Levensfases

Periodes in je leven die zich onderscheiden door specifieke gebeurtenissen, rollen en verwachtingen.


Een aaneenrijging van fases

Een levensfase is een samenhangende periode in je leven die zich onderscheidt van andere periodes door specifieke gebeurtenissen en rollen. Van een afstand gezien bestaat een leven dan uit een aaneenrijging van levensfases die je de een na de ander doorloopt.

Onder die fases zijn er enkele die vrij bepalend zijn voor hoe je je ontwikkelt in je leven. Denk dan aan de kindertijd (leren veilige sociale contacten aan te gaan), puberteit (je losmaken van het ouderlijk nest) en jongvolwassenheid (voor het eerst op eigen benen staan en richting in het leven zoeken).

Naast deze fases zijn er natuurlijk ook andere. Zoals die van rond de dertig wanneer velen een gezin stichten en kinderen krijgen, en de levensfase van rond de veertig, zo ongeveer op de helft van je leven, wanneer velen de balans van hun leven tot dan toe opmaken.

Elke levensfase kent eigen problemen

Worstelingen in het leven zijn niet alleen gekoppeld aan hoe je in elkaar steekt en aan wat je hebt meegemaakt, ze zijn ook gekoppeld aan wat er van je verwacht wordt in die bepaalde levensfase en hoe je daar dan vervolgens mee omgaat.

Elke levensfase kent typische, eigen problemen. Bijvoorbeeld de fase van de jong-volwassenheid, wanneer je voor het eerst voelt dat je echt op eigen benen moet staat en vele jong-volwassenen dan in de kramp en angst schieten.

Of de levensfase rond het stichten van een gezin en het krijgen van je eerste kind, wanneer je als vrouw moeder wordt en als man vader: wat wordt er van je verwacht en wat moet je met die rolwisselingen in de relatie? Of de fase rond de veertig, wanneer de mid-life crisis op de loer ligt en je zomaar depressief kunt worden.

Waar in de eerste levenshelft veelal jeugdige nieuwsgierigheid en de zoektocht naar geluk en status voorop staan, krijgen in de tweede levenshelft vaak zingeving en spiritualiteit grotere nadruk. Hoe ga je daar dan vervolgens mee om? Mag je dat van jezelf? En van je omgeving?

Vrede sluiten met wat was, is en wat je wilt

In de begeleiding zetten we samen op een rij hoe je je leven vorm geeft en waar je tegenaan loopt. Welke rollen je speelt en wat voor soort strategieën om te overleven je je eigen hebt gemaakt; waar de interne verstrikkingen en onzekerheden zitten en welke misvattingen je hebt over je rollen en de levensfase waar je in zit.

Je leert op een andere manier naar het leven te kijken en daarbij ook andere vaardigheden te ontwikkelen. Je leert uit het hoofd te komen en meer te luisteren naar wat je wilt en wat je nodig hebt. En je leert beter omgaan met wat anderen van je verwachten.

Volgende pagina:

Verlies & rouw - Begeleiding bij rouw - het emotioneel verwerken van een verlies of iets naars.

Nuttig

Onze begeleiding - Jij & de anderen - Boosheid & agressie - Levensfases - Verlies & rouw - Burnout & zo - Rondom werk - Existentiële zaken - Assertiviteitstraining - Boosheidstraining - Persoonlijk Leiderschap - Relatietherapie - Relatieweekend - Relatieadvies

Interessant

Psychische klachten - Angst - Subassertiviteit - Boosheid & woede - Stress - Burnout - Groeipijn - Eenzaamheid - Depressiviteit - Relatieproblemen - Emotionele problemen - Verdriet & rouw - Psychose - Eetproblemen - Hoogbegaafdheid - Twee werelden