Interviews deelnemers AT
Deze assertiviteitstraining geven we al sinds 2003, dat betekent dus vele jaren ervaring en ontwikkeling. Honderden hebben hem inmiddels gevolgd.

Namen en foto's zijn gefingeerd.

Een burnout maakt een hoop los

Eddy (45). "Ik moest leren 'assertief te connecten', zoals dat heet. Dat betekent: vanuit je gevoel duidelijk maken wat je wel en niet wilt. Tijdens de assertiviteitstraining zit je vijf volle dagen met een acht andere mensen bij elkaar. Iedereen met z'n eigen verhaal. Dat vond ik erg confronterend. Ga maar eens aan zo'n groep vertellen wat je grootste pijn is. En dat wordt dan nog gefilmd ook, en achteraf kijk je het gezamenlijk terug. Heel heftig.

Voor elke volgende sessie krijg je huiswerkopdrachten mee. Dat kan variëren van 'Ga een kopje suiker lenen bij de buren', wat ik helemáál niet lastig vind, tot 'Ga een gesprek aan en zeg wat je echt voelt.' Kijk, da's een ander verhaal."

[Lees verder]


Je hoeft niet alles zelf te doen

Daisy (25). "De sfeer op mijn werk is goed, maar er wordt heel hard gewerkt. Per week deed ik thuis gemakkelijk tien uur extra, bovenop mijn contract van veertig uur. En in de vakantie bleef ik gewoon mijn mail checken. Iedereen deed dat." Tijdens een tussengesprek kreeg Daisy (25) te horen 'dat ze niet meer zo energiek was als eerst.'

"Toen barstte de bom", vertelt ze. Door het volgen van een assertiviteitstraining en een aantal individuele sessies merkte ze tot haar verbazing dat het helpt om je emoties onder woorden te brengen.

[Lees verder]


Ik zou dat zenuwachtige gedoe van mezelf niet meer kunnen verdragen

Sofie (33). Veel mensen denken bij het woord 'assertiviteitstraining' aan een cursus 'nee' zeggen. Sofie dacht dat ook. "Een assertiviteitstraining? Ik? Ik kan best 'nee' zeggen", dacht ze nog. Tot op de dag van vandaag heeft ze geen moment spijt gehad dat ze de training toch gedaan heeft.

"Aanvankelijk kwam ik via een vriendin bij Conny, voor persoonlijke gesprekken", vertelt Sofie (33). "Ik zat niet lekker in mijn vel, maar het was me niet helder wat er nou precies aan de hand was. Na een paar gesprekken raadde Conny mij aan om de assertiviteitstraining te volgen. Ik moest me wel even over mijn vooroordeel heen zetten, maar Conny wist me te overtuigen dat assertiviteit een veel breder begrip is dan vaak wordt gedacht. Het gaat om het herkennen van je eigen emoties en het aangeven van je grenzen."

[Lees verder]

De diepte in, anders kom je niet verder

Hugo (37) is er goed in om net te doen alsof alles lekker gaat. Hij heeft een vlotte babbel, doet het prima als salesmanager. Maar eigenlijk is hij heel erg onzeker, zegt hij. Hugo besloot 'de dingen eens serieus aan te pakken' en volgde de assertiviteitstraining: "Een aanrader voor iedereen die zich sterker wil voelen."

Heel eerlijk gezegd, vertelt Hugo, heeft hij faalangst. "Dat is niet heel groot, dramatisch of ernstig, helemaal niet. Maar ik cijfer mezelf te veel weg, en heb al snel het idee dat mensen over mij praten als ik er niet bij ben. Dat zijn lastige dingen. Ik vermijd situaties die ik lastig vind, loop weg voor de waarheid. Op mijn werk en in mijn relatie." Deze inzichten kwamen bovendrijven in de relatietherapiesessies die hij met zijn partner bij Conny deed. Of misschien wist hij het al wel langer, maar ja, dan stopte hij het weg. Maar nu begon Hugo zich af te vragen: waarom doe ik dat eigenlijk? Conny raadde hem aan om deel te nemen aan een assertiviteitstraining.

[Lees verder]

Assertiviteit geeft een enorme kracht

Beter voor jezelf leren opkomen. Dat was voor Jolijn (55) dé reden om een assertiviteitstraining te volgen. Ze is uitgesproken enthousiast over het effect ervan. "Het is nu een paar maanden geleden, maar de training heeft zich echt vastgezet. Ik blijf alert op de situaties die ik altijd lastig vond en het lukt nu om daar anders op te reageren."

Eigenlijk was er geen directe aanleiding om op zoek te gaan naar een psychologische training, eerder een stapeling van incidenten. Momenten waarop Jolijn geen adequate reactie paraat had, dichtklapte, en vervolgens boos bleef rondlopen. "Dat soort situaties kunnen zich op je werk voordoen, met je manager of met collega's, maar ook met vrienden of familie, of gewoon in je omgeving. Bij mij gaat het vaak om onverwachte opmerkingen die me raken. Daar heb ik dan niet direct een antwoord op en dat voel ik in mijn lijf. Dat blijft hangen. Dat is heel naar."

[Lees verder]

Opdrachtgevers oa:

Kijk hier voor meer opdrachtgevers.

De training

Doel: assertiever handelen, ruimte innemen, begrenzen, jezelf zijn. Geschikt voor personen die teveel of te weinig assertief handelen.

Een persoonlijk ontwikkeltraject in een groep. Uitermate geschikt als vervolg op of naast begeleiding 1 op 1 rondom bijvoorbeeld relaties, werk of leven.

Duur: 7 dagen.
Deelnemers: max 9.

[Opgeven]

Tarieven

Extra coaching

Data

Elke training kent naast de vermelde data nog een bijeenkomst van ongeveer 3 uur. Dit is een bijeenkomst op locatie die valt tussen de derde en vierde trainingsdag en op de eerste dag wordt afgesproken.

Folder

[Cursus Assertiviteit.pdf]

Over de assertiviteitstraining

[Interview]

Testimonials

[Testimonials]

Vaak gestelde vragen

[Vragen]