Beter worden in wat je doet

Een aantal jaren terug kwam er iemand bij me die schrijver wilde worden. Hij schreef al wel stukken, publiceerde die op zijn eigen site of kreeg die ergens anders gepubliceerd, maar deed dat vooral hapsnap en stelde het werken eraan afhankelijk van de tijd die hij had en de motivatie die hij kon opbrengen. Hij las zelfhulpboeken over lifestyle maar kwam erachter dat dat toch niet genoeg was. Driekwart jaar later zag het plaatje er voor hem echt anders uit en was hij echt schrijver, kon hij constateren.

In diezelfde tijd kwam er ook een vrijgevestigde huisarts langs die problemen had in hoe zij haar praktijk voerde, ontevreden was over de kwaliteit die ze leverde, en als weerslag daarvan ook problemen in haar relatie en gezin ervoer. Ook met haar ben ik alles langsgegaan, hoe ze haar werk deed en de praktijkvoering had georganiseerd. Driekwart jaar later stond ze stevig in haar werk en praktijk en was ze die huisarts-kanjer die ze zo graag wilde zijn.

Ongeveer vijf jaar terug kwam er een manager van een internationaal bedrijf langs die voelde (en ook terugkreeg van anderen) dat hij zijn potentie niet waarmaakte, dat hij onder zijn niveau presteerde. Hij wist niet waar het aan lag, kon er niet zijn vinger op leggen, en wist niet goed hoe nu verder. Wij hebben samen een half jaar gestoeid, op allerlei niveaus, en toen ging het zoals hij het wilde.

De worsteling

Wat alledrie de personen in bovenstaande voorbeelden gemeen hebben, is dat ze worstelden met een combinatie van zaken. Zoals een aanleg met lastige kantjes (een beetje ADD of autisme), zaken die in hun jeugd speelden waar ze nu nog nog last van hadden, en een levensstijl die hen gevangen hield in een modus die op hoog niveau presteren tegenwerkte. Ze maakten hun potentie niet waar.

Wat daar ook nog bijkwam was dat ze door de bomen het bos niet meer zagen. Ze beschikten over zoveel kwaliteit en waren in zoveel zaken oprecht geïnteresseerd dat ze regelmatig het zicht op wat hen dreef in het leven maar moeilijk konden scheiden van de trivia van alledag.

De ambachtsman of ambachtsvrouw

Je potentie waarmaken, beter worden in wat je doet, gaat over leren omgaan met je eigen thematiek en dat verbinden met zaken als focus, motivatie, routines, discipline, en leren omgaan met je imperfecties en zwarte kanten.

Het gaat onder meer over hoe je omgaat met de zwakheden in je uitvoerende functies en toch worden wie je in de kern bent of wilt zijn: de ambachtsman of ambachtsvrouw met liefde en aandacht voor zijn of haar werk.

Daaraan meewerken is vaak een voorrecht. Je ziet iemand zich ontwikkelen waar je bij staat. De inzichten en het doen buitelen over elkaar heen. Het gaat daarbij niet over groots en meeslepend maar juist over klein en persoonlijk, en de missing links in beeld brengen. Fijnslijpen tot het voor de ander werkt.

Pragmatisch herkaderen

In de begeleiding ben ik persoonlijk, praktisch, pragmatisch en open. Ik coach met een therapeutische ondertoon en ben daarnaast uitstekend op de hoogte van zakelijke en bedrijfsmatige processen. Je leert over jezelf, hoe je in elkaar steekt, wat je aandeel in de problemen is en hoe je het ook anders en beter kan aanpakken.

Sinds 2002 begeleid ik honderden werkenden per jaar. Ondernemers, managers, consultants, medewerkers, mensen in een verkeerde baan, werkzoekenden, mensen die zich mislukt voelen.

Ik ben opgeleid tot bedrijfseconoom en heb een diverse achtergrond (ondernemer met zaken in de horeca, manager en consultant in de noodhulp, adviseur en consultant small businesses, specialist financiële informatica). Ik ben therapeut NAP en lid van NOLOC, de Nederlandse Organisatie van Loopbaancoaches. Ik ben tevens historicus en politicoloog. Ik was lid van Mensa.

Peter Spelbos

Volgende pagina

Loopbaanadvies

Werk

Werk coaching - Beter in samenwerken - Beter worden in wat je doet - Loopbaanadvies - Burnout & zo

Menu

Home - Mensdingen - Leven - Psychisch - Agressie - Therapie ed. - Begeleiding - Werk - Training - Tests - IDEE - Contact & zo