Relatietherapie

Begeleiding van stellen die problemen in hun liefdesrelatie ervaren.

Relatieproblemen

Het kan zomaar gebeuren: je hebt tien jaar een relatie en staat ineens tegenover in plaats van naast elkaar.

Omdat jullie je aan elkaar ergeren en daarin vast blijven zitten. Omdat je diepte in de relatie wilt maar dat niet voor elkaar krijgt.

Omdat je niet meer weet of je nog van de ander houdt of omdat er een derde in het spel is en alle zekerheden nu weg zijn. Omdat, omdat.

Relatieproblemen zijn eng. Want de gesprekken kunnen zomaar escaleren en de relatie kan echt stuk gaan. Toch is het zinnig om er samen met een derde persoon naar te kijken. Een neutraal iemand met kennis van zaken.

Onze aanpak

In de gesprekken onderzoeken jullie samen met de therapeut wat er speelt. Welke negatieve patronen er zijn ontstaan en wat ieders aandeel hierin is. Wat er op emotioneel niveau tussen jullie speelt. Wat jullie met elkaar hebben uit te zoeken om liefdevol verder te kunnen.

Jullie leren zo met elkaar communiceren dat problemen voortaan echt bespreekbaar worden. Jullie leren elkaar beter begrijpen en komen dichter bij elkaar te staan waardoor de tevredenheid en het plezier in elkaar groeien. Liefdevolle verbinding wordt weer mogelijk en er is weer ruimte voor houden van en intimiteit.

Praktisch en pragmatisch

We hebben elk vele jaren ervaring en kijken nergens van op. We werken praktisch en pragmatisch maar gaan ook de diepte in, met aandacht voor ieders persoonlijke verhaal. Het is OK als je daarbij elk een eigen insteek hebt.
"Problemen in de relatie zijn er om aan te werken. En als dat goed uitpakt, wordt de relatie er alleen maar beter en sterker van."

Conny Heuvelman

De eerste sessie vertellen jullie je verhaal en maak je samen met de therapeut een analyse. Op basis hiervan kijken we naar hoe het traject eruit zal zien, waarbij we graag vermelden dat de meeste stellen genoeg hebben aan 3 tot 5 sessies. Als het vertrouwen is beschaamd of als er ingewikkelde problemen spelen, kunnen trajecten langer duren.

Onze methodes zijn geënt op die van Sue Johnson (EFT), Transactionele Analyse, Vansteenwegen en Systemisch Werken. Op basis hiervan en onze jarenlange ervaring in relatiebegeleiding, hebben we een zeer effectieve manier van werken ontwikkeld.

Uiteraard kan het zo zijn dat je in het traject besluit uit elkaar te gaan. Relatietherapie is immers geen wondermiddel; wat we geleerd hebben in ons werk is dat 'het willen' van de partners het belangrijkste middel is om de relatie te verbeteren.

Conny Heuvelman & Peter Spelbos

We zijn ervaren therapeuten met oog voor detail en ruimte voor het afwijkende. We werken niet alleen op het vlak van de verbinding en communicatie maar weten ook raad met ingewikkelde problematiek.

We kijken nergens van op en gaan zorgvuldig met jullie problemen om. We hebben elk meer dan 12 jaar ervaring als relatietherapeut.

[Heuvelman & Spelbos]

Relatieweekend & Relatietraining

Wanneer jullie weinig tijd hebben of bang zijn dat jullie het laten versloffen, kun je ook een intensief traject volgen, ons Relatieweekend.

In de praktijk blijkt dat meerdere gesprekken in een korte periode helpen om sneller dieper op de problemen in te gaan. Een Relatieweekend geeft daarom vaak een beter resultaat dan gesprekken gespreid in de tijd.

[Relatieweekend]

Wil je leren hoe relaties in elkaar steken? Wil je leren beter te communiceren met je partner? Wil je je relatie liefdevoller vormgeven? Volg dan onze relatietraining.

[Relatietraining]

Een eenvoudige relatietest waarmee je kunt checken of je relatie baat heeft bij begeleiding.

[Relatietest]

Interview met Christelle en Tom

"Hard werken om er beter uit te komen"

Christelle (42) en Tom (45) zijn al een kwart eeuw samen. Sportieve types, twee kinderen, op het oog een harmonieus stel. Maar als Christelle opbiecht dat ze al anderhalf jaar een relatie heeft met een collega, is al snel duidelijk dat ze daar niet samen uit gaan komen. Vijf sessies met Conny boden voldoende handvatten om elkaar weer te vinden.

[Interview Christelle en Tom]

Volgende pagina:

Relatieweekend - Driedaags traject relatietherapie voor stellen die intensief aan hun relatie willen werken.

Nuttig

Relatietherapie - Relatieweekend - Relatieadvies - Relatietraining - Relatietest - Begeleiding 1:1 - Existentiële zaken - Rondom boosheid & agressie - Rondom hoogbegaafdheid - Assertiviteitstraining - Boosheidstraining - Persoonlijk Leiderschap - Rondom werk - Burnout & zo - Beter samenwerken - Jezelf ontplooien - Loopbaanadvies

Lezen over relaties

Liefdesrelaties - Liefde & verliefdheid - Hoezo relaties - De goede relatie - Top 12 relatietips - Ruzie & conflict - Partnerkeuze - Aantrekkingskracht - Intimiteit & seksualiteit - Relatieproblemen - Top 13 problemen - Vreemdgaan - Samengesteld gezin - Binding & hechting - Hechtingsproblemen - Intieme vreemden - Liefdeskunst - Duurzaam gelukkig - Relatiemail - Relatieboeken - Relatietest

Interview met Christelle &Tom
"Hard werken om er beter uit te komen"

Christelle (42) en Tom (45) zijn al een kwart eeuw samen. Sportieve types, twee kinderen, op het oog een harmonieus stel. Maar als Christelle opbiecht dat ze al anderhalf jaar een relatie heeft met een collega, is al snel duidelijk dat ze daar niet samen uit gaan komen. Vijf sessies met Conny boden voldoende handvatten om elkaar weer te vinden.

"We konden eigenlijk niet meer normaal met elkaar praten", zegt Tom. "We schoten al heel snel in de verwijtende sfeer. In eerste instantie overwogen we nog even om vrienden te vragen om te bemiddelen, maar dat leek ons toch niet handig: die zijn natuurlijk nooit echt onpartijdig. Bovendien komen er in zulke gesprekken dingen naar boven die je niet aan je vrienden wilt vertellen."

Via internet kwamen Tom en Christelle bij IDEE terecht. "De praktische insteek sprak ons aan. In de eerste sessie werd het gelijk al heel concreet en dat voelde goed. We werden echt aan het werk gezet: hoofdstukken lezen uit een boek en daar vragen uit beantwoorden. Dat heb ik nodig, want het inbouwen van reflectiemomenten is niet iets wat ik van nature doe, zeg maar." "We houden er allebei van om hard te werken, zodat je er tenslotte als een beter team uitkomt. Dat is precies hoe Conny het aanpakte." christelle en tom

Die derde bleek helemaal geen partij

Christelle was tijdens de sessies vooral op zoek naar 'tools en tips om met de situatie om te leren gaan', vertelt ze. Tom wilde kijken of er nog genoeg was om samen door te gaan: "Eerst waren we vooral bezig met de vraag: hoe zit het met deze drie mensen? Die derde maakte het heel ingewikkeld allemaal. Maar al snel verschoof de vraag naar: wat willen wij samen? Wat hebben wij nodig om het samen leuk te hebben? Daarin was die derde helemaal geen partij. Dat was een wereld van verschil." Christelle: "Conny gaf ook aan dat het niet erg is om ruzie te maken, dat het juist nuttig was om dingen kwijt te kunnen. Dat luchtte enorm op. Na de sessies hadden we nog steeds regelmatig ruzie, maar toen lukte het om snel weer normaal tegen elkaar te doen."

"We kregen veel tips mee, bijvoorbeeld dat je in gesprekken over moeilijke onderwerpen vooral dicht bij jezelf moet blijven: je begint je zin met 'ik' en dan omschrijf je wat je voelt bij een bepaalde gebeurtenis of reactie van de ander. Dat bleek goed te werken", vertelt Christelle. "Conny reikt dingen aan die je eigenlijk al wel weet, maar nooit bewust toepast", vult Tom aan. "De ander uit laten praten, bijvoorbeeld, of eerst even nadenken voordat je wat zegt. Logisch, natuurlijk, maar je moet er wel bij stil staan. Ik pas het nu zelfs op mijn werk toe. Daar staan mensen echt voor open, merk ik."

Op constructieve wijze ergernissen uitspreken

Christelle: "Wat ik ook ene eye-opener vond, was dat Conny liet zien dat je vanuit verschillende 'rollen' met elkaar kunt praten: vanuit een volwassen rol, of vanuit een ouder-kind rol. Ik had in het begin de neiging om in een kind-rol te schieten. Dan ging ik heel recalcitrant doen, of vluchten. Dat schiet natuurlijk niet op. We hebben nu geleerd om echt te luisteren en meer begrip te krijgen voor elkaars verhaal."

"We hebben op een constructieve manier onze ergernissen naar elkaar leren uitspreken", beaamt Tom. "Daardoor kregen we al snel door dat het niet goed was wanneer ik in contact bleef met 'de derde'", vult Christelle aan. "Maar ja, hij was wel mijn collega. Ik dacht dat ik wel 'gewoon' met hem kon blijven omgaan, maar dat wilde Tom niet. We hebben toen bij Conny afgesproken dat ik met hem zou praten." "Heel eng vond ik dat", geeft Tom toe. "Maar ik begrijp dat het nodig was. Tijdens dat gesprek werd het voor Christelle duidelijk dat ze echt voor mij en voor onze relatie koos. Gelukkig. De derde persoon gaat binnenkort ergens anders werken. Dat had niet zozeer met deze situatie te maken, maar ik vind het niet erg, op z'n zachtst gezegd."

Wekelijks onderhoud

Al met al is de angel gehaald uit 'dreiging van de derde persoon', vinden beiden. Christelle: "We zijn beter gaan communiceren en elkaar beter gaan begrijpen." Tom: "We plannen nog steeds eens per week tijd in om echt met elkaar te praten. Dat hebben we sinds de sessies met Conny als gewoonte aangehouden, omdat het echt wat oplevert. Het is een soort onderhoud van je relatie. Dat zouden alle stellen moeten doen, eigenlijk.

Soms gaat het over koetjes en kalfjes, maar het is ook een moment om met elkaar te delen wat er speelt, wat je dwarszit of wat je misschien ergert. We praten dan vanuit ons gevoel met elkaar. Dat waren we voorheen nooit zo gewend. Toen werkten we met de bekende mentale lijstjes: ik heb de kinderen zo vaak naar school gebracht en jij maar zo vaak. Nu zien we dat het daar niet om draait. Het is in het begin lastig om op een andere manier met elkaar om te leren gaan, maar het is heel lonend om te zien dat het werkt." "We hebben echt elke sessie wel iets geleerd," concludeert Christelle. "Dat vind ik heel knap."

Interview

Dit interview is van de hand van Annelies Roon van de Schrijverij in Haarlem. © Annelies Roon.