Burnout en zo

Dat je tegenwoordig in je werk grote kans loopt een burn-out te krijgen of overspannen te raken, is bekend.

De oorzaken hiervan zijn ook duidelijk: de over de jaren almaar toenemende werkdruk in combinatie met de ene reorganisatie na de andere en een organisatie van arbeid die primair toegesneden is op het belang van de organisatie en niet zozeer op die van de medewerker.

Concreet gezegd is de oorzaak van een burnout in essentie een mismatch tussen enerzijds wat je vindt dat je moet doen en wat de organisatie van je verwacht en anderzijds wat je kunt geven. Als dat teveel uit elkaar loopt, kan je lijf dit niet meer opbrengen.

Om te kunnen blijven functioneren maakt je lijf te lang teveel van onder meer het stress-hormoon cortisol aan waardoor datzelfde lijf onvoldoende aan periodes van rust en slaap toekomt. Je blaast jezelf op.

Er vanaf komen

Van een burnout kom je af door op drie fronten te werken: de psychische klacht, de overstress en de relatie met de werkomgeving. Een burn-out is geen psychiatrisch probleem.

Wat betreft het eerste gaat het daarbij om inzicht krijgen in je gedragspatronen en die te veranderen. Wat betreft de overstress is het nodig dat je leert ontstressen en je ontspannen te bewaken. Wat betreft je werkomgeving: niet alle werkomgevingen zijn even gezond; soms heb je te leren dat je beter moet begrenzen terwijl in andere gevallen je wellicht tot de conclusie komt dat het verstandiger is om een andere werkomgeving op te zoeken.

Pragmatisch herkaderen

In de begeleiding zijn wij persoonlijk, praktisch, pragmatisch en open. We begeleiden met een therapeutische ondertoon en zijn daarnaast uitstekend op de hoogte van zakelijke en bedrijfsmatige processen.

We zoeken de dialoog, zijn down-to-earth en pragmatisch en bieden een helpende hand binnen een veilige bedding. Je leert over jezelf, hoe je in elkaar steekt, wat je aandeel in de problemen is en hoe je het ook anders en beter kan aanpakken.

Peter Spelbos
Conny Heuvelman

Volgende pagina

Werk coaching

Werk

Werk coaching - Beter in samenwerken - Beter worden in wat je doet - Loopbaanadvies - Burnout & zo

Menu

Home - Mensdingen - Leven - Psychisch - Agressie - Therapie ed. - Begeleiding - Werk - Training - Tests - IDEE - Contact & zo