Het ontmoeten

Een ontmoeting lijkt simpel en vanzelfsprekend maar is het niet. Al is het maar het geven van een hand, je ziet meteen wat die ander met jou wil en vice versa.

Sommigen zijn heel enthousiast en schudden je de handen van het lijf, anderen willen niet en kijken weg terwijl ze hun hand bij zich houden. In de fysieke ontmoeting zie je de hele persoon weerspiegeld, jij en de ander.

In het elkaar ontmoeten komt, breder gezien, alles samen wat het menselijke betreft: hoe we ons voelen, hoe we over onszelf en anderen denken, welke status we onszelf en de ander toekennen, welke problemen we ervaren, en welke emoties we daarbij voelen.

In de ontmoeting met anderen ervaren we kortom onze identiteit. Sommigen gaan zelfs zover te zeggen dat we in de ontmoeting onze identiteit creëren, steeds opnieuw, en op basis daarvan, op den duur, middels reflectie en herhaling, een meer permanente identiteit construeren.

Daarom, wie niet ontmoet, wie niets doet met het ik en jij, leeft niet. Raakt zichzelf kwijt, want geen spiegel om in te kijken.

De opdracht in ieders leven is dan ook simpel: leef en ontmoet. En zie het als een spel, het spel van de ene mens die de andere ontmoet en die beiden er iets van moeten maken. Niets meer, maar ook niets minder. Op straffe van niet bestaan.

Over existentie

Levensvragen - Ouder worden - Over identiteit - Hoe identiteit ontstaat - Emotie & empathie - Man en vrouw - Brein en denken - Sublimeren - Conformisme - Structuralisme - Zijn in de tijd - Fenomenen - Zingeving

Ook interessant

Psychische klachten - Angst - Subassertiviteit - Boosheid & woede - Stress - Burnout - Groeipijn - Eenzaamheid - Depressiviteit - Relatieproblemen - Emotionele problemen - Verdriet & rouw - Eetproblemen - Hoogbegaafdheid - Twee werelden

Onze begeleiding

Begeleiding 1:1 - Rondom boosheid & agressie - Existentiële zaken - Rondom werk - Hoogbegaafdheid - Relatietherapie - Relatieadvies - Moeder-dochterzaken - Training - Begeleiding 1:1 binnen organisaties - Boosheid & agressie op het werk - Talentontwikkeling - Loopbaankeuze - Hoogbegaafd & werk

african woman, emile bernard