemdgaan in relaties heeft nogal wat gevolgen voor de relatie. Als het vertrouwen in de liefdesrelatie is beschaamd, als de vanzelfsprekendheid weg is, is het voor beide partners een hele klus, ook qua tijd, om te onderzoeken hoe dit zo heeft kunnen gebeuren en, ook niet onbelangrijk, hoe het nu verder moet met de relatie. Vaak loopt dit proces goed af en leren partners ervan en kunnen ze verder met elkaar, maar geregeld ook niet.

Soms gebruik ik bij de begeleiding van deze stellen Tedtalks van Ester Perel of enkele van haar podcasts, zo passend in de huidige tijd. Maar eerlijk gezegd vind ik het boek van Vansteenwegen en Luyens, Hoe overleef je een liefdesaffaire, een 'oudje' uit 2003 misschien wel beter en prettiger in het gebruik. Het is een kraakhelder geschreven boek over vreemdgaan en hoe daar achteraf in de relatie mee om te gaan.

Volgens Alfons en Maureen is het een emotionele gebeurtenis die diep en lang in een relatie doorwerkt en bijna altijd littekens nalaat. Aan de hand van theorie en voorbeelden leggen ze uit waarom mensen vreemdgaan, over het vermoeden en de ontkenning van de affaire, het maken van keuzen na het uitkomen van de affaire, en de verwerking ervan. Ook deze twee therapeuten vertellen dat er mogelijkheden en kansen zijn om de fase van het vreemdgaan en alles wat daarbij hoort, tot onderdeel van jullie relatieverhaal te maken, waardoor jullie samen verder kunnen in het leven.

Van harte aanbevolen, ook om samen te lezen en te gebruiken.

Conny HeuvelmanColumn: Boosheid en agressie

Ik werk al sinds 2004 met cliënten met problemen rondom boosheid en agressie. De reden dat ik ermee begon, was dat ik zo'n tien jaar daarvoor onderkend had dat ik zelf een probleem op dat vlak had (ik kon ontploffen) en ik goed uit de voeten kon met dit soort problemen bij cliënten.

Alle jaren heb ik met vele cliënten een op een op dit vlak gewerkt maar groepstrainingen afgehouden. Dit vanuit het vage idee dat dit waarschijnlijk niet zou werken en het me te intens en zwaar zou zijn.

Totdat ik vorig jaar ineens de geest kreeg en dacht: nu of nooit. Nou, het is nu gewoorden en ik kan niet anders zeggen dan dat het goed bevalt. Ook al gaat het over boosheid en agressie waarmee de deelnemers worstelen, toch is het voor allen, zowel de deelnemers als mij, fijn werken en geeft het resultaat.

Hoe kan dat nou? hoor ik de lezer denken. Agressief gedrag is kwalijk en mensen die in dat gedrag vervallen, zijn toch hartstikke fout.

Ik snap de reactie en ja, die kant zit er inderdaad ook aan. Voor de meesten echter die worstelen met hun boze gedrag ligt het toch wat genuanceerder. Voor hen is het een automatische reactie, veelal afweer op pijn die niet gevoeld mag worden. En als je als trainer hen kunt helpen daarbij te komen, ja, dan is dat heel dankbaar werk, dat kan ik je met mijn hand op het hart verzekeren.

Peter SpelbosMuziek: Idan Raichel & band

Melkweg, Amsterdam, zo 3 mrt 2019

De Israëlische superster Idan Raichel is een singer-songwriter die fusion maakt: een samensmelting van onder meer originele Hebreeuwse teksten, Arabische muziek, Ethiopische jazz, West-afrikaanse muziek en diverse westerse stijlen. Wereldmuziek ten top.

Een ster van formaat die beminnelijk is en toegankelijk, en beroemd werd met zijn Idan Raichel Project's album Quarter to six waarop talloze gasten speelden, waaronder Ana Moura, Andreas Scholl, Vieux Farka Touré.Muziek: Judith Hill

Paradiso Noord, Amsterdam, wo 24 apr 2019

Judith Hill is een ster in opkomst. Ze was onder meer achtergrondzangeres bij Stevie Wonder en Michael Jackson, en later won ze de Amerikaanse Voice. Haar tweede album verschijnt dit jaar en daarom toert ze nu in Europa.

Ze heeft een prachtige volle stem en de muziek die ze maakt is een mix van jazzy, funky, soul en r&b op z'n best.Boosheidstraining

Woensdag 13 maart start opnieuw onze boosheidstraining voor mensen met problemen rondom boosheid en agressie. De vorige training, die in november startte, was een groot succes.

Wil je er ook bij zijn en profiteren van vijftien jaar ervaring in het begeleiden van mensen met boosheids- en agressieproblemen? Meld je aan, je bent van harte welkom. Kijk hier voor meer informatie over de training.

Oude nummers:

September '18 - April '18

Contact & zo

Contactinfo - Agenda - Tarieven - Welkom bij IDEE - Bureau IDEE - Spelbos & Heuvelman - Emagazine IDEE - Inhoudsopgave - Zoeken - Colofon