Nieuwe kansen

Beste lezer, welkom in dit nieuwe jaar bij de nieuwsbrief van IDEE. Peter en ik wensen je een goed 2020 toe en ik hoop dat je rustig dit jaar bent ingegaan.

Onze dochter van inmiddels 20 was oudejaarsdag de hele dag onrustig en toen de klok 12 sloeg en de glazen klonken, helemaal blij. Een nieuw jaar! Nieuwe kansen, verwachtingen, hoop, verlangens, goede voornemens, dit jaar komt alles goed. Inmiddels weten de meeste van ons beter, halverwege januari is een nieuw jaar weer gewoon en brengt ieder jaar fijne goede dingen en pijnlijke zaken.

Maar toch kan ook ik niet ontkennen dat ik goede hoop heb op dit jaar. Ik ben na twee weken nog steeds bezig om mijn goede voornemens ten uitvoer te brengen en ben benieuwd wat dit jaar voor mij in petto heeft. En ja, eerlijk gezegd hoop ik dan alleen op de goede en fijne dingen maar in mijn achterhoofd weet ik wel beter.

Op oudejaarsdag kreeg ik het bericht van het overlijden van een goede jeugdvriend, 58 jaar - sportief en gezond, door een hartstilstand. Hij zit nog elke dag in mijn hoofd en hoor ik hem zeggen: ja Con klote, dit was niet mijn bedoeling dus eh doe wat je wilt doen, maak er wat van.

En dan realiseer ik me des te maar alles wat ik geleerd heb: leef bij de dag, wees dankbaar voor wat er is, geef aandacht geven aan datgene en diegenen die belangrijk voor je zijn. Ondertussen weet ik natuurlijk ook wel, zoals dat ging na eerdere soortgelijke ervaringen, dat deze realisatie weer weg zal ebben.

Om daar maar mee af te sluiten: alles komt en gaat.
Heb het goed met je zelf en al wie je lief is, maak er wat moois van.

Een uitspraak van Albert Einstein
Er zijn slechts twee manieren om je leven te leven: doen alsof niets een wonder is en doen alsof alles een wonder is. Ik geloof in de laatste manier.

Liefdevolle groet,
ConnyTrainingen

Trainingen die komende tijd starten.

- wo 15/1 Boosheidstraining (3 dgn)
- za 18/1 Assertief Connecten (5 dgn)
- wo 5/2 Boosheidstraining (3 dgn)

U bent van harte welkom.Arthouse: La Cordillera de Los Suenos

In het langgerekte Chili zijn de pieken van de Andes nooit ver weg. De bergketen (cordillera) vormt de rotsige ruggengraat van het land en de metaforische toegangspoort tot het Chili dat Patricio Guzmán ooit kende.

Na de staatsgreep in de jaren zeventig, die de jarenlange dictatuur van legerleider Augusto Pinochet inluidde, zijn veel kunstenaars en intellectuelen, Guzmán inbegrepen, Chili ontvlucht.

Bij adembenemende panorama’s van de besneeuwde bergen reflecteert Guzmán in voice-over en middels interviews met kunstenaars en wetenschapper hoe het Chili vergaan is sinds die tijd en hoe de bergketens het land zowel beschermen tegen als isoleren van de rest van de wereld.Arthouse: A White, White Day

"Op de dagen dat het wit van de lucht overeenkomt met het wit op de grond kunnen de doden nog praten met zij die leven." Deze openingszin, verwijzend naar een oud IJslands spreekwoord, zet de toon voor 'A White, White Day', de tweede speelfilm van de IJslandse regisseur Hlynur Pálmason.

Tijdens die boodschap raakt een wagen van de weg in een landschap waar de zichtbaarheid zo goed als nihil is. Het slachtoffer is de echtgenote van Ingimundur, een politieman van het type ruwe bolster, blanke pit. Na het ongeluk keert hij in zichzelf en legt zich toe op het opknappen van zijn woning. Als hij de spullen van zijn vrouw begint op te ruimen krijgt hij een vermoeden dat ze een verhouding met een ander had. Zijn speurdersinstinct zal het rouwproces een heel andere wending geven.

Ingvar Eggert Sigurðsson (een van de politieagenten uit de televisieserie 'Trapped') is de dominerende kracht van 'A White, White Day'. Hij vult het scherm zo goed als de hele film en zet een vertolking neer waarin hij onder een laag woede, paranoia en agressiviteit zijn personage op een subtiele wijze laat evolueren.Notitie: Ontmoeten

Een ontmoeting lijkt simpel en vanzelfsprekend maar is het niet. Neem bijvoorbeeld het geven van een hand wanneer je iemand ontmoet: je ziet meteen wat die ander met jou wil en vice versa.

Sommigen zijn heel enthousiast en schudden je bij wijze van spreken beide handen van het lijf, anderen willen niet en kijken weg terwijl ze hun hand bij zich houden en die van jou nauwelijks aanraken. In de eerste fysieke ontmoeting zie je de hele persoon weerspiegeld, hoe je kijk is op jou en de ander. In deze zijn handen als ogen.

[Verder lezen op de site].Tentoonstelling: Martin Jarrie - Manger avec les Yeux
Tentoonstelling: Joost Swarte - Affiches

Museum Belvédère Heereveen, 21 dec '19 tm 5 apr '20

Het werk van de eigenzinnige en veelzijdige Franse kunstenaar Martin Jarrie (1953) beweegt zich op het grensvlak van schilder- en illustratiekunst. Hij creëert wonderbaarlijke werelden die verrassen maar toch altijd herkenbaar zijn. Zijn werken genieten grote bekendheid in Frankrijk en ver daarbuiten.

Jarrie verbindt vele beeldtradities, variërend van oude schilderkunst, naïeve kunst, beeldstrip tot illustratie, tot een geheel eigen idioom. De ruim opgezette expositie in Museum Belvédère is de eerste museale presentatie van zijn rijke, en vaak bekroonde oeuvre in Nederland.

Als je uitgekeken bent bij de werken van Jarrie, kun je in de kabinetten ook nog werken van Joost Swarte bekijken, ook zo'n eigenzinnig en veelzijdig kunstenaar. Joost Swarte (1947) viert namelijk zijn vijftigjarige jubileum als illustrator, ontwerper en architect. Dat wordt gemarkeerd door een grote overzichtstentoonstelling in de Kunsthal te Rotterdam (18 januari afgelopen) en een presentatie van zijn affiches in Museum Belvédère.Boek: De zin van het leven

Fokke Obbema, Contact 2019
Obbema, de zin van het leven

De zin van het leven is een interviewserie. Obbema voert een veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners zoals Jan Geurtz (spiritueel leraar), Jan Mokkenstorm (psychiater), Bregje Hofstede (schrijver). Waarbij de eerste vraag telkens luidt: 'Wat is de zin van ons leven?'.

Het boek is een bundeling van een serie interviews van de hand van Fokke Obbema, journalist bij de Volkskrant, nadat hij in 2017 een hartstilstand had gehad. Die hartstilstand kwam hij helemaal te boven en de interviews, eerder verschenen in de Volkskrant, vormden voor Obbema een soort reïntegratieproject.

Het is een prachtig boek maar niet een om lang in te lezen; het is meer een boek om de verhalen één voor één tot je te nemen en met je zelf daar eens wat over te mijmeren.

Bij de eerste verhalen las ik vooral herkenning in de manier zoals ik zelf ook tegen de zin van het leven aankijk. En bracht het me een moment van bezinning. Fijn om er met mijzelf, geïnspireerd door een ander, mee bezig te zijn.

Het verhaal dat me dagenlang heeft beziggehouden, is het verhaal van kunstenaar Job Koelewijn. Hij heeft een zwaar auto-ongeluk overleefd en moest toen alles weer opnieuw leren. Hij citeert uit een boeddhistisch boek: "Loop drie keer in de week naar het strand. De ene keer zullen de golven hoog zijn, de andere keer laag. Vertel me eens: welke golf is natter?".

Je kunt wel veel energie spenderen in het van de ene naar de ander golf zwemmen, maar als ieder golf toch even nat is, wat zou je dan nog? Dat betekent niet dat je, bijvoorbeeld, geen pijn meer hoeft te voelen als je ziek bent, maar dat stofzuigen ook te gek is want een bezighoeid waarom je je aandacht kunt vouwen. Elke golf is immers even nat.

Ik ben gek op de zee en de golven dus deze beeldspraak neem ik al een tijdje mee in al wat ik heb te doen in het leven en waar ik wel of geen zin in heb.

Een aanrader voor eenieder die zich wel eens bezighoudt met de zin van het leven.

Conny HeuvelmanColumn: Toeslagen

Voordat ik me 20 jaar geleden liet omscholen tot therapeut ECP, werkte ik een jaar als baasje in de financiële informatica op het hoofdkantoor van de SVB in Amstelveen. Dat was een hele belevenis, allergisch als ik ben voor bureaucratische organisaties. In feite gaven mijn ervaringen daar mij het laatste zetje me om te scholen.

Maar daar wil ik het niet over hebben in dit stukje. Waar ik het wel over wil hebben is dat de SVB toen samen met de Belastingdienst in een schoonheidswedstrijd zat. De winnaar zou de uitvoerder worden van de toeslagencarrousel die het kabinet/de overheid toen in gedachten had.

Hoeveel jaar ervaring de SVB ook had met het verstrekken van AOW aan gepensioneerden, natuurlijk werd gekozen voor de Belastingdienst als uitvoerder, een dienst die daar geen enkele ervaring mee had en toen al problemen ondervond in het op een nette manier innen van de belastinggelden. Maar die wel aangegeven had scherp tegen de wind te zullen zeilen, mocht ze het contract krijgen.

Er is niets nieuws onder de zon; en wat je zaait, zul je oogsten.

Het echte grote nieuws is natuurlijk dat Aart Staartjes is overleden. Met hem is een definitief einde gekomen aan de jaren zeventig en tachtig van Nederland. Al die ruimte voor meerstemmigheid en plezier in het leven. Dat komt niet meer terug.

Peter SpelbosMuziek: Keb' Mo & Band

Melkweg, Amsterdam, wo 29 jan 2020

Gitarist/zanger Keb' Mo' haalt inspiratie uit de ouderwetse country-blues stijl van Robert Johnson maar houdt zijn geluid toch eigentijds. Hij schrijft veel van zijn materiaal zelf en speelt akoestisch, elektrisch en slide-gitaar.

Keb' Mo speelt al heel wat jaartjes en heeft een 17-tal platen uitgebracht(een bekend album, Just Like You, dateert uit 1996) en komt met een nieuwe band voor een exclusief concert naar de Melkweg. Verwacht een mix van Country & Blues en Jazz- en Rock-muziek.Muziek: Rafael Riqueni Trio & María Moreno

Bimhuis, Amsterdam, do 13 feb 2020

Nederlands debuut van de god van de flamencogitaar met sterdanseres María Moreno.

Voor zijn Nederlandse podiumdebuut neemt hij twee gerenommeerde gitaristen en een sterdanseres mee: Salvador Gutiérrez en Manuel de la Luz en danseres María Moreno. Samen met hen presenteert Riqueni zijn nieuwe album Parque de María Luisa, een lyrische wandeling door het gelijknamige park in Sevilla. Riqueni laat zijn creativiteit de vrije loop en in melodische mijmeringen laat hij horen waarom hij tot de top van aller levende gitaristen behoort.Oude nummers:

September '19 - Januari '19 - September '18 - April '18

IDEE

Bureau IDEE - Spelbos & Heuvelman - Emagazine IDEE

Menu

Home - Mensdingen - Leven - Psychisch - Agressie - Therapie ed. - Begeleiding - Werk - Training - Tests - IDEE - Contact & zo