Deuren

Beste lezer, welkom bij deze nieuwsbrief van IDEE. Ik weet niet hoe het voor jou is dit jaar met alle commotie rondom het Covid-19 virus. Ik weet wel hoe het bij ons van IDEE is. Afgelopen maart is een periode van verandering ingezet. En eigenlijk nu ik dit zo schrijf denk ik maar ja Con dat is altijd aan de gang.

Deze zomer ging ik naar een camping waar Peter, onze dochter en ik in de lagere schooltijd van onze dochter met heel veel plezier jaren hebben gestaan. Ik kwam daar dan ook vol verwachting aan en ... schrok me een hoedje want de camping was uitgebreid en tent aan tent vol. Waar we vroeger een plekje uit konden zoeken werd er nu een plekje toegewezen. Ik ben teleurgesteld huiswaarts gegaan. Dat wat ik als een hele mooie herinnering koesterde en naar terug verlangde, bleek niet meer te kloppen met de realiteit. Ik realiseerde me toen dat die tijd echt voorbij is. De dochter zit niet meer op de lagere school en ik ben ouder geworden, dus niet alleen de camping is veranderd.

Toen wij hier in maart de trainingen die van start zouden gaan annuleerden en besloten om onze eigen trainingsruimte van de hand te doen was ook dit voor mij wel even slikken. We hebben samen ruim 15 jaar lang op die plek gewerkt - met groepen en ook een aantal jaren met individuen en stellen. Rationeel kon ik achter de keuze staan maar het voelde ook als ergens uitgegooid worden waar ik nog niet aan toe was. Gelukkig kon ik door het opruimen van de ruimtes gefaseerd afscheid nemen en toen ik op 1 juni de sleutel inleverde was het echt klaar.

En hoe bijzonder vond ik het dan ook dat toen ik bezig was met dat proces een oud cliënt me benaderde met de vraag of ik een aantal dagen met haar team van 6 mensen aan de slag wilde gaan. En ja dat heb ik gedaan, corona-proof. Ik vond het superleuk om te doen. Het begeleiden van teams was vroeger mijn stiel en dat komt dan zomaar weer op mijn pad. Mooi toch. Ach ja de clichés zijn waar, als je een deur dicht doet gaat een andere deur open.

En zo gaan we verder met bewegen. Ons andere nieuwe product is een training van mijn hand, De Kunst van Verbinden genaamd, waar ik al een tijd lang energie in heb gestopt. En natuurlijk hebben we verder zo onze eigen paradepaardjes die we steeds verder ontwikkelen zoals ik mijn relatieweekenden en relatiedagen en Peter zijn begeleiding rondom loopbaan en werk. Er is genoeg te doen, we gaan ons zeker niet vervelen.

We ontmoeten je weer graag,
Hartelijke groet Conny

We moeten bereid zijn om het leven wat we gepland hebben los te laten, zodat we het leven kunnen hebben wat op ons wacht (Joseph Campbell).Training

- Wo 30/9 De Kunst van Verbinden
- Wo 20/1 De Kunst van Verbinden

U bent van harte welkom.Arthouse: Paradise Drifters

Een rauwe roadmovie over overleven, solidariteit en volwassenwording én een intens inkijkje in de levens van drie strijdbare krabbelaars op zoek naar liefde, genegenheid en een betere toekomst. Het uitmuntende langverwachte speelfilmdebuut van Mees Peijnenburg. Met Tamar van Waning, Jonas Smulders, Bilal Wahib - drie jonge topacteurs.

Paradise Drifters leunt net als Peijnenburgs eerdere werk sterk op de sfeer: de montage is fragmentarisch, de manier van vertellen impliciet. Veel belangrijke plotwendingen blijven buiten beeld. De kijker valt telkens midden in een scène en krijgt geen uitleg. Het ene moment zijn de drie nog onderweg, dan wordt het beeld een tel zwart en zitten ze midden in een naargeestige wijk in Marseille. Enige vorm van bedding ontbreekt, zoals de levens van de drie ook geen bedding hebben.

De film is zo mooi gedoseerd en zo goed voorzien van toepasselijke muziek dat de lotgevallen van het drietal je al vanaf de eerste minuten aangrijpen. Een must-see film en met gemak een van de beste films van het jaar.Arthouse: Öndög

Op de Mongoolse steppe wordt een dode vrouw gevonden. Een jonge politieagent moet het lichaam bewaken. Al snel komt een herderin met een kameel hem gezelschap houden.

Een kleine arthousefilm maar wat een overdonderende, spectaculaire shots heeft de Chinese regisseur Wang Quan’an van de Mongoolse steppe, de fabuleus gekleurde luchten en de jagende wolken daarboven gemaakt. Zijn personages zijn daarbij vaak maar kleine, onbeduidende figuurtjes die daar doorheen bewegen.

Het meanderende Öndög, waarin geen enkele gebeurtenis de personages uit het lood lijkt te slaan en iedereen door blijft sappelen, valt te zien als een bespiegeling over nieuw leven en dood, over traditie en moderniteit, over de relatie tussen mens en natuur, over de liefde zelfs.

Met zijn betoverende landschapsfotografie, zijn etnografische details en zijn memorabele no-nonsense heldin, is Öndög onweerstaanbaar en verrassend. Öndög is van een eenvoud die nog slechts zelden valt te bewonderen. De beelden laten een diepe indruk achter en vertellen een verhaal dat cinematografisch onuitwisbaar is.Notitie: Ouder worden

Kleuter, puber, volwassene..... Ouder worden is van de ene levensfase in de andere glippen. Vaak ongemerkt en pas gevoeld als je terugkijkt op de voorbije jaren. Pas achteraf realiseer je je dan dat je nu anders in het leven staat.

Naarmate je ouder wordt blijken zaken van vroeger die toen zo belangrijk leken, dat nu veel minder. Tegelijkertijd stel je jezelf vragen die fundamenteler van aard zijn. Hoewel dit kan verwarren, geeft het tevens ruimte. Ruimte om te leven en andere keuzes te maken.

[Verder lezen op de site].Samen houden we cultuur levend

Op dit moment staat duizenden cultuurmakers het water aan de lippen: ze kunnen door de corona-maatregelen hun projecten niet of maar deels uitvoeren. Er dreigt hierdoor veel moois verloren te gaan. Zonder geld voor een oefenruimte, instrumenten, kostuums, materiaal of een geluidsinstallatie, blijft het voor deze makers bij ideeën. En verarmt het culturele aanbod in Nederland. Daarom vragen we iedereen die van cultuur houdt om bij te dragen.

Maak je bijdrage over op NL32 INGB 0000 3333 18 tnv Prins Bernhard Cultuurfond ovv Cultuurmakers.

Zonder cultuur kun je niet ademen, maar zonder donateurs kan de cultuur momenteel ook niet ademen’, aldus regisseur en fotograaf Anton Corbijn. Hij is een van de cultuurmakers die zich opwerpt als boegbeeld voor de 'Houd Cultuur Levend'-campagne. Ook Jeangu Macrooy, Jord Knotter, Urmie Plein, Anton Corbijn, Micha Hamel, Janne Schra en Dolly Bellefleur maken zich hard voor cultuur.

De actie is een initiatief van onder meer het prins Bernhard Cultuurfonds, De BankGirolLoterij, het VSB-fonds en de VandenEnde Founation.Tentoonstelling: Remsen Wolff - Amsterdamse meiden

Foam Amsterdam, 11 sep '20 - 06 dec '20

Dit najaar presenteert Foam de unieke portretten van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff in de tentoonstelling Amsterdamse meiden.

Amsterdamse meiden bestaat uit ruim 50 vintage portretten en contactvellen uit het analoge archief van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff (1940-1998). Tussen 1990 en 1992 spendeerde Wolff een maand per jaar in het American Hotel in Amsterdam voor het project Special Girls – A Celebration, een reeks portretten van transgender personen in New York en Amsterdam

Deze unieke portretten zijn nu eens uitbundig en glamoureus, dan weer ingetogen en kwetsbaar. Gezamenlijk geven de foto’s een beeld van een hoge mate van genderfluïditeit in het Amsterdam van de jaren 90, voorbij het publieke leven dat zich afspeelde in notoire clubs als Club RoXY en IT.Tentoonstelling: Shifting Proximities

Nxt Museum Amsterdam, 29 aug '20 - 29 aug '21

Ongeveer 1 km benoorden Eye Filmmuseum vind je het Nxt Museum, een nieuw museum in een voormalige tv-studio van 1400 vierkante meter expositieruimte (ter vergelijking: dit is ongeveer eenzesde van het expositieoppervlak van het Stedelijk Museum) gewijd aan mediakunst.

Het museum biedt grootschalige, interactieve kunstinstallaties die gebruik maken van moderne technologieën van het heden en de toekomst waarin de bezoeker zich helemaal kan onderdompelen. De eerste tentoonstelling, Shifting Proximities, bestaat uit acht installaties van de hand van onder meer Heleen Blanken, Thijs Biersteker, Yuxi Cao en Niels Wouterse. Alle installaties zijn het resultaat van multidisciplinaire samenwerkingen.

Shifting Proximities onderzoekt de manier waarop mensen maatschappelijke en technologische veranderingen ervaren én hoe zij op deze veranderingen reageren.Boek: Relaties, hoe doe je dat?

Karin Wagenaar, Van Duuren 2016

Er zijn heel veel boeken over relaties op de markt en elk jaar verschijnenen er nog meer. Maar dit boek van de hand van Karin Wagenaar - de moeder van de Emotionally Focused Therapy in Nederland - vind ik dan toch weer een aanrader. Het kwam al uit in 2016 maar begin dit jaar werd ik er door een client opnieuw op geattendeerd (terwijl ik het toch zelf al regelmatig gebruik).

Karin beschrijft in dit boek hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid daar invloed op heeft. Je krijgt een beeld van je eigen houding en gevoelens ten opzichte van liefdesrelaties. Het geeft je ook inzicht in je eigen hechtingsstijl en die van je partner, zodat je jullie gedrag naar elkaar leert begrijpen en negatieve patronen kunt doorbreken. Het is eigenlijk heel systemisch van insteek en daar houd ik van.

Wat ik verder prettig vind aan dit boek is dat het helder en in duidelijk begrijpbare taal is geschreven en de korte voorbeelden goed verduidelijken wat de schrijver bedoelt. Het is een compact boek waarin zelfs ook een katern wordt gewijd aan je hechtingsstijl en die van je partner in relatie tot hoe jullie ouderschap vormgeven.

Zelf gebruik ik regelmatig tijdens de begeleiding van stellen haar handleiding "hoe houd je de liefde levend". Logische dingen zoals maak tijd voor elkaar, laat zien dat je een stel bent etc. maar doordat het zo zwart op wit op een rijtje staat een mooi handvat om eens samen te lezen en over in gesprek te gaan van hoe doen wij dat eigenlijk en is dat naar tevredenheid.

Conny HeuvelmanColumn: Het menselijk tekort

Het menselijk tekort is de vertaling van La Condition Humaine, de titel van een beroemd boek van André Malraux, een humanistisch schrijver uit de vorige eeuw. Het menselijk tekort is een boek over de menselijke eenzaamheid en de ethische dilemma's waar wij mensen mee worstelen die daaraan ten grondslag liggen.

In het boek gaat het bijvoorbeeld over de vraag of je iemand mag doden om zo te voorkomen dat anderen gedood worden. Dat is een ethisch dilemma waar niet iedereen zo eentweedrie uitkomt. Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld maar op een lager niveau spelen die dilemma's natuurlijk ook.

Zoals bijvoorbeeld: mag je vluchtelingen buiten de deur houden om je land te 'beschermen'? Hoef je geen acht te slaan op heftige woningnood voor mensen met weinig geld om beleggers te plezieren? Mag je je onttrekken aan je verantwoordelijkheid om meer dan 10.000 huizen die bechadigd zijn door aardbevingen veroorzaakt door gaswinning tijdig te herstellen? Mag je flexwerkers in de kou laten staan om grote bedrijven te plezieren? Kun je vluchtelingen die alles kwijt zijn geraakt door brand gewoon op straat laten barsten?

Laat daar geen misverstand over bestaan: wij allemaal worstelen met het menselijk tekort, al is dat op allerlei verschillende manieren en vlakken. Dat is deel van ons menszijn. Het enige wat je kunt hopen is dat wij mensen menswaardigheid tonen wanneer dat echt nodig is, en dat we diegenen steunen die dat uitdragen, ook al gaat dat dan tegen de heersende mode in.

Peter SpelbosMuziek: Sonah Jobarteh

Muziekgebouw Eindhoven, wo 14 okt 2020

Het verplaatste concert van oktober 2019 en nu in de Paterskerk. De Britse Sonah Jobarteh is de eerste vrouwelijk virtuoos op de kora. Ze leerde dat van haar vader die uit een griot-familie in de Gambia kwam en naar Groot-Brittanië emigreerde. Ze is ook een fantastische zangeres; onregelmatig te zien in Nederland.

Jobarteh studeerde aan het conservatorium in Londen en keerde vervolgens terug naar Afrika. Zo ontstond haar eclectische mix van blues, afropop en traditionele muziek. Live wordt ze begeleid door vier muzikanten.Muziek: Lakshmi - Huidhonger

Diverse theaters, najaar 2020

De Haarlemse Lakshmi Swami Persaud is een groot talent en wist vijf jaar terug in korte tijd veel indruk te maken in de Nederlandse muziekscene met haar pop-noir. Ze is nu met haar derde show in het theater.

Haar liedjes gaan over twintiger zijn, het leven van een vrouw in een mannenwereld, antiheld willen zijn maar ook verlangen naar erkenning. Ze verpakt haar persoonlijke, poëtische verhalen in donkere, elektronische pop met strijkers en heftige synths. Lana Del Rey meets Warhaus meets Massive Attack.Oude nummers:

Januari '20 - September '19 - Januari '19 - September '18 - April '18

IDEE

Bureau IDEE - Spelbos & Heuvelman - Emagazine IDEE Menu

Mensdingen - Leven - Psychisch - Therapie ed. - Home - Begeleiding & training - Tests - IDEE - Contact & zo