Emagazine September 2017Herfsttinten

De herfst is begonnen en hoewel het het afgelopen weekend prachtig weer was, voel je dat de sterkte van de zon minder wordt en de sfeer melancholischer: het licht is minder hard en de kleuren neigen naar geel- en roodbruin.

Ik had al een aantal weken een onbestemd gevoel en voelde me bij tijd en wijlen down. Ik kon dit niet plaatsen want ik heb fijn werk en een lief gezin, afijn, alles wat mijn hart begeert. Op een gegeven moment ging Peter het gesprek met mij aan en zei: 'volgens mij heb je last van levensfaseproblematiek'.

Eerst moest ik hard lachen. Ik ben nu 54 jaar en dacht dan heb je pas de overgang naar de 50 gemaakt, dat stelt niets voor. Het kan wel een hobbeltje zijn maar dat ervaar ik niet zo. Daarna moest ik te huilen.

Ik heb alles wat mijn hartje begeert maar mijn dochter doet dit jaar examen en vliegt daarna uit; nieuwe dromen en verlangens heb ik niet.

Altijd fijn een man die therapeut is want ja, dit zijn wel ingrediënten voor levensfase problematiek. Ook al had ik zelf verwacht dat dit pas tegen het 60e levensjaar zou komen, deze vragen, die passend zijn in de herfst van je leven. Wat heb ik geoogst, waar pluk ik de vruchten van en wat ik ga daarvan maken? Wat ga ik nu doen?

Ik ga er deze winter eens op kauwen. Wat ik wel weet is dat ideeën, plannen, dromen ons helpen om ons leven vorm te geven en te leven. En wat ik ook weet is dat dit gesprekje met Peter over zingeving mij weer ruimte heeft gegeven zodat ik weer wat lichter van gemoed ben. En fijn dat hij het contact met mij zocht; dat bracht mij weer in verbinding met hem en met mijzelf. Zo dat ik weer om mij heen kijk in plaats van naar binnen. En ik weer geïnspireerd raak door het leven en door mensen.

Heb het goed en wie weet ontmoet ik je deze winter bij IDEE.

Groet ConnyAssertiviteitstraining

Zaterdag 7 oktober begint editie 77 van onze Assertiviteitstraining. Interesse? Neem contact op.

[Assertiviteitstraining]Arthouse: Blessed Benefit

Tragikomedie van Mahmoud al Massad over een zachtaardige Jordaanse aannemer Ahmed die ten onrechte wordt veroordeeld voor fraude en maar het beste probeert te maken van zijn tijd in de gevangenis.

Plots omringd door zwendelaars, verzekeringsoplichters en vermeende spionnen, ontdekt Ahmad dat de gevangenis zo zijn eigen ritme, regels en schaduweconomieën kent. Fraude is heer geen misdaad maar een manier van leven.

Een frisse film, leuk, en wat minder sjabloonmatig en voorspelbaar.Arthouse: Du Forsvinder

De gerespecteerde schooldirecteur Frederik wordt beschuldigd van miljoenenfraude. Het blijkt echter dat hij al drie jaar een hersentumor heeft die zijn persoonlijkheid heeft veranderd. Zijn vrouw Mia probeert hem vrij te pleiten en zo haar gezin te redden.

Deens drama van de hand van Peter Schonau Fog met Michael Nyqvist (Millenium, As it is in Heaven; deze zomer overleden) en Tryne Dyrholm (The Legacy).Notitie: Verlangen

Verlangen is Sehnsucht. Het is jezelf iets wensen wat er niet is maar waarvan je wel ongeveer weet - of denkt of voelt te weten - wat het je zal bieden.

Elk verlangen correspondeert met een gevoeld gemis of verdriet, zonder dat zal en kan het niet bestaan.

Zo zal een vrouw enkel naar een kind verlangen als ze het niet-hebben van een kind als een gemis ervaart. Een man zal verlangen naar rijkdom en roem indien hij er, naar zijn mening, te weinig van bezit.

[Verder lezen op de site].Tentoonstelling: Anton Heijboer

Gemeentemuseum Den Haag, 26 aug '17 tm 04 feb '18

Veertig jaar na zijn laatste grote tentoonstelling brengt het Gemeentemuseum de internationale kwaliteit van zijn oeuvre opnieuw voor het voetlicht. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van zijn oeuvre met de nadruk op de periode 1956-1977. anton heijboer

Anton Heyboer was in de jaren 60 en 70 een gevierd kunstenaar wiens werk werd aangekocht door het MoMA in New York, getoond op de Documenta in Kassel, en met grote tentoonstellingen werd geëerd. In 1975 werd hij zelfs samen met David Hockney en Lucian Freud in LACMA in Los Angeles gepresenteerd als een van de belangrijkste Europese schilders van dat moment.

Heyboer maakt in de jaren 60 en 70 vooral etsen, qua kleur en stijl vergelijkbaar met Jan Montijn. Bij Heyboer is echter geen ets hetzelfde; hij gebruikte de ets als beeld om er na het drukproces aan verder te werken.Tentoonstelling: Charlotte Salomon

Joods Historisch Museum Amsterdam, 20 okt '17 tm 25 mrt '18

Een overlevingsproject in de stijl van Kirchner en vergelijkbaar.

Charlotte Salomon was 22 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchteling bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk ging wonen. Toen bij het uitbreken van WOII haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een project om mentaal te overleven. In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Ze werd in 1943 in Auschwitz vermoord.

Na de Tweede Wereldoorlog vonden haar vader en zijn vrouw Leven? of Theater? in Zuid-Frankrijk. Zij schonken het in 1971 aan het Joods Historisch Museum. Kijk voor meer info over de collectie en het verhaal erachter op Charlotte SalomonBoek: Dicht bij het einde, terug naar het begin

Irvin Yalom, Balans 2017
Irvin Yalom, Dicht bij het einde, terug naar het begin

Irvin Yalom is een Amerikaanse psychiater die werkt in de traditie van Carl Rogers, grondlegger van de cliënt-centered therapie. Zijn manier van werken is een humanistische manier, waarbij contact en openheid tussen therapeut en cliënt essentieel zijn voor de genezing van de cliënt. Hij is wars van protocollen.

Yalom heeft veel invloed gehad op hoe professionals uit het vak aankijken tegen het geven van therapie. Psychiaters en anderen: Yalom kennen ze allemaal, al is het maar van professionele klassiekers als Existential Psychotherapy en Theory and practice of Groupstherapy die hij schreef.

Maar Yalom is ook bij het grote publiek bekend. Van boeken als Nietzsches tranen en de Schopenhauer kuur. Negen boeken in totaal, die hem wereldberoemd maakten.

Hij is nu 86 jaar en kijkt in zijn nieuwste boek Dicht bij het einde, terug naar het begin terug op zijn leven. Het is een persoonlijk boek doorspekt met - zoals we van hem gewend zijn - cliëntverhalen. Mooi om te lezen, persoonlijk en kwetsbaar. Hij heeft niets meer te verliezen.

De drie belangrijkste levenslessen die hij wil meegeven zijn: heb geen spijt van de dingen die je niet hebt gedaan, zorg dat je tevreden bent met het leven dat je leidt, en wees goed voor jezelf en voor anderen. De kern van zoveel jaar werken met anderen en hen leren omgaan met hun verdriet, verwarring en pijn. Aanbevolen.

Peter Spelbos

Column: Vijftien jaar

Ik ben nu vijftien jaar therapeut en heb nog nooit zo lang hetzelfde gedaan. Een rare gewaarwording, alsof ik ouder word en meer rust vind in wat ik doe.

Lang hetzelfde vak uitoefenen maakt dat ik elk jaar opnieuw iets nieuws wil ontwikkelen, iets waarin ik mijn tanden kan zetten en waarin ik mijn creativiteit en andere kwaliteiten kwijt kan. Opdat ik me niet verveel en wat ik doe niet te saai voor me wordt.

Een extra trainingsdag, een nieuwe site, nieuwe praktijkruimte, andere werkvormen. Ga zo maar door. Dat moet van mij.

Waar ik al jaren mee rondliep, was een training voor hoogbegaafden. En dan niet een gewone training zoals er zovele zijn, maar een die gelaagd is, zoals onze assertiviteitstraining.

Jaren heb ik daarmee rondgelopen en steeds heb ik probeersels neergezet. Steeds ook stopte ik weer omdat ik niet tevreden was met het resultaat.

Een paar weken terug heb ik voor het eerst Werken met Spelbos gedraaid. En ja, het lijkt erop dat het deze maal ok is, dat deze training potentie heeft.

Het voelde goed en helemaal toen iemand zei: "Als ik geweten had dat het zo zou gaan was ik niet gekomen; toch ben ik blij dat ik ben gekomen." Even daarvoor had ze gezegd: "Dit is net Dr. Phill."

Een paar dagen later kreeg ik een mailtje van een deelnemer die schreef: "Ik kon niet meer slapen en lag te stuiteren in bed; dank je wel hiervoor."

Dit voelt goed en ik ben blij dat ik mijn project voor dit jaar op de rails heb.

Het heeft even geduurd maar blijkbaar had ik die tijd nodig. Ja, als ik een ding geleerd heb in al die jaren is het wel acceptatie. Van mezelf, het leven, van anderen.

Heb een goede tijd. En veel acceptatie toegewenst. Van jezelf, anderen, het leven.

Peter Spelbos

Werken met Spelbos

Maandag 16 oktober Werken met Spelbos. Interesse? Neem contact op.

[Werken met Spelbos]

Muziek: Amadou & Mariam

Muziekgebouw, Eindhoven, 13 okt 2017
Melkweg, Amsterdam, 14 okt 2017
Annabel, Rotterdam, 15 okt '17
Oosterpoort, Groningen, 16 okt '17

Het blinde stel uit Mali; al 40 jaar in de muziek en wereldberoemd. Top-musici die moderne Afrikaanse muziek maken - waarin je wel de oude ritmes en rifs herkent.

De laatste keer dat Amadou en Mariam in Nederland waren, zo'n vier jaar geleden in de Melkweg, was het afgeladen vol en ging het dak eraf. Muziek, dans en swing. Live nog beter dan op de plaat.

Muziek: Miles Sanko

Luxor Live, Arnhem, 2 nov 2017
Melkweg, Amsterdam, 5 nov 2017

Myles Sanko is een van de nieuwe talentvolle soulhelden met muziek die schatplichtig is aan oude sterren als Bill Withers, Al Green, James Brown en Otis Redding. Funky, jazzy en SOUL.

In 2014 verscheen zijn tweede album, Forever Dreaming, dat jubelend werd ontvangen en hem op festivals en in venues over heel de wereld bracht, waaronder North Sea Jazz Festival, Into The Great Wide Open en Ronnie Scott’s Jazz Club.

Relatieweekend

Relatieproblemen? Wel eens aan een intensief relatieweekend gedacht? Bel 023 5252241 of mail ons voor meer informatie.