Emagazine November 2014Najaar 2014

Het jaar 2014 loopt op zijn einde. Tijd om te oogsten en de balans op te maken. Zo ook in huize Spelbos - Heuvelman.

Een dochter van 15 jaar die ineens thuis komt met een vriend aan haar hand. Ze maakt zich los van op schoot zitten bij mama, samen met ons in bed een filmpje kijken. Hij brengt haar thuis waarna zij hem weer wegbrengt naar het station en 's avonds door de stad alleen naar huis fietst, een zuigzoen in haar nek, een dochter van 15 die luid zingend door het huis gaat de wereld aan haar voeten.

En ik als moeder die moet wennen, wennen aan de verandering, een proces dat ik waarschijnlijk heel naïef niet heb zien aankomen maar bovenal ook met trots kijk ik naar haar hoe zij haar weg zoekt en dit nieuwe liefdespad ontdekt. En hoe mooi om te zien hoe zij op haar eigen benen gaat staan en wetend dat de dag komt: zij loopt uit huis op weg in haar eigen leven.

Alles verandert, zoals Stef Bos zingt in het Lied van Prediker:

Alles is lucht
Ik heb de wereld gezien in het licht van de liefde
En alles beweegt zolang als het leeft
Wij zijn deel van een groter geheel
Wij vallen als bladeren en de wind neemt ons mee
Er is een tijd van verliezen, van vertrouwen, van verlangen
Hou je niet vast aan dat wat voorbij is

En hier sluit ik me bij aan.

Ook IDEE verandert. Misschien is het je al opgevallen. De website krijgt een nieuwe jas. Een nieuwe vormgeving en foto's van ons meegaand met de tijd. Ook zijn we per december niet meer in Leiden te vinden. En we bereiden ons voor op de verhuizing in het voorjaar 2015 van de Spaarndamseweg 120 naar de Kinderhuisvest 15. Dus ook de praktijk krijgt een nieuwe jas en vormgeving.

Maar de inhoud zijn nog steeds wij: Peter Spelbos en Conny Heuvelman, twee therapeuten die houden van van hun werk. Die zichzelf daarin blijven ontwikkelen en met de jaren wijzer worden, ieder met een eigen specialiteit en ervaren dat 1+1=3. En die ondanks al dit moois ook zo hun eigen struggles ervaren, zowel met zichzelf als in in de relatie en dus net zoals jij bovenal mens zijn.

Ik wens je een fijn uiteinde, met een mooie oogst en goede balans. Een liefdevolle groet,

ConnyInterview

Het komende jaar publiceren we regelmatig interviews met cliënten en oud-cliënten. Uit nieuwsgierigheid naar hoe mensen in elkaar steken. Wat maakt dat het klokje tikt bij deze persoon? En hoe ziet dat klokje er dan uit? Peter Spelbos.

Ik ga kijken waarin jij bent opgegroeid

Je hebt lang voor Artsen Zonder Grenzen gewerkt, waarom?

In eerste instantie vanwege het avontuur. Ik ben een vrijbuiter dus daar hou ik van. En wanneer je er langer over nadenkt, gaat het ook over iets compenseren wat ik in mijn jeugd niet gehad heb. Erkenning en aandacht. En omdat je in dat werk in staat bent je capaciteiten helemaal te gebruiken.

Iedereen thuis was spontaan, actief en onrustig. Iedereen ging eropuit. Dus ik bleef niet thuis zitten. Ik ging surfen op zee, ik ging zeilen. Ik heb in het buitenland gewerkt en kwam in contact met andere culturen. Ik vond dat heel interessant.

Iemand vertelde over werken voor het Internationale Rode Kruis. Hij bouwde vluchtelingenkampen. Toen besefte ik: dat wil ik ook. Ik werkte als zeilinstructeur voor een reisorganisatie en dacht: wat is hier nou de zin van, van al die vakantievierende mensen? Het bracht me niet de verdieping die ik zocht.

[Verder lezen op de site]Locke

Eind oktober in premiere gegaan en nog her en der te zien. Vier tot vijf sterren bij de meeste kranten.

Een roadmovie over een succesvolle man die een vrouw zwanger maakt en daardoor op een kruispunt in zijn leven komt te staan. Goed spel en mooie, aangrijpende dialogen van Tom Hardy, Olivia Colman en Ruth Wilson.The Diasappearance of Eleanor Rigby

The Disappearance of Eleanor Rigby bestaat uit twee delen, Him en Her, die zich afspelen rondom een voorheen gelukkig getrouwd stel in New York. Na een traumatische ervaring raken zij totaal vervreemd van elkaar en vertrekt Eleanor definitief uit het leven van Conor.

In het eerste deel volgt het publiek Conor in zijn zoektocht naar zijn vrouw en ontdekt langzamerhand hoe hun relatie zo af heeft kunnen lopen. In het tweede deel komt hetzelfde verhaal vanuit het perspectief van Eleanor naar voren en krijgt het een geheel andere wending.

De twee delen vullen elkaar perfect aan en zijn uitgewerkt met subliem vakmanschap, en zorgen hiermee voor een zeer indrukwekkende filmervaring. De acteurs in de hoofdrollen worden bijgestaan door sterke acteurs in ondersteunende rollen, waaronder William Hurt, Viola Davis en Isabelle Huppert.

De Volkskrant: "Ook zonder deze is het duidelijk dat The Disappearance of Eleanor Rigby veel meer is dan een relatiedrama. Het gaat over rouwverwerking, over onmacht in menselijke verhoudingen, over vriendschap, over identiteit, over generatieverschillen, over ouderschap, over liefde, over de werking van het geheugen. Over alles eigenlijk."Relatiemail

Elke zondag een mailing met tips of stukjes over relaties ontvangen? Stuur ons een mailtje met als onderwerp Mailing Relaties.Modern Times

Modern Times -
Photography in the 20th Century
Rijksmuseum Amsterdam
1 nov 2014 - 11 jan 2015

Modern Times is een selectie uit de eigen collectie foto's van de 20e eeuw van het Rijksmuseum. De collectie omvat onder meer werk van Ed van der Elsken, George Hendrik Breitner, W. Eugene Smith, William Klein tot en met recent werk van Viviane Sassen.

Tot de zeldzame topstukken behoren foto’s van John Gutmann (Olympische duikster, hieronder), László Moholy-Nagy (Pont Transbordeur), Man Ray’s Peggy Guggenheim, Lartigue’s vroege zelfbouw-vliegtuigjes en Joel Meyerowitz’ Moon Launch.

Met de tentoonstelling Modern Times - Photography in the 20th Century treedt het Rijksmuseum voor het eerst naar buiten met fotografie die het de afgelopen tien jaar heeft verzameld. De collectie is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende verzameling. Een must-see tentoonstelling.Boek: Liefdesbang, overwin verlatingsangst en bindingsangst

Hannah Cuppens, De Brouwerij, 2014.
liefdesbang

Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Word je keer op keer verliefd op iemand die al een partner heeft? Of heb je juist zelf de neiging de ander op afstand te houden, net als die voor jou wil kiezen?

Als je steeds opnieuw belandt in dit soort situaties, herken jij misschien de dans van verlatingsangst en bindingsangst. Je bent echt niet de enige!

Het fundamentele conflict tussen onze behoefte aan intimiteit enerzijds en de behoefte aan vrijheid anderzijds zorgt voor dit spel van achtervolgen en weglopen, van aantrekken en afstoten. Het houdt ons gevangen in afhankelijkheidsrelaties. Waarom mensen met verlatingsangst juist menen met bindingsangst aantrekken wordt duidelijk in dit boek van Hannah Cuppens.

Een boek dat ik , Conny, graag zelf had willen schrijven. Het gaat over mijn eigen thema en net als Hannah heb ik de know how. Maar alle eer valt haar toe. Herkenbaar, duidelijk geschreven, een mooie mix van theorie en verhaal, met inzichten en handvatten voor een ieder die worstelt met het aangaan van een emotionele verbinding met een ander mens.

Een citaat wat me raakt (pagina 77): "In relaties ervaren we gevoelens van liefde en geluk, maar we worden ook geraakt in onze diepste angst en pijn. In het openen van onszelf voor de ander komen we in contact met onverwerkte emoties die door het licht van de liefde zichtbaar worden."

Conny HeuvelmanVoor onder de kerstboom

Tip: 2 kaartjes voor jou en je geliefde voor de voorstelling Een Mooie Waanzinnige Wereld, de nieuwe theatertour van Stef Bos.

Deze show is anders dan je gewend bent van hem. Minder ingetogen, expressiever. Samen met een swingende band verzorgt Stef een onvergetelijke avond. Een taalkunstenaar met teksten die prachtig zijn in hun eenvoud en vragen om nog eens over na te denken.

Wat natuurlijk niet kan ontbreken op de avond is zijn lied Papa. Hij zingt een zeer ontroerende versie ervan, heel anders dan ik van hem gewend ben.
stef bos waanzinnige wereld

En om jezelf extra te verwennen: koop dan zijn cd Mooie Waanzinnige Wereld om nog eens na te genieten van favoriete nummers als Beter Mens, Hier en Nu, Maskerman, de Toekomst en Laat.

Conny Heuvelman

Nieuwe site

De site krijgt een make-over. Frisser, strakker en moderner. Dankzij Hero DC in Rotterdam lukt dat wat ons betreft prima.

Dat betekent wel dat tot medio februari de site twee verschillende layouts kent. Excuus voor de verwarring hierdoor.

Mensen

Terwijl ik naar clown-pieten en blanke pieten op internet kijk, en lees over alle verontwaardiging en hysterische scheldpartijen die deze veranderingen oproepen, denk ik aan het verdriet van mensen.

Andere mensen, wiens leven verwoest wordt door oorlog, zoals in Oekraïne en Syrië, of een ziekte als Ebola.

Ik denk aan de bestuurders van de woningbouwcorperaties die allemaal nergens van wisten en goed en ethisch handelen vooral een verantwoordelijkheid van anderen weten. Ik denk aan al die andere grote en kleine graaiers, grote ego's en dictators die zelfs niet op de gedachte komen dat anderen andere belangen kunnen hebben. Ik denk aan hun slachtoffers, de samenleving.

Strijd, ruzie, afgeven op, besodemieterij, egocentrise, geweld en dood: de mens is niets vreemd. Of zoals Céline het in Reis naar het einde van de nacht zegt:

We vergeten gauw
dat is onze grote ramp bij alles,
en we vergeten vooral waaraan we kapot zijn gegaan,
zonder ooit door te hebben hoe smerig de mensen zijn.
'

Dit stukje van Céline kwam ik recent tegen in het boek De Man van veel van Karin Amatmoekrim.

Karin Amatmoekrim is een uitstekend schrijfster, een van de beste van dit moment vind ik (hoewel ik vrees dat haar naam niet goed genoeg in het gehoor ligt om tot de absolute top te gaan behoren).

In De man van veel beschrijft ze het leven van Anton de Kom, een zwarte Surinamer die in de jaren 30 van de vorige eeuw opkwam voor onrecht en daardoor mikpunt werd van onderdrukking door de Nederlandse overheid. En ja, hij was ook een slachtoffer van racisme.

Daar moet ik allemaal aan denken als ik die witte pieten zie en over het gescheld en geschreeuw lees. Mensen blijven mensen. We zijn zelf onze ergste vijanden, daar hebben we niets of niemand bij nodig.

Peter Spelbos

Tussen Leven en Dood

De Collectie Paul en Dora Arts, Museum aan de Schelde Antwerpen -
Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust, Nieuwe Kerk Amsterdam
Najaar 2014

In het MAS in Antwerpen kun je al enkele jaren de beroemde collectie magische beelden van Paul en Dora Arts bekijken. Ruim honderd beelden uit pré-bekend Columbia, aangevuld met stukken uit Afrika en Azië. Tegelijkertijd is er dit najaar in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een tentoonstelling van Afrikaanse maskers.

Maskers en beelden werden gebruikt om het leven - waaronder de dood, immers zo onafscheidelijk van het leven - tastbaar en invoelbaar te maken, om het leven te verbeelden en vorm te geven.

Ga als je de tijd hebt beide tentoonstellingen zien. Vooral de pré-Columbiaanse beelden en maskers (foto boven) in het MAS, hier minder bekend, zijn echt de moeite waard.

Behoud de Begeerte

Expo Behoud de Begeerte
Letterenhuis Antwerpen
11 okt 2014 - 31 dec 2014

Behoud de Begeerte is de naam waaronder een stel Vlaaamse belangenbehartigers van Nederlandstalige poezie en literatuur al 30 jaar dwarse avonden en andere activiteiten organiseren.

De expositie 'Behoud de Begeerte' geeft een multimediaal overzicht van deze periode, een overzicht literaire geschiedenis: de geschiedenis van Behoud de Begeerte en de geschiedenis van de Nederlandse letteren.

Een prachtige tentoonstelling voor wie houdt van poezie, een uitbundige niet-gelikte presentatie, en literatuur en schrijvers en performers zoals Claus en Deelder. Verfrissend en van harte aanbevolen.

Toumani & Sidiki Diabaté

Toumani & Sidiki Diabaté
Bimhuis Amsterdam, Ma 17 nov 2014

In de aanloop naar de zomervakantie gaven Toumani Diabaté en zijn zoon Sidiki een intiem concert in Paradiso Amsterdam. Dat was een huidstrelend cadeautje voor wie weet hoe goed Toumani Diabaté de kora kan bespelen - hij is de absolute top.

Vanavond een reprise van dit optreden in een ander venue als onderdeel van een verlengde tour langs de Europese podia.

Jungle By Night

Jungle by Night
Patronaat Haarlem, Do 20 nov 2014
Melkweg Amsterdam, Za 22 nov 2014

Een van de sensaties van de laatste jaren, 9 Amsterdamse gozers in het voetspoor van de jazzy, funky, afrobeat grootmeester Fela Kuti. Uitverkochte zalen, uitverkocht Paradiso, schreeuwende meiden, deinende massa's, successen op Lowlands, The Great Wide Open, Jazz à Vienna en meer.

Gaat dat zien & voeten van de vloer.