Emagazine September 2019

Op weg naar een rustig en mooi najaar.


Van zomer naar herfst

Welkom bij deze nieuwsbrief van IDEE op de rand van de wisseling van het seizoen, van de zomer naar de herfst. De cyclus van de natuur, die uiteraard ook voor ons mensen geldt.

In de vorige brief schreef ik dat ik me in een fijne periode in mijn leven bevond en hoopte dat dit jaar alles door zou gaan zoals het ging. Maar ook voor mij heeft het leven wel eens andere dingen in petto dan ik verwacht en hoop.

Eind maart belandde ik onverwacht in het ziekenhuis met heftige buikpijnen die niet te reguleren waren met een paracetamolletje. Hier werd ik ook geconfronteerd met het feit dat mijn leven heel anders kan lopen zonder dat ik daar enige zeggenschap over heb. Dit alles bracht mij bij mijn angsten en kwetsbaarheid - bang voor het onbekende, wat heb ik nou, hoe gaat dit aflopen.

Omdat de artsen maar niet duidelijk kregen wat mij mankeerde - een atypisch beeld, zeiden ze - werd er een diagnose gesteld die later niet bleek te kloppen terwijl de nieuwe diagnose later ook weer anders bleek te zijn. Gelukkig kon ik uiteindelijk weer zeggen: ik ben weer gezond en hoe fijn is dat.

Tijdens het ziekzijn vroegen de angsten mij luid en duidelijk hoe ik me tot hen ging verhouden. Iedereen die mij kent weet dat ik het type van verzet en rebelleren ben, eigenlijk net zoals mijn vader tijdens zijn 16-jarige ziekte moeite had om te aanvaarden dat hij ziek was en niet meer beter zou worden. Ik heb altijd gehoopt dat mocht ik ook ziek worden, ik me beter eraan zou kunnen overgeven dan hij deed.

Dat is me gelukt, want ik realiseerde me echt wel dat dit het enige was wat me zou kunnen helpen: aanvaarden dat dit me nu in mijn leven overkwam. Maar wat voor les was dit wel niet; en wat voor een beloning kreeg ik wel niet. Het bracht me rust in mijn hoofd, vrede met hoe het leven op dat moment verliep en liefde - heel veel liefde voor mijzelf en de mensen om mij heen. Dus nogmaals: hoe fijn is dat.

Er wordt gezegd dat na regen zonneschijn komt en dat een crisis ook iets goeds brengt. Ik weet niet of ik het daar altijd mee eens ben maar bij deze kan ik het beamen en voor de derde maal zeggen: hoe fijn is dat!

Ik wens je een goed najaar en warme winter, en mocht je behoefte voelen om een eigen cyclus te delen, voel je welkom,

Vele wegen kent het leven, maar van al die wegen
is er één die jij te gaan hebt.
Die éne is voor jou. Die ene slechts.
En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan.
De keuze is dus niet de weg, want die koos jou.
De keuze is de wijze hoe die weg te gaan.
Met onwil om de kuilen en de stenen,
met verzet omdat de zon een weg
die door ravijnen gaat, haast niet bereiken kan.
Of met de wil om aan het einde van die weg
milder te zijn, en wijzer, dan aan het begin.
De weg koos jou, kies jij ook hem?
Hans Stolp naar Dag Hammarskjöld

Liefdevolle groet,
ConnyTrainingen

Trainingen die komende tijd starten.

- wo 11/9 Boosheidstraining (3 dgn)
- wo 16/10 Cursus Persoonlijk Leiderschap (7 dgn)
- wo 6/11 Werken met Spelbos (3 dgn)
- vr 8/11 Modern Geweldloos Communiceren (3 dgn)
- za 23/11 Assertiviteitstraining (5 dgn)

U bent van harte welkom.Arthouse: Nuestro Tiempo

Het verhaal speelt zich af in Tlaxcala (New Mexico, VS) tegen de achtergrond van ranches en stierengevechten. Het echtpaar Juan en Ester heeft een open relatie maar wanneer Ester verliefd wordt op een andere man, vindt Juan het moeilijk om te gaan met zijn eigen verwachtingen. Zowel man als vrouw worstelen met het vinden van een evenwicht tussen de oude tradities en het moderne bestaan.

Een poëtisch-intieme en visueel overdonderend epos. Geregisseerd door Carlos Reygadas (bekend van de films Japón en Stellet Licht) en met de acteurs Carlos Reygadas en Natalia López (ook in het echt partners). De film draait tijdens het World Cinema Amsterdam festival.Arthouse: Instinct

Carice van Houten speelt een psychologe in een TBS-kliniek die verstrikt raakt in een machtsspel met haar cliënt Idris. Idris (Marwan Kenzari) staat op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Nicoline is sceptisch en probeert zijn verlof te verhinderen, waardoor Idris langzaam transformeert in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag.

De film is de openingsfilm van het Nederlandse Film Festival en de Nederlandse Oscar-inzending. Hij is geregiseerd door Halina Reijn. Bijrollen zijn onder meer voor Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter, Betty Schuurman, Pieter Embrechts, Tamar van den Dop, Robert de Hoog, Juda Goslinga en Akwasi Owusu Ansah.Notitie: Ontheemd

Het heem, ons heem. Een oud-Nederlands woord dat teruggaat op het Duitse Heim en Heimat.

Heimat/heem gaat over thuis, maar dan thuis in de brede zin van het woord. Het gaat over thuis ingebed in de buurt, de grond waarop je geboren bent en die in je bloed is gaan zitten. Het gevoel van een enorm grote familie waarvan alle leden elkaar kennen en mogen - wellicht op wat gekibbel na. Het thuis van dezelfde taal die allen spreken en de cultuur en het klimaat die allen delen.

[Verder lezen op de site].Tentoonstelling: Brassaï - het Parijse nachtleven.

Foam Amsterdam, 12 sep '19 tm 4 dec '19

Brassaï (1899 - 1984) was een Franse fotograaf van Hongaarse afkomst. Hij wordt beschouwd als een van de sleutelfiguren van de 20e-eeuwse fotografie en is zeker belangrijk binnen de Franse en Europese context van de vorige eeuw (denk aan Cartier-Bresson, Doisneau, Capa, Besnyö, van der Elsken).

Brassaï maakte talloze iconische foto's van het Parijse leven in de jaren 30. Hij stond bekend om zijn nachtelijke beelden van de stad, maar hij fotografeerde ook de high society, het ballet, de opera en de intellectuelen, waaronder zijn vrienden en tijdgenoten als Pablo Picasso, Salvador Dalí en Henri Matisse.

In de tentoonstelling Brassaï vormen meer dan 170 vintage prints, een selectie tekeningen, een sculptuur, originele tijdschriften en boeken samen een ode aan de waardevolle erfenis van deze buitengewone fotograaf.Tentoonstelling: The White Blouse - MJ van Hövell tot Westerflier.

Singermuseum Laren, 3 sep '19 tm 5 jan '20

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier is als fotografe vooral bekend om haar verstilde portretten, intieme interieurfoto’s en Amsterdamse wintergezichten. Hiervoor maakt zij gebruik van een analoge Hasselblad camera en natuurlijk licht met als resultaat sfeervolle zwartwit opnamen die altijd wel een element van mysterie bevatten.

Sinds 2011 werkt Van Hövell aan een reeks portretten waarin een witte blouse van omstreeks 1912 centraal staat. Meer dan 75 personen, bekend en onbekend, heeft zij uitgenodigd om voor haar camera in de witte blouse te poseren. Het resultaat van dit project is te zien in de tentoonstelling The White Blouse.

Daarnaast presenteert Eduard Planting Gallery in Amsterdam nog tot en met 28 september Contemplation, een overzicht van het werk van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier, met tijdloze stillevens en klassieke, geënsceneerde interieurfoto’s en een selectie portretten uit de serie ‘The White Blouse’.Tentoonstelling: Virtuoos! Van Israels tot Armando

Frans Halsmuseum, Haarlem, 29 jun '19 tm 3 nov '19

Een bijzondere en omvangrijke tentoonstelling over virtuoos schilderen in Nederland, vanaf de impressionisten tot heden. Het Frans Hals Museum toont werken van onder anderen Isaac Israels, George Hendrik Breitner en Thérèse Schwartze die de eersten waren die rond 1900 de vrije, dynamische schildertoets gebruikten in prachtige impressies.
sluijters

Kees Verwey en Hans Bayens bouwden voort op die impressionistische traditie terwijl andere schilders een meer expressionistische richting verkozen, zoals de Cobra kunstenaars (Karel Appel, Armando) en Willem de Kooning. Hedendaagse kunstenaars zoals Evi Vingerling en Jacco Olivier laten zien dat virtuoos schilderen nog volop leeft.Boek: De acht bergen

Paolo Cognetti, De Bezige Bij 2017
Cognetti, de acht bergen

In De acht bergen beschrijft Paolo Cognetti de levenslange zoektocht van twee vrienden die elk op zoek zijn naar geluk. Tevens is het een verhaal over de moeizame relatie tussen een vader en zijn zoon.

Pietro is een jongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoet hebben, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Ze hebben spijt dat ze voor het stadsleven hebben gekozen maar ontdekken gelukkig een dorpje in het Noorden waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer twee maanden doorbrengt.

Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno die voor de koeien moet zorgen. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op. Als Bruno ook meegaat op de bergtochten met zijn vader, ervaart Pietro echter hoe beiden thuishoren in de bergen en hijzelf niet. Hij komt tot de conclusie dat Bruno een geschiktere zoon voor zijn vader was geweest dan hijzelf.

Wanneer Pietro stopt met de bergwandelingen met zijn vader wordt de afstand tussen hem en zijn vader groter. Ook de band met Bruno verwatert, zeker als Pietro de bergen en zijn vader de rug toekeert. Terwijl Pietro vervolgens rusteloos door het leven en de wereld trekt, komt Bruno zijn berg nooit af.

Als zijn vader overlijdt, komen Pietro en Bruno weer nader tot elkaar en leert Pietro zijn vader beter kennen. Uiteindelijk volgt hij letterlijk de voetstappen van zijn vader op de bergpaden, en omarmt zijn eigen liefde voor de bergen en de eenzaamheid en puurheid van het gebergte.

Paolo Cognetti weet met zijn krachtige, ingetogen schrijfstijl en levendige omschrijving van het berglandschap een prachtig verhaal neer te zetten. Met zijn schrijfstijl nam hij mij mee naar het landschap van Noord-Italië en de cyclussen in de natuur als die in een mensenleven.

Conny HeuvelmanColumn: Vaderschap

Ik oefen het vak van therapeut nu bijna twintig jaar uit en merk dat ik naarmate ik ouder word, eigenlijk rustiger in mijn werk word en de problemen waarmee mensen bij mij komen nog steeds wel serieus neem, maar er toch vaak relaxter tegenaan kijk dan zijzelf doen. Ook wordt mijn werk steeds meer een mix van therapie, coachen en raadgeven. Ik meen ook dat dat is waarvoor mensen bij mij komen: de wijze oude man, een vaderfiguur - als ik dat zo over mezelf mag zeggen.

In die bijna twintig jaar heb ik mijn vak sterk zien veranderen. Toen ik begon was het therapeutschap als vloeken in de kerk en tegen het zere been van de gevestigde psychotherapeuten, psychologen en psychiaters. Ik herinner me dat ik zelfs regelmatig haatmails heb mogen ontvangen.

Tegenwoordig verwijzen huisartsen naar mij (en Conny) door en heb je naast wat ik en Conny te bieden hebben, nog veel meer. Voor elke doelgroep, leeftijdsgroep en cluster van problemen is er een apart type coach/begeleider.

Is deze ontwikkeling erg? Enerzijds past het natuurlijk naadloos in de ontwikkeling van ieder zijn eigen identiteit en groep(je). Je zoekt daar de begeleider bij die jou het best past en het best bedient; die kan jou ongetwijfeld het best begrijpen en staat garant voor een goed resultaat. Zo bezien is coaching en therapie mainstream lifestyle geworden, net zoals lattes macchiato.

Anderzijds vind ik het verdrietig en een beetje van de zotte. Al die mensen die moeite hebben met het leven, zich eenzaam voelen en depri zijn, zich gekwetst voelen en matige relaties hebben, om niet te spreken van al die andere problemen. Vaak mensen die in de kern op zoek zijn naar een soort vervangende vader of moeder die hen wijze raad geeft en troost en steun biedt. Wijze raad die ze wellicht van hun eigen ouders of partners niet zouden accepteren (of wellicht nooit gekregen hebben).

Maar ja, dit is het leven dat we leiden en de samenleving waarin we leven. We doen het er maar mee.

Peter SpelbosMuziek: Kovacs

Philharmonie, Haarlem, do 19 sep 2019
Paard, Den Haag, zo 22 sep 2019
TivoliVredenburg, Utrecht, do 19 dec 2019

Sharon Kovacs timmert sinds 2014 aan de weg. Ze heeft een stem die doet denken aan Amy Winehouse en Portishead en zingt muziek die vaak wat donkerder van kleur is.

Ze heeft al op tal van grote festivals gespeeld maar is nog niet een echte grote naam. Heel eigen en authentiek.

Begin 2018 heeft ze een nieuwe CD uitgebracht en nu is ze met onderbrekingen weer aan het toeren. De nieuwe nummers hebben diepte; haar muziek is jazzy, bluesy, funky pop. Van harte aanbevolen.Muziek: Richard Bona & Alfredo Rodiguez

Bimhuis, Amsterdam, zo 6 okt 2019

Een mix van Afrikaanse en Cubaanse muziek van grootmeesters Richard Bona (Kameroen, basgitaar & zang) en Alfredo Rodriguez (Cuba, piano en achtergrond).

Richard Bona behoeft nauwelijks introductie, hij timmert immers al jaren aan de weg. Alfredo Rodriguez (een pianowonderby volgens de Volkskrant) is een protegé van Quincy Jones. Met zachtheid, concentratie en klasse laten ze de diepe band tussen Afrikaanse en Cubaanse muziek zien. Verwacht melodieus, melancholie, latin & jazzy.Muziek: Pete Philly

Melkweg, Amsterdam, di 22 okt 2019

Pete Philly is een Amsterdamse rapper die tot acht jaar terug goed aan de weg timmerde, eerst als deel van een duo, later als solo-artiest. Dat ging allemaal goed totdat hij de ziekte van lyme kreeg en zich genoodzaakt zag zijn carrière op een laag pitje te zetten. In 2017 was hij redelijk hersteld.

Begin 2018 heeft hij een nieuwe CD uitgebracht en is hij met onderbrekingen aan het toeren. Zijn nieuwe nummers hebben meer diepte, zijn volwassener, en zijn meer dan enkel rap; het is jazzy, funky hiphop met accenten van soul geworden.Persoonlijk Leiderschap

Woensdag 16 oktober start voor de 16e maal onze training Persoonlijk Leiderschap: wie ben ik, waar kom ik vandaan en ga ik heen? Kort gezegd reikt de training Persoonlijk Leiderschap je het antwoord op die vragen aan; inzicht in jezelf, levenskunst in de brede zin van het woord. voor mensen met problemen rondom boosheid en agressie.

Wil je er ook bij zijn en profiteren van jaren ervaring in het begeleiden van mensen op het persoonlijke vlak? Meld je aan, je bent van harte welkom. Kijk hier voor meer informatie over de training.

Oude nummers:

Januari '19 - September '18 - April '18

Contact & zo

Contactinfo - Agenda - Tarieven - Welkom bij IDEE - Bureau IDEE - Spelbos & Heuvelman - Emagazine IDEE - Inhoudsopgave - Zoeken - Colofon