Cursus Persoonlijk Leiderschap

Wie ben ik, waar kom ik vandaan en ga ik heen?


Wie ben ik

Wie ben ik, waar kom ik vandaan en ga ik heen? Kort gezegd reikt de training Persoonlijk Leiderschap je het antwoord op die vragen aan; inzicht in jezelf, levenskunst in de brede zin van het woord.

Voor jezelf de mogelijkheid creëren om te veranderen en een andere richting aan je leven te geven, relaties anders neer te zetten en je werk zodanig vorm te geven dat het beter bij je past. Rust en geluk in het leven vinden.

Voor wie

De training is een brede training op vlak van persoonlijke groei en is ontwikkeld voor diegenen die worstelen met vragen als: Hoe steek ik in elkaar? Wat zoek ik nou in het leven? Waar ligt mijn toekomst? Hoe zit ik mezelf in de weg? Hoe geef ik mijn leven vorm? Hoe word ik gelukkig?

Het maakt daarbij niet uit of die vragen op het persoonlijke of relationele vlak of op het vlak van het werk spelen.

Iedereen worstelt met vragen naar de zin van het leven. Ieder mens verlangt ernaar om gezien en gekend te worden door anderen, om van betekenis te zijn. Ieder mens voelt behoefte zijn leven te vormen en verrijken, zich te verwonderen en laten vervoeren.

Na afloop

Door de training word je opener en zelfbewuster, en kun je je leven meer body en diepte geven. Je wordt eigener in gedrag en functioneert zowel privé als binnen je werk effectiever en besluitvaardiger. Je krijgt meer zicht op hoe je in elkaar steekt en waar voor jou de toekomst ligt.

Lees ervaringen over de training Persoonlijk Leiderschap op Springestâ?¦

Wat leer je zoal in de training?

- Hoe manifesteer ik me
- Waar kom ik vandaan
- Wat is belangrijk voor me
- Mijn kwaliteiten en talenten
- Hoe steek ik in elkaar
- Drijfveren en persoonlijke bagage
- Existentiële aspecten van het leven
- Zelfbewustheid en sensitiviteit
- Waar ligt mijn toekomst
- Tools om het leven vorm te geven
- Zingeving en levenskunst
- Waar ligt mijn geluk
- Praktische filosofie

Praktische informatie

De training is het vervolg op onze assertiviteitstraining maar kan, bij gebleken voldoende niveau, ook los daarvan gevolgd worden. Een intakegesprek maakt deel uit van de aanmeldingsprocedure. In dat gesprek bekijken we of de training aansluit bij wat je zoekt en of eventueel extra begeleiding verstandig is.

Een groep telt 8 of 9 deelnemers. Dit garandeert dat we elke deelnemer op persoonlijk niveau kunnen begeleiden. Trainers zijn Peter Spelbos en Conny Heuvelman, beiden therapeut-trainer-coach.

De training bestaat uit zeven dagen (10 tot 17 uur) die verspreid over een periode van ongeveer vijf maanden worden gegeven.

De training is praktisch van aard; het is een mix van doen, groepswerk, coaching, huiswerk maken en reflecteren op jezelf. Het is een gelaagd persoonlijk ontwikkeltraject in een groep. Het niveau is HBO/HBO+/WO en de eigen concrete leervragen vormen het uitgangspunt bij het doorlopen van de training.

Wij werken op een persoonlijke manier en met betrokkenheid. Deze manier van werken vinden we prettig en verwachten we ook van de deelnemers.

De training in het kort

Duur

7 dagen (10-17u) in ongeveer 5 maanden.

Deelnemers

Acht of negen personen.

Extra

Na afloop een afrondend gesprek.

Tarieven

Data

Folder

[Cursus Persoonlijk Leiderschap.pdf]

Opdrachtgevers onder meer:


Interview met Diederik

"Ik voel weer energie en enthousiasme"

'De grote finale van een tweejarig traject.' Zo beleefde Diederik (38) de training Persoonlijk Leiderschap. "En om meteen de clou maar weg te geven", voegt hij daaraan toe, "Door deze training heb ik nu een ontzettend duidelijk beeld van mezelf en van de richting waar ik naartoe wil. En daar ga ik nu met veel enthousiasme mee aan de slag."

Dat was twee jaar geleden wel anders. "Ik was mijn richting kwijt, wist niet meer waar mijn passie zat en had nergens meer gevoel bij. Ik zat echt vast." Lachend: "Daar mag je een midlife-sticker op plakken. Maar ik moest er natuurlijk wel wat mee."

[Interview Diederik]

Interview met Sylvia

"'Ik heb nooit begrepen dat de sleutel bij mij lag'"

Sylvia (43) had de assertiviteitstraining van IDEE al een tijdje in de peiling, maar haar werkgever vond: 'te assertief is ook niet goed.' Toch zette ze door.

Pas na een jaar of vijf kreeg Sylvia haar werkgever zo ver dat ze de training wilde vergoeden. Dat Sylvia zo overtuigd voor de training van IDEE koos, had vooral te maken met de toonzetting en de verhalen op de website: "Ze hebben het echt over het leven: angst, boosheid, moeder-dochter binding. Heel breed, heel persoonlijk. En ze leggen het goed uit, vond ik."

[Interview Sylvia]

Volgende pagina:

Onze filosofie - Onze denkbeelden over hoe begeleiding een op een en groepstraining elkaar aanvullen.

Nuttig

Assertiviteitstraining - Boosheidstraining - Modern Geweldloos Communiceren - Partner boosheidstraining - Persoonlijk Leiderschap - Onze begeleiding - Jij & de anderen - Boosheid & agressie - Levensfases - Verlies & rouw - Burnout & zo - Rondom werk - Existentiële zaken - Relatietherapie - Relatieweekend - Relatieadvies

Interessant

Psychische klachten - Angst - Subassertiviteit - Boosheid & woede - Stress - Burnout - Groeipijn - Eenzaamheid - Depressiviteit - Relatieproblemen - Emotionele problemen - Verdriet & rouw - Psychose - Eetproblemen - Hoogbegaafdheid - Twee werelden

Interview met Diederik
"Ik voel weer energie en enthousiasme"

'De grote finale van een tweejarig traject.' Zo beleefde Diederik (38) de training Persoonlijk Leiderschap. "En om meteen de clou maar weg te geven", voegt hij daaraan toe, "Door deze training heb ik nu een ontzettend duidelijk beeld van mezelf en van de richting waar ik naartoe wil. En daar ga ik nu met veel enthousiasme mee aan de slag."

Dat was twee jaar geleden wel anders. Diederik zat in een burn-out. "Ik was mijn richting kwijt, wist niet meer waar mijn passie zat en had nergens meer gevoel bij. Niemand kon me nog inspireren; ik zat echt vast." Lachend: "Daar mag je een midlife-sticker op plakken. Maar ik moest er natuurlijk wel wat mee."

Diederik deed een persoonlijk coachingstraject bij Peter, gevolgd door de assertiviteitstraining. Aansluitend volgde hij de training Persoonlijk Leiderschap. "Er zijn ongetwijfeld mensen die die assertiviteitstraining niet nodig hebben om Persoonlijk Leiderschap te doen", zegt hij. "Maar voor mij werkte het goed zo. Ik moest eerst leren om naar mijn eigen gevoel en mijn eigen grenzen te kijken, voordat ik me echt kon bezighouden met mijn zoektocht naar richting en zingeving."

Na vijftien jaar in de toeristische branche kon Diederik niet meer vinden wat hem daar ooit in aantrok: "Met iedere stap hoger op de ladder, raakte ik verder verwijderd van mijn passie. Ik zat in het middenmanagement: een positie waarin je de dromen van de baas moet laten uitvoeren, ook als je daar zelf helemaal niet in gelooft. Vreselijk vond ik dat."

Elke dag een lampje

Op de training kijkt Diederik met aanstekelijk enthousiasme terug: "Iedere cursusdag was op een andere manier indrukwekkend, vond ik. Steeds waren er nieuwe momenten van bewustwording. Dat je denkt: o ja, als je er zó tegenaan kijkt… Er gingen elke keer als het ware nieuwe lampjes branden.

Na afloop van zo'n dag neem je die nieuwe inzichten mee naar huis. Dan ga je je huiswerk maken en dan zie je op een dieper niveau: ah, zó zit het. En als je het vervolgens in de praktijk gaat toepassen, valt het helemáál op z'n plek. Die stappen doorloop je steeds: informatie, bewustwording, eigen maken. En vooral dat laatste, daar draait het natuurlijk om. Anders kun je net zo goed thuis een zelfhulpboek gaan zitten lezen."

Je bent niet de enige

Het groepsproces vond Diederik van grote meerwaarde. "Iedereen is geneigd te denken dat hij de enige is die met problemen zit. In zo'n groep hoor je verhalen waarbij je soms denkt: waar heb jij de kracht vandaan gehaald om door te gaan? Dat relativeert enorm. Bovendien ga je met elkaar meedenken. Daardoor zie je de brede toepasbaarheid van de tools die je krijgt aangereikt.

En anderen denken met jou mee; dat levert ook veel nieuwe inzichten op. Dat proces, van spiegelen en heel open over persoonlijke zaken praten, dat helpt me buiten de groep ook enorm. Vroeger wimpelde ik het af als het contact te diep ging. Nu ben ik veel opener geworden. Ook omdat ik me nu realiseer dat ik niet de enige ben die met dingen worstelt."

Interne conflicthantering

Waar hij misschien wel het meest aan heeft gehad, denkt hij, is een methode voor conflicthantering die Peter hem aanreikte: "Wanneer je voor bepaalde zware levensvragen staat waarbij je moeilijk kunt kiezen, bijvoorbeeld wel of niet een nieuwe stap in je carrière zetten, dan kun je deze techniek toepassen. In het kort komt het erop neer dat je je situatie uitschrijft en dan vervolgens een stapje hoger gaat zitten: wat heb ik er tot nu toe mee gedaan? Dat schrijf je weer uit. Dan zoom je nog verder uit: wat zijn mijn vaardigheden? Waar sta ik voor? Steeds een stapje hoger: waar wil ik in het leven heen? Als je dan, met al die antwoorden op papier, weer inzoomt naar het oorspronkelijke conflict of dilemma, dan merk je dat je het antwoord eigenlijk al weet. Er is maar één antwoord dat echt bij je past."

De angst voorbij

Diederik voelt nu aan den lijven dat hij hersteld is van zijn burn-out. "Dat is niet alleen een kwestie van fysiek herstellen en weer opstaan. Er blijft heel lang een gevoel van angst in je lijf achter. Angst voor de wanhoop die je kunt voelen in een burn-out. Angst om weer terug naar je werk te moeten. Om weer dingen te moeten doen die niet goed voor je zijn, die niet bij je passen. Zo lang die angst nog niet uit je lijf is, kun je weer ziek worden door alleen al te dénken aan terugkeer naar werk. Ik weet dat ik nu echt hersteld ben, omdat ik weer energie en enthousiasme voel. Ik ben voor mezelf begonnen en ik heb een goed netwerk. Als zelfstandige denk ik beter mijn grenzen te kunnen bewaken. Ik heb er alle vertrouwen in. "

Eigenlijk gunt Diederik iedereen deze training, zegt hij. "De wereld zou er heel anders uitzien als iedereen deze bagage mee zou krijgen. Een heel stuk relaxter, bewuster en begripvoller."

Interview

Dit interview is van de hand van Annelies Roon van de Schrijverij in Haarlem. © Annelies Roon.

Interview met Sylvia
"'Ik heb nooit begrepen dat de sleutel bij mij lag'"

Sylvia (43) had de assertiviteitstraining van IDEE al een tijdje in de peiling, maar haar werkgever vond: 'te assertief is ook niet goed.' Toch zette ze door. "In de samenwerking en omgang met mensen vond ik het heel lastig om te zeggen wat ik vond en dacht. Ik hield veel te lang mijn mond en reageerde dan met boosheid. Daar moest ik echt wat mee."

Breed en persoonlijk

Pas na een jaar of vijf kreeg Sylvia haar werkgever zo ver dat ze de training wilde vergoeden. "Ik doe administratief werk op een hogeschool en iedereen die zich daar verder wil ontwikkelen met een cursus of een training, moet dat in principe binnen het interne cursusaanbod doen. Maar sommige dingen moet je niet met je collega's willen doen; dan voel je je niet veilig." Dat Sylvia zo overtuigd voor de training van IDEE koos, had vooral te maken met de toonzetting en de verhalen op de website: "Ze hebben het echt over het leven: angst, boosheid, moeder-dochter binding. Heel breed, heel persoonlijk. En ze leggen het goed uit, vond ik."

Best pittig

Het intakegesprek met Conny was 'best pittig', zegt Sylvia achteraf. Ik ben opgegroeid in een hele onveilige omgeving, met huiselijk geweld en misbruik. In mijn leven heb ik al heel veel meegemaakt, en ook heel wat therapieën gevolgd. Nu was ik klaar voor de volgende stap. Ik was er echt aan toe om helemaal met de billen bloot te gaan."

Hoewel veel van de behandelde theorie niet nieuw was voor Sylvia, heeft ze de zes maanden waarin ze achtereenvolgens de assertiviteitstraining en de training Persoonlijk Leiderschap volgde, ontzettend veel opgestoken, vertelt ze. "Het eerste kwartje viel meteen in de allereerste bijeenkomst. Daar leerde ik dat je het veilig voor jezelf moet maken als je ergens binnenkomt. Door mensen aan te kijken, een hand te geven. Ik heb nooit geweten dat zoiets basaals zo belangrijk was. Dat heb ik van huis uit nooit meegekregen. Door contact te maken, erken je allemaal van elkaar dat je mens bent. Daarna loopt het contact gewoon soepeler."

Spiegels

Tijdens de training Persoonlijk Leiderschap ging Sylvia steeds meer zien dat het beeld dat ze van zichzelf had, niet klopte. "Dat beeld was heel negatief. Ik dacht dat ik alleen wat waard was als ik hard werkte. Ik ben mijn hele leven blijven doorleren naast mijn fulltime werk en was altijd degene die langer op kantoor bleef en dingen afmaakte. Ik was heel eenzijdig gefocust op mijn carrière, als een vorm van overleven. Maar als ik dat patroon, want dat was het, niet zou hebben doorbroken, zou ik zeker een burn-out hebben gekregen. Ik heb nooit durven onderkennen dat ik sterk ben. Ik vond het allemaal normaal wat ik deed. Ik ben dan ook heel dankbaar voor de spiegel die Conny en mijn medecursisten me hebben voorgehouden. Dat heb ik een groot deel van mijn leven gemist."

Veel meer contact

Doordat Sylvia 'met ziel en zaligheid' alles opzoog wat de training aanbood, en de nieuwe inzichten meteen toepaste in haar dagelijkse leven, merkte ze al snel verandering: "Ik kreeg veel meer contact met mensen. Alles ging ineens een stuk gemakkelijker. Dat verlangde en hoopte ik al zó lang. Ik had nooit begrepen dat die sleutel bij mij lag." Ook haar leidinggevende zag het verschil. "Ze heeft wel een paar keer gezegd: 'Vóór die training zou je dit niet hebben durven doen of zeggen.' Ze zag dat ik meer ruimte voor mezelf nam, meer aanwezig was." Ook in vriendschappen veranderde het contact. "Ik ben me kwetsbaarder gaan opstellen. En als je meer deelt, dan doet de ander dat ook. Dan krijg je echte gesprekken."

Alles eruit gehaald

Als Sylvia één kanttekening kan bedenken bij de trainingen, dan is het hooguit dat ze 'wat meer sturing' had willen hebben bij een tamelijk theoretisch deel van de persoonlijk leiderschapstraining. "Ik had het gevoel dat we ons daar een beetje doorheen moesten worstelen met de groep. Maar soms is het zoals het is, zoals Peter al aangaf." Vanaf acht weken na de trainingen ontvangen de deelnemers tweewekelijks een mail met de in de training besproken thema's, met daarbij de vraag: 'Wat zou je nu anders doen?' Sylvia: "Het lukte me niet om daar in m'n eentje een nieuwe stap in te zetten. Ik heb voor mijn gevoel gewoon alles eruit gehaald wat erin zat."

Grote plus

Vooral het werken in de groep heeft Sylvia als 'een grote plus' ervaren. Je hebt een vergelijkbaar niveau, maar wel heel verschillende achtergronden. Daardoor leer je van elkaar. Het geeft rust te weten dat je allemaal onderweg bent. Het voelt ook goed om anderen te helpen. Dat maakt je mens. Maar ik voelde me daarbij wel vaak onhandig. Stel ik wel de goede vragen, vroeg ik me dan af. Tegelijkertijd weet je dat de anderen zichzelf ook vaak die vraag stellen. We zijn allemaal anders, en dat is oké, weet ik nu

Interview

Dit interview is van de hand van Annelies Roon van de Schrijverij in Haarlem. © Annelies Roon.