E-zine september 2012

Inhoud


Agenda

[Meer]


Nieuwe site


IDEE 10 jaar

IDEE bestaat dit najaar 10 jaar. Begin jaren '90 besloot Peter Spelbos zijn leven om te gooien en mensen te begeleiden op het psychische vlak.

Oktober 1992 was het zover. Hij huurde een ruimte, liet kaartjes ontwerpen, en voilà, de eerste cliënt kon zich melden.

Dat gebeurde vrij snel en vervolgens groeide de praktijk gestaag. Een paar jaar later voegde Conny zich erbij, zij had toen ook de switch gemaakt.

Nu, tien jaar later, weten we: het was - en is - het waard. Daarom bedanken we al onze cliënten dat ze dit mogelijk maakten.Aktie

In verband met ons tien-jarig bestaan verloten we eind oktober onder (voormalige) cliƫnten die een deelnemer aan onze assertiviteitstraining aanbrengen:

- 1x een ontwikkeltraject van 5 sessies.
- 1x een ontwikkeltraject van 3 sessies.
- 1x een persoonlijk adviesgesprek.Crisis en relaties

7 vragen aan Conny

1. Wat is er veranderd?

Was het tot 2008 nog zo dat voor veel mensen de romantische liefde voorop stond en dat wanneer het niet beviel in de relatie er makkelijk gezegd werd Nou, dan maar uit elkaar, na oktober 2008 veranderde dit.

De economische onzekerheid die met scheiden samengaat, kwam steeds nadrukkelijker voorop te staan. Angst dat het huis niet verkocht werd of dat een van de twee of beiden werkeloos zouden worden. Dat er geen geld voor alimentatie zou zijn. Al die angsten begonnen te spelen.

2. Wat zijn de gevolgen?

Partners zijn nu eerder geneigd lastige kanten van de ander te slikken. Ze kruipen dichter bij elkaar en stellen financiële zekerheid voorop. Het romantische is wat naar de achtergrond verdwenen.

3. Is dat erg?

Nee, helemaal niet. Ik vind het juist gezond, enige realiteitszin. Het leven is niet alleen maar rozengeur en manenschijn en romantisch gepraat over passie en gelukkig worden.

4. Wat is dan het probleem?

Het probleem is nu dat waar vroeger partners het lastig vonden om met elkaar te praten ze dit nu, gechargeerd gezegd, bij voorkeur helemaal niet meer doen. Ze slikken nu alle irritaties en emoties in of redeneren ze weg. Want ze zijn nu extra bang voor praten vanuit het idee dat dit wel eens uit zou kunnen lopen op een scheiding.

5. Nou en?

Dit is precies de kritiek die mijn generatie had op de vorige: alles werd onder de kaasstolp gehouden, terwijl het leven en de warmte op kousevoeten uit de relatie verdween. Want dat gebeurt natuurlijk ook. Zonder dat praten en gekissebis, verdwijnt ook het leven, het gevoel voor de ander, uit de relatie.

6. Lijkt me een nuttige taak voor jou.

Ja, maar paren die praten uit de weg gaan, gaan meestal pas naar de therapeut als ze echt geen andere weg meer zien. En nu stellen ze dat ook uit omdat ze bang zijn dat de gesprekken bij de therapeut uitlopen op een scheiding. Waardoor de kans dat het uiteindelijk misloopt alleen maar meer toeneemt.

7. Hoezo?

Naarmate het gevoel voor je partner langer weg is, wordt het moeilijker om een liefdevolle relatie te onderhouden. Er is dan simpelweg te lang te weinig om op te bouwen. Dus veel relaties gaan nu dood waar je bij staat. En dat is jammer want het hoeft niet. Er is een grote kans dat als het straks economisch weer beter gaat, we een golf aan scheidingen zien.Willem de Kooning

Dit weekend gaat na jaren wachten eindelijk het Stedelijk Museum in Amsterdam weer openen. Het is altijd mijn favoriete museum geweest (PS).

Als je binnenkort gaat kijken, vergeet dan niet stil te staan bij het doek Rosy Fingered Dawn at Louise Point van Willem de Kooning. Hij schilderde het in 1963.

Het is een zuiver abstract-expressionistisch werk (een landschap verbeeld) en binnen het werk van De Kooning apart omdat hij niet zoveel echt abstracte werken maakte en enkel vrouwen schilderde. Dit is in de stijl van het abstract expressionisme van de jaren zestig. Onderaan dit artikel vind je een afbeelding van dit werk.

Op onze site vond je meer werk van De Kooning, maar dan prenten van zijn meer toegankelijke figuratief-abstract expressionistisch werk. De homepage van onze site werd bijvoorbeeld jaren gesierd door Untitled #2 (1983).

Nu kan ik eindelijk onze dochter ècht het Stedelijk laten zien.


willem de kooning