Wat is stress?

Stress (Nederlands: spanning) is je zorgen maken over iets, zoals bang zijn om je baan te verliezen of bezorgd zijn omdat je kind voor het eerst alleen op vakantie gaat.

Technisch gezien betekent stress dat je lijf alert is en zich klaarmaakt voor een vecht-vlucht-reactie die wellicht nodig is. Je lijf maakt daartoe het stress-hormoon Cortisol aan.

Stress is dus fysieke spanning en alles wat je dagelijkse routines beïnvloedt, geeft stress. Zowel iets wat je je inbeeldt als iets wat echt speelt.

Hoeveel stress je aankunt is persoonlijk en afhankelijk van hoe je in elkaar steekt en wat je hebt meegemaakt; de een kan meer hebben dan de ander.

De stresstest

Kruis elke gebeurtenis aan die je afgelopen jaar hebt meegemaakt en tel de bijhorende stress-waarden op. De waarden zijn relatief en niet absoluut.

Een score van 250 punten of meer is een indicatie dat je te gestrest bent en richting overspannenheid gaat. Houdt daarbij in het achterhoofd dat mensen verschillen in hun gevoeligheid voor stress. Bij een lage stresstolerantie kan een score van 150 punten voor persoon A al veel zijn terwijl dat voor persoon B pas bij een score van 300 geldt.
Stresstest Holmes & Rahe

Deze test stamt uit 1957. In de file staan, geluidsoverlast of in één gezin twee carrières nastreven, speelden toen veel minder. Geweld binnen het gezin en racisme en dergelijke waren nauwelijks bespreekbaar. Dat alles en soortgelijke zaken en de mate van stress die je daarbij kunt ervaren, zit dus ook niet in de test.

Hoe voelt (teveel) stress?

Richting overspannenheid/burnout voelt zo: Je bent moe maar slaapt moeilijk in. Tegelijkertijd slaap je niet door, wordt vaak wakker en droomt veel. Bij het opstaan voel je je niet uitgerust en ben je lusteloos. De buitenwereld interesseert je maar matig.

Je hebt last van pijntjes als borst-, schouder-, rug- en nekklachten en je huid oogt niet goed. Je hebt een verminderd gevoel voor plezier, huilt makkelijker, en dingen die je vroeger leuk vond boeien niet meer.

Langdurig teveel stress ervaren maakt ziek, zowel fysiek als geestelijk.

[Meer over stress]

Volgende pagina

Burnouttest

Tests

Assertiviteitstest - Relatietest - Introvert-extravert test - Stresstest - Burnouttest - Piekertest

Menu

Home - Mensdingen - Leven - Psychisch - Agressie - Therapie ed. - Begeleiding - Werk - Training - Tests - IDEE - Contact & zo