Emagazine April 2015Ontluiken

De lente is in volle gang. De zon komt te voorschijn, de knoppen aan de bomen, lammetjes, jonge vogels, vrouwen met de benen bloot. Kortom er is weer heel veel te zien.

Door alles te zien dat groeit en bloeit, kan een gevoel van verliefdheid ontstaan. En zin in verandering, zin in ondernemen en beleven; het leven is weer waard geleefd te worden.

Bij IDEE komt nu het moment van praktijkverandering dichtbij. Per 1 mei werkt Peter in zijn nieuwe werkkamer aan de Kinderhuisvest 15. Maanden van werken hebben een fijne lichte plek op een mooi stukje Haarlem opgeleverd. Iedere keer als ik of wij samen in die werkruimtes binnen stappen, kijken we om ons heen en genieten we van hoe mooi het in onze ogen is geworden. Het geeft een gevoel van trots en tevredenheid, en zin in werken op deze plek.

Ik wens je veel warmte en liefde bij het kijken om je heen en, indien toepasselijk, in de ogen van een ander. En ook bij het bij jezelf naar binnen kijken, naar wat van jou mag worden gezien, wat ga je dit voorjaar met de wereld delen? De lente vraagt om compassie, naar buiten treden en genieten. Ga je gang, het leven is aan jou.Interview Sofie

We publiceren regelmatig interviews met cliënten en oud-cliënten. Deze maal een interview met Sofie van de hand van Annelies Roon.

"Ik zou dat zenuwachtige gedoe van mezelf niet meer kunnen verdragen"

Een interview met Sofie, een vrouw van begin dertig die in 2012 bij ons aanklopte. Naam en foto zijn fictief.

Veel mensen denken bij het woord 'assertiviteitstraining' aan een cursus 'nee' zeggen. Sofie dacht dat ook. "Een assertiviteitstraining? Ik? Ik kan best 'nee' zeggen", dacht ze nog. Tot op de dag van vandaag heeft ze geen moment spijt gehad dat ze de training toch gedaan heeft.

"Aanvankelijk kwam ik via een vriendin bij Conny, voor persoonlijke gesprekken", vertelt Sofie (33). "Ik zat niet lekker in mijn vel, maar het was me niet helder wat er nou precies aan de hand was. Na een paar gesprekken raadde Conny mij aan om de assertiviteitstraining te volgen. Ik moest me wel even over mijn vooroordeel heen zetten, maar Conny wist me te overtuigen dat assertiviteit een veel breder begrip is dan vaak wordt gedacht. Het gaat om het herkennen van je eigen emoties en het aangeven van je grenzen." sofie

"We gingen in eerste instantie aan de slag met het in kaart brengen van je eigen beperkende overtuigingen. Die bleken voor mij vooral te maken te hebben met het werkwoord 'moeten'. Ik moest perfect zijn; ik moest aardig gevonden worden. Ik stond met trillende benen in het rollenspel, want ik moest natuurlijk een goede beurt maken; ik mocht niet afgaan. De bewustwording van zulke denkpatronen bij jezelf is heel belangrijk. Door te werken met mappen met oefeningen rond verschillende thema's, leer je herkennen wat jou triggert."

[Verder lezen op de site]Training

In mei, de 22e om precies te zijn, start de laatste assertiviteitstraining van het seizoen. Editie 63 alweer.

Interesse? bel of mail ons.Film: Phoenix

Phoenix is een gelaagd drama over liefde en verraad, illusies en nostalgie naar goede tijden van de Duitse filmmaker Petzold in samenwerking met Harun Farocki.

Nelly (Nina Hoss) is teruggekeerd naar Berlijn en wil haar leven terug. Dat ging in 1944 stuk toen ze naar het concentratiekamp werd afgevoerd. Ze gaat op zoek naar haar man, Johnny, die haar misschien wel verraden heeft.

Petzold, de regisseur, is een meester in melodramatische verwikkelingen ombuigen tot subtiel, veelzeggend drama. Hij deed het in eerdere films en nu weer, en gaat in Phoenix zelfs een stap verder. De film gaat over illusies en is zelf ook als een zinsbegoocheling, maar zo knap neergezet dat je er in gelooft.Notitie: Nostalgie

Uit het Frans. En niet te verwarren met heimwee. Nostalgisch zijn betekent: het heden afwijzen en onderwijl idealiserend terugverlangen naar een manier van leven die gekend is en goed bevallen maar die nu niet meer is.

Nostalgie is verbonden met wanhoop en verdriet, vanuit de wetenschap dat de manier van leven waarnaar je zo terugverlangt, definitief is verdwenen. Wat was zal nooit meer terugkeren. Les temps perdu, de verloren tijd.

Sommigen blijven in het terugverlangen hangen, het is hun leven geworden. Of zoals Bert Schierbeek het zegt: 'Liever achteruit kijken, liever niet vooruit kijken, en liever niet doodgaan.'

Nostalgie hoort bij het leven. Wanneer je er last van krijgt, betekent dit dat je op leeftijd komt. Veel te herinneren, weinig toekomst. Het is bijna tijd om afscheid te nemen.

Maar nog even. Volhouden.

Peter Spelbos

Meer van dit soort stukjes lezen? Kijk dan eens bij Mensfenomenen.La La La Human Steps

Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
14 januari 2015 - 25 mei 2015

De grote voorjaarstentoonstelling ‘La La La Human Steps’ in Museum Boijmans Van Beuningen toont honderd kunstwerken uit de museumcollectie. Alle werken gaan over la condition humaine: het menselijk tekort.

BvB toont op grootse wijze de eigen collectie, van klassieke meesters tot talenten van nu als Inez van Lamsweerde (zie foto), van immense installaties tot kleine schilderijen, van zwartgalligheid tot absurditeit. Samenstelling: Sjarel Ex en Els Hoek.Muziek: Kenny B

Melkweg, Amsterdam, Zo 17 mei 2015

Kenny B is een Reggae en Dancehall zanger van Surinaamse afkomst die Nederland verovert. Zijn single, ‘Als Je Gaat’, die hij begin dit jaar uitbracht werd grijs gedraaid op de radio en zijn tweede single, ‘Parijs’, debuteerde hoog in de Mega Top 50.

Kenny B wordt zelfs de Surinaamse André Hazes werd genoemd. Het zal dan ook hartstikke moeilijk zijn om stil te blijven staan deze avond in de Melkweg, tijdens de release van zijn album 'Kenny B.'Boek: Het monsterverbond

Carolien Roodvoets, Altamira, 2011
foute mannen

In dit boek portretteert Roodvoets vrouwen die zich telkens opnieuw aangetrokken voelen tot foute mannen waarmee ze een relatie starten die na verloop van tijd stukloopt.

Ze brengt de foute mannen in een aantal overzichtelijke categorieën onder zoals de versierder met bindingsangst, de jaloerse en bezitterige man, de afstandelijke en dwangmatige man, de seksueel perverse en dwingende man, de geweldadige man, de verslaafde man, en de narcistische en psychopathische man. Aan het eind van het boek vind je ook een checklist om ze te kunnen herkennen.

Waarom vrouwen zich aangetrokken voelen tot foute mannen, verklaart ze uit een problematisch verleden van de betreffende vrouwen. Vanuit dat verleden hebben ze verkeerde ideeën over hoe een man in elkaar steekt. Dikwijls ook zien ze ook een rol voor zichzelf weggelegd als 'redder' of 'opvoeder' van de man, wat in het echt natuurlijk niet zo makkelijk gaat als gedacht.

Het laatste hoofdstuk is gewijd aan het beëindigen van een dergelijke relatie, waarna de al genoemde checklist volgt. Een prettig en levendig geschreven boek dat mede dankzij levensverhalen en checklist goed bruikbaar is. Een aanrader.

Conny Heuvelman

Column: Rood gekookt

In februari was ik op vakantie in Senegal. Op een fantastische plek waar ik eerder ook met vrouw en dochter ben geweest. Heerlijk. En, in mijn ogen, ook decadent. Zomaar, tien dagen weg van die stressplek die Nederland heet. Mezelf mogen onderdompelen in rust en alleenzijn.

Ik ben van 1954, toen het leven rustiger werd geleefd dan nu. Toen er meer ruimte en tijd was om wat er is te beleven. Toen er vanwege die rust meer gemoedelijkheid en verdraagzaamheid was, en minder korte lontjes en dagelijkse agressie.

Het is een open deur maar die rust en dat relaxte - rielekst, schreven we in de jaren 70 - is helemaal weg. Opgegeten door dwingende bezigheden opgelegd door noem het allemaal maar op.

Het frappante is, dat we daar allemaal maar in meegaan. Elk jaar een tandje erbij op het werk. Flexen in Utrecht en Rotterdam. Tien offertes de deur uit. Meer formulieren invullen, meer uren achter de computer, op de smartphone, de app, alle mailtjes beantwoorden. Overheden bevredigen, formulieren en nota's proberen te ontcijferen. TV-series kijken. Genieten van kwaliteitsuurtjes van drie kwartier.

Wat dat betreft zijn we net kikkers, die in een pan met koud water op het vuur gezet zijn en niet in de gaten hebben dat ze gekookt worden. Pas als ze rood en gekookt zijn, maar dan is het echt te laat.

Peter Spelbos

Unpacking My Library, R.B. Kitaj

Joods Historisch Museum, Amsterdam
20 maart 2015 t/m 12 juli 2015

Ron Brooks Kitaj (1932-2007, geboren in de VS), een van mijn favoriete kunstenaars, was een van de belangrijkste kunstenaars van de Londense kunstscene vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw. Zijn werk is kleurig en soms provocatief, en vooral de vroegere werken hangen tegen pop-art aan.

De tentoonstelling biedt een inkijk in Kitajs eigenzinnige, joodse en bibliofiele belevingswereld aan de hand van een aantal schilderijen uit internationale collecties en een serie bijzondere zeefdrukken van boekomslagen die hij in 1969 en 1970 onder de titel In Our Time: Covers for a Small Library After the Life for the Most Part maakte.

Aanbevolen.

Muziek: Marcus Miller

Paradiso, Amsterdam, Di 28 april 2015

De man die samenwerkte met artiesten als Eric Clapton, Aretha Franklin en Jay-Z en ook wel de ‘Renaissance Man’ wordt genoemd, komt terug naar Paradiso. Zijn naam is Marcus Miller; een fenomenaal multi-instrumentalist.

Miller behoort al jaren tot de internationale muziektop. Zijn naam wordt meer dan 500 keer genoemd in albumcredits. Niet alleen van de personen hierboven, maar ook op de platen van Donald Fagen, Dizzy Gillespie, Paul Simon, Mariah Carey en Billy Idol prijkt zijn naam. Als basgitarist, wel te verstaan. Daar gelaten dat hij ook keyboard en (bas)klarinet speelt, is hij namelijk ook componist en producer.

Marcus Miller toert de hele maand april door Europa. Dit is het enige concert in Nederland.

Relatiemail

Elke zondag een mailing met een tip of stukje over relaties ontvangen? Stuur ons een mailtje met als onderwerp Mailing Relaties.