Verlies & rouw

Begeleiding bij verlies & rouw - het emotioneel verwerken van een verlies of iets naars.


Verlies

Iedereen maakt in zijn leven verliezen mee. Of dat nu een scheiding betreft, een burn-out, een overlijden van een dierbare, of een ontslag op het werk, verliezen horen bij het leven zoals regen en wind bij het klimaat.

Een verlies of, anders gezegd, een verlieservaring, is het ervaren van wat eens was - iemand, iets of of een situatie waaraan je gehecht was - maar nu niet meer is.

Een verlies ervaren geeft innerlijke verwarring; ook kun je overspoeld worden door conflicterende gedachten en gevoelens zoals verdriet, boosheid, zelfverwijt en angst. Die gevoelens kunnen ook heel heftig zijn en raken aan een gevoel van leegte, somberheid en verlatenheid.

Rouw

De naam voor de pijn die bij verliezen hoort is rouw. Zonder rouw een verlies verwerken gaat niet. Je kunt ook niet verder zonder eerst te rouwen om het verlies dat je hebt geleden.

Rouw is het verdriet om het verlies maar ook de emotionele bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is. Rouw neem je mee, overal waar je komt en gaat. Het is een proces wat je doorloopt.

Het doel van een rouwproces is de pijn te verwerken. Het een plek te geven opdat de scherpe randjes ervanaf gaan en de pijn uiteindelijk is verzacht en het gebeurde verwerkt. Gun het rouwproces daarom tijd en aandacht.

In veel gevallen kun je na het doorlopen van het rouwproces het rouwen afsluiten - je voelt zelf wel wanneer het klaar is - maar je hebt daar geen garantie op. Soms blijft het verlies je hele leven lang pijn doen.

Ik, Conny Heuvelman, help je met rouwen en je verlies te verwerken; help jou met je verdriet om te gaan en het een plek te geven. Ik zeg niet dat je daarna gelukkig bent, het is eerder zo dat je vrede kunt sluiten met wat gebeurd is.

Volgende pagina:

Burnout & zo - Hoe je door middel van begeleiding van je burn-out afkomt.

Nuttig

Onze begeleiding - Jij & de anderen - Boosheid & agressie - Levensfases - Verlies & rouw - Burnout & zo - Rondom werk - Existentiële zaken - Assertiviteitstraining - Boosheidstraining - Persoonlijk Leiderschap - Relatietherapie - Relatieweekend - Relatieadvies

Interessant

Psychische klachten - Angst - Subassertiviteit - Boosheid & woede - Stress - Burnout - Groeipijn - Eenzaamheid - Depressiviteit - Relatieproblemen - Emotionele problemen - Verdriet & rouw - Psychose - Eetproblemen - Hoogbegaafdheid - Twee werelden