Status

Het begrip status is verbonden met dat van de pikorde, de rangorde van hoog naar laag die je aantreft bij mensen en dieren die samenleven in groepen. Waar pikorde van oorsprong een biologisch begrip is, is status een begrip uit de sociologie.

Zonder de aanwezigheid van anderen, in geest of in werkelijkheid, bestaat status niet. Status ontstaat in de interactie tussen mensen. Telkens opnieuw. Een vergadering van alfamannetjes, elkaar blikken toewerpen of juist negeren, buigen voor je vrouw.

Mensen vergelijken zich met elkaar, veelal automatisch en onbewust. Altijd, elk moment. Met betrekking tot alle mogelijke aspecten van het leven en het mens-zijn. En stellen als resultaat daarvan een onderlinge rangorde vast. Continu opnieuw.

We gebruiken daarbij de regels die we daarvoor in onze opvoeding hebben geleerd en die ons door onze omgeving en cultuur worden aangereikt.

Niet verrassend leidt de constatering dat je een lagere status bezit dan een ander makkelijk tot verdriet en gevoelens van minderwaardigheid. Onze cultuur adoreert immers een hoge status, in wat dan ook. De meesten proberen daarom hun status te verhogen.

Als iemand de status die hem in een bepaalde groep toekomt pertinent niet wenst te accepteren, wanneer hij weigert zijn positie in de geldende pikorde in te nemen, kan dat leiden tot strijd, zelfs tot oorlog.

Zo kun je de inval in Irak door de Verenigde Staten in 2003 zien als een gevolg van de botsing van twee grote ego's. De ene politieke leider die niet wilde buigen voor de andere, en daarmee diens toorn over zich afriep.

Uiteindelijk is al dat gedoe rondom status en pikorde niets meer dan een afgeleid surrogaat voor de werkelijke, absolute macht binnen de groep. Die uiteraard aan slechts één persoon kan toevallen. Status is een fopspeen, een zoethoudertje. Kijk míj eens stappen, ik ben óók machtig, ik doe er óók toe.

Degenen die, bijna onmogelijk, niet meedoen aan dit spel, worden wantrouwend bekeken en zelfs verketterd. Want wat is status nou zonder de erkenning ervan door anderen? Niets.

Over existentie

Levensvragen - Ouder worden - Over identiteit - Hoe identiteit ontstaat - Emotie & empathie - Man en vrouw - Brein en denken - Sublimeren - Conformisme - Structuralisme - Zijn in de tijd - Fenomenen - Zingeving

Ook interessant

Psychische klachten - Angst - Subassertiviteit - Boosheid & woede - Stress - Burnout - Groeipijn - Eenzaamheid - Depressiviteit - Relatieproblemen - Emotionele problemen - Verdriet & rouw - Eetproblemen - Hoogbegaafdheid - Twee werelden

Onze begeleiding

Begeleiding 1:1 - Rondom boosheid & agressie - Existentiële zaken - Rondom werk - Hoogbegaafdheid - Relatietherapie - Relatieadvies - Moeder-dochterzaken - Training - Begeleiding 1:1 binnen organisaties - Boosheid & agressie op het werk - Talentontwikkeling - Loopbaankeuze - Hoogbegaafd & werk

african woman, emile bernard