Herstel van relatie moeder & dochter

Het komt geregeld voor dat naarmate de dochter ouder wordt, er tussen moeder en dochter een verwijdering of zelfs een breuk ontstaat.

Moeder en dochter komen als het ware in twee kampen terecht en starten een oorlog, stilzwijgend of open. Een oorlog die jaren kan duren en die - soms - zelfs niet bijgelegd wordt bij het sterven van de moeder.

De dochter wil niet luisteren en gaat teveel haar eigen gang, de moeder is star en dwingend en wil altijd in alles haar zin hebben. En zo kunnen we doorgaan. Om van de echt nare zaken maar te zwijgen.

Zo zonde allemaal; zo droevig en naar.

De begeleiding

Buiten dat ze met elkaar een conflict hebben of van elkaar vervreemd zijn vinden beiden, zowel de ouder als het kind, het lastig de eerste stap te zetten om aan de relatie te werken. Ze laten dat het liefst bij de ander.

Daarom beginnen we met het bespreekbaar maken van de verwijdering. Als dat gedaan is gaan we net als in gewone relatietherapie kijken wat voor problemen tussen jullie spelen.

Vervolgens gaan we door gesprekken met z'n drieën en regelmatig ook een op een, er samen aan werken dat er opnieuw begrip naar elkaar ontstaat en de relatie zich herstelt.

Relatietherapie

Ik ben een ervaren relatietherapeut met brede scholing op het gebied van systemisch werken, familieopstellingen en relatietherapie.

Op het vlak van het bij elkaar brengen van moeder en dochter heb ik in de vele jaren dat ik dit werk nu doe mijn sporen ruimschoots verdiend. Conny Heuvelman.

Je kunt niet weglopen

Relatieproblemen tussen moeder en dochter behoren tot de akeligste die er zijn omdat beiden niet van elkaar kunnen weglopen, zoals partners in een relatie dat wel kunnen.

Ook al nemen ze afstand en zwijgen ze de ander dood, je kind blijft je kind net zoals je moeder je moeder blijft, wat ze ook gedaan heeft en waar ze ook is.

Kwetsbaar & emotioneel

Dit zijn bijna altijd trajecten die bij de betrokkenen veel losmaken. Oud zeer wat eindelijk wordt uitgesproken. Goedmaken. Alles zo kwetsbaar en open.

Jaren terug heb ik er, vanuit een persoonlijke drang om anderen met mijn ervaring hierbij te helpen, voor gekozen om juist op dit vlak te werken.

Want mijn relatie met mijn moeder was lang erg ingewikkeld. Nu niet meer.

Conny Heuvelman