E-zine September 2014

Inhoud


Oude nrs


Agenda

[Meer]
Thema:
Leven, groei, verandering, pijn, verdriet, acceptatie, dood.

Relatietips per mail

Elke zondag een relatietip per mail ontvangen? Stuur ons een mailtje met als onderwerp Mailing Relatietips.

Kennismaken

We organiseren Free Sessions, Inloopavonden en Lezingen, en wekelijks een relatie inloopspreekuur.

Bel 023 5252241 voor de juiste data of kijk op [Activiteiten]

Werk

De afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen bij mijn cliënten.

De bankmanagers en financiële consultants verdwenen. ICTers begonnen voor zichzelf. Journalisten werden tekstschrijvers. Beleidsmedewerkers werden consultants. Medewerkers P&O en psychologen werden coaches. Ondernemers gingen failliet en maakten een doorstart als ZZPer.

Als ik kijk naar de banen van mijn cliënten - een dwarsdoorsnede van de, ik geef het toe, gegoede middenklasse - is de trend onmiskenbaar: na de bouwvakker is nu de middenklasser in versnelde mate een ZZPer aan het worden. En het is een ontwikkeling die nog lang niet voorbij is.

Al die opgedrongen zelfstandigheid brengt zijn eigen type problematiek met zich.

Veel stress wegens een lager inkomen en een groot beroep op de eigen verantwoordelijkheid. Paniek omdat er verplicht gescoord moet worden en men daar niet goed in is. Overspannen raken omdat men zichzelf niet kent en/of totaal overschat. Onthecht raken wegens falen en angsten. Depressieve klachten. Psychoses. Agressie en frustratie.

Niemand heeft een goed antwoord op deze veranderingen; de politiek al helemaal niet.

Eigenlijk is dat niet raar. De samenleving in al haar geledingen kan niets met deze ontwikkelingen want het is, zoals dat heet, een verandering in paradigma: een essentiële verandering in de ordening van de samenleving, en daarom te groot en complex om daar nu al mee om te kunnen gaan en op in te kunnen spelen.

Maar paradigmawisseling of niet, het heeft impact op de innerlijke geestelijke wereld van betrokkenen. Die van nu en van diegenen die weten dat ze binnenkort aan de beurt zullen zijn.

Om met deze veranderingen om te kunnen gaan, is een zekere mate van levenskunst nodig. En dat gun ik iedereen van harte.

Peter Spelbos

Lange Dagreis n/d nacht

Toneelgroep Amsterdam -
Lange dagreis naar de nacht
Schouwburg Amsterdam
aug - sep 2014

Het stuk vertelt één dag uit het leven van de familie Tyrone. Van zonsopgang tot middernacht volgen we de ouders en hun twee zonen in hun strijd met elkaar en met de demonen uit het verleden. Het ultieme familiedrama.

De morfineverslaving van de moeder wordt door haar ontkend, de tuberculose van de jongste zoon door de anderen doodgezwegen. Geen van de gezinsleden lijkt in staat de realiteit, die van een leven vol zelfbedrog en niet gerealiseerde dromen, onder ogen te zien.

Regie: Ivan ten Hove, naar Eugene O'neill, met onder meer Marieke Heebink en Ramsey Nasr.

Mark Rothko

Mark Rothko -
Mark Rothko
Gemeentemuseum Den Haag
20 sep 2014 - 1 maart 2015

De eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling in 40 jaar van Mark Rothko (1903-1940).

Rothko was een intens kunstenaar die alles gaf. Hij leidde een moeilijk leven was vaak depressief. Een getormenteerde ziel die tot grootse kunst in staat was, en mensen tot op de dag van vandaag hiermee troost en verwondert.

Wanneer je voor de immense doeken van Mark Rothko (1903-1970) staat, voel je hoe je zijn wereld ingezogen wordt. De kleurvelden, opgebouwd uit zinderende verflagen, zijn van een ongekende intensiteit en verbeelden universele gevoelens als angst, extase, tragiek en euforie.

Rothko’s schilderstijl vanaf de jaren vijftig (ook wel classic abstract style genoemd) maakte hem wereldberoemd. De interactie met de bezoeker was voor Rothko van groot belang. Een overweldigende emotionele ervaring, voor zowel de kunstenaar als het publiek was voor hem het summum. ‘Mensen staan voor mijn schilderijen te huilen, omdat ze dezelfde spirituele ervaring hebben als ik had, toen ik het schilderde’.

Te zien tot 1 maart 2015 in het Gemeentemuseum Den Haag.

mark rothko, 1958

Jack Parow

Jack Parow + Reason
Nijmegen, Vr 12 sep 2014
Utrecht, Za 13 sep 2014
Haarlem, Zo 14 sep 2014

Op zoek naar dwarse muziek? Jack Parow, de Zuid-Afrikaanse rapper die roem verkreeg met zijn zwarte pornosnor en lange petklep, geeft in september drie shows in Nederland. Een trash parodie, maar dan echt. Vloekend en tierend, omringd door vrouwen en nog altijd ‘Cooler as Ekke.’