Anders zijn

Anders zijn bestaat enkel in relatie tot anderen. Als jij anders bent impliceert dat dat jij of de ander, of misschien wel allebei, geconstateerd hebben dat jij niet voldoet aan een norm die hier en nu geldt. Jij wijkt af van de norm en bent daarom niet normaal. Zwartwit gezegd deug je daarom niet. En dus verdien je straf. Op zijn minst dien je je plek te kennen.

Nu wijkt iedereen op allerlei vlakken af van wat de norm is. Een te grote grote teen hier, een te dikke bil daar. Dat geeft niet. Op voorwaarde echter dat de afwijkingen klein zijn en de norm niet zo belangrijk is. Dat wil zeggen, belangrijk in de ogen van degenen die het voor het zeggen hebben en diegenen die het voor het zeggen laten hebben.

Ook kan het zo zijn dat je wel sterk afwijkt van de norm maar dan op een positieve manier. Opnieuw zijn echter degenen die het voor het zeggen hebben en degenen die het voor het zeggen laten hebben, de maat der dingen. Bijvoorbeeld, dat je heel aantrekkelijk bent of zo mooi kunt lachen of zo goed de kijkers aan je kunt binden. Kortom, alles wat we zo koesteren als begerenswaardig in onze samenleving.

Toch loopt ook hier ergens een grens. Wanneer 'het' te sterk afwijkt van wat we zo nastreven, bijvoorbeeld niet alleen erg viriel zijn maar ook seks met zoveel mogelijk vrouwen willen hebben, komt het ook in het vakje van anders zijn. En dan geldt opnieuw de regel dat je straf verdient.

Dus, is het resultaat, alles wat niet begerenswaardig is en afwijkt van de grauwe middelmaat, wordt ongenadig afgestraft dan wel minimaal afgekeurd of genegeerd.

Je past je maar aan en zoekt maar ergens een ienimini plekje voor jezelf waar je niemand stoort. Als je dat niet kunt of wilt, heb je pech. Je wordt gepest, gestraft, buitengesloten. Je mag niet meer meedoen. Ga maar weg. Slik maar pillen. Ga naar het gekkenhuis. Pleeg zelfmoord. Of ga gewoon anderszins dood.

Mensen zijn wrede wezens.

Over existentie

Levensvragen - Ouder worden - Over identiteit - Hoe identiteit ontstaat - Emotie & empathie - Man en vrouw - Brein en denken - Sublimeren - Conformisme - Structuralisme - Zijn in de tijd - Fenomenen - Zingeving

Ook interessant

Psychische klachten - Angst - Subassertiviteit - Boosheid & woede - Stress - Burnout - Groeipijn - Eenzaamheid - Depressiviteit - Relatieproblemen - Emotionele problemen - Verdriet & rouw - Eetproblemen - Hoogbegaafdheid - Twee werelden

Onze begeleiding

Begeleiding 1:1 - Rondom boosheid & agressie - Existentiële zaken - Rondom werk - Hoogbegaafdheid - Relatietherapie - Relatieadvies - Moeder-dochterzaken - Training - Begeleiding 1:1 binnen organisaties - Boosheid & agressie op het werk - Talentontwikkeling - Loopbaankeuze - Hoogbegaafd & werk

african woman, emile bernard